YENİ HEDEF SAĞLIK TURİZMİ
Yabancı hastaları Türkiye’ye çekmeyi amaçlayan proje ile ilgili imzalar dün Türk Hava Yolları Genel Müdürlük binasında Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı’nın katıldığı törende atıldı. Törende bir konuşma yapan Aycı, 40 milyon ziyaretçisiyle Dünya’nın en çok turist çeken 6. ülkesi olan Türkiye’nin, sağlık turizmi pazarına yönelik çalışmalarıyla, bu alanda da aktif bir rol üstlenmeyi hedeflediğini söyledi. Aycı, “Türkiye son yıllarda diğer sektörlerde olduğu gibi havacılık sektörlerinde de atılım göstermektedir. Bu atılımın baş aktörlerinin başında Türk Hava Yolları gelmektedir. Türkiye, Dünya’da ziyaretçi gelişi bakımından altıncı sıraya yükselmiştir. Bu yükselişte THY çok önemli bir rol oynamaktadır. Ülkemize taşıdığımız ve ülkemizden dışarıya taşıdığımız yolcular içerisinde farklı bir segmentte daha hizmet etmeyi arzu ediyoruz. Bu anlamda Hükümetimizin, Sağlık Bakanlığımızın ve Ekonomi Bakanlığımızın desteğiyle artık sağlık turizmi gibi çok özelleşmiş bir alanda da yolcu taşımak suretiyle, hastaları tedavi etmek amacıyla ülkemize birlikte taşıyacağız." dedi.
500 BİN YABANCI TEDAVİ OLDU
Hasta-Yol Destek Protokolü imza töreninde konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, 2015 yılında Türkiye’de 500 bin yabancının tedavi olduğunu belirterek, “Hedefimiz bunun daha da artması. İnsanlar sağlıklarını kaybettikleri anda; sevdiklerini teslim ettikleri güvenli bir yer arıyor. Türkiye’ye yakınlarını, canlarını güvenerek teslim etmeleri, Türkiye’nin tanıtımı için çok önemli bir konu. Ülkemiz şu anda sağlık sektöründe inanılmaz bir dönüşüm sağlıyor. Dünya’da ortalama insan ömrünü arttırmada Türkiye birinci sırada. Bu Türkiye’nin insana verdiği önemi belirtiyor. Ancak bize bu yetmiyor. Türkiye kamu-özel sektör işbirliği ile sağlık sektörünü yeniliyor. “ dedi.
SAĞLIK CİHAZLARI TÜRKİYE’DE ÜRETİLMELİ
Bakan Zeybekçi, şöyle konuştu:
“Yeni kurulan hastanelerimizde bazı özel tıbbı cihazlar hariç, birçok sağlık cihazının Türkiye’de üretilmesini umuyorum. Biz Türkiye’mizin bu fabrikaların korunması konusunda tedbirlerimizi aldık. Bu tedbirlerimiz sayesinde tüm hastanelerimizde Türk yapımı cihazlar kullanabilecek. Hükümetimizin çok başarılı bir şekilde sürdürdüğü hizmet sektörü politikasının karşılığı görüyoruz. Bunu imzaladığımız protokolle bunu çok başka bir noktaya getiriyoruz. Bu noktada Sadece THY değil, diğer tüm havayollarımız da bu destekten faydalanabilecekler. Ben buradan THY’ye şu mesajı vermek istiyorum; Durmak yok, Yola Devam. Türk Hava Yolları, 3. Havalimanının devreye girmesiyle çok daha farklı noktalara gelecektir”.
HEDEF DÜNYA’DA SAĞLIK ALANINDA İLK 5’E GİRMEK
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da, “Önümüzdeki yıllarda sağlık turizminde Türkiye olarak Dünya'da ilk 5 ülke arasında olmayı planlıyoruz. Türkiye 78 Milyon insana sağlık hizmeti sunma noktasında tüm dünya ile yarışabilme noktasına gelmiştir. Karaciğer naklinde Avrupa’nın birinci ülkesiyiz. Türkiye gerek tıbbi tedavi konusunda tecrübesi, tıbbı tedavide teknoloji noktasında her türlü tedavide çok iyi noktalara gelmiştir. Artık ortalama yaşam süresinin uzadığı, yaşlı kitlenin arttığı, yaşlı kitlenin de gerek coğrafi konum gereği, gerek termal alt yapı oluşumu önümüzdeki süreçlerde Türkiye özellikle Avrupa’nın yaşlı nüfusunun tedavisinde ve rehabilitasyonunda önemli bir destinasyon merkezi olacaktır. “ dedi.
3 SAATLİK MESAFEDE 1.5 MİLYAR NÜFUS POTANSİYELİ
Müezzinoğlu, “Türkiye olarak bir dar tünelden çıkma noktasındayız. Dünya’nın en ileri sağlık hizmeti sunucusu olmak başarıdır. Ama yeterli değildir. Türkiye’nin 3 saatlik uçuş zaman dilimi içerisinde 1.5 milyar nüfusa hizmet verebilecek bir potansiyeli var. Bunları iyi görüp, iyi planlayıp muhataplarına iyi anlatabilmemiz lazım. Bu cazibeyi anlatmamız gerekiyor. 2014 yılında ülkemizde sağlık hizmeti alan yabancı sayısı yaklaşık 500 bin. Burada yaklaşık 3 milyar dolarlık bir gelirimiz var. Ama hedefimiz 2023 yılına geldiğimizde 20-25 milyar dolarlara taşımak. Bu protokolde bize en önemli desteği yol destekçimiz THY olacak.” diye konuştu.
Anlaşma kapsamında tedavi amacıyla Türk Hava Yolları uçaklarıyla Türkiye’ye gelecek olan hastaların ulaşım masraflarının yüzde 50’si, tedavi sonrasında Türk Hava Yolları’nın yurtdışı ofislerine gerekli belgeleri getirmeleri hâlinde kendilerine iade edilecek. Program sayesinde, sağlık turizmi için Türkiye’yi tercih eden konuklar, deneyimli hekim kadrosu tarafından uluslararası standartların üzerinde tıbbi cihazlarla tedavi olma imkânının yanı sıra, sağlık merkezlerine yakın mesafedeki konaklama tesisleri ve ayrıca ülkemizin bölgesel güzelliklerini deneyimleme olanağı elde edecek. Hastaların indirimden faydalanabilmek için pasaport örneği, elektronik bilet, sağlık kuruluşuna giriş kaydı örneği ve tedavi faturası örneğini ibraz etmesi gerekecek.
Ekonomi Bakanlığı’nın THY’nin yanı sıra diğer Türk özel havayolu şirketlerine de destek vereceği açıklandı.
Airkule.com