Farklı coğrafyalara sahip 122 ülkeye uçuş gerçekleştiren ve dünyanın en çok ülkesine uçan havayolu olan Türk Hava Yolları, uçuş planlamalarındaki profesyonelliği ile farklı ve başarılı bir uçuş gerçekleştirdi.
Bayrak taşıyıcının 21 Ekim tarihinde düzenlediği TK 800 seferini icra eden Panama – İstanbul uçağı, Atlantik okyanusu üzerinde batıdan doğuya doğru esen jet rüzgârlarını arkasına aldı. Uçak, daha uzun mesafe bir rotada uçmasına rağmen hem uçuş maliyetinde önemli bir tasarruf sağlandı hem de planlanan süreden yalnızca 15 dakika bir fark ile İstanbul’a ulaştı.
THY uçağı 21 Ekim Pazar günü bu sıradışı rotayı izledi
Normal koşullarda ortalama 10 bin 140 kilometrelik (6300 mil) bir rotayı takip eden Panama – İstanbul uçağı için 21 Ekim günü okyanus üzerindeki rüzgâr hesaba katılarak yaklaşık 10 bin 750 kilometrelik (6683 Mil) bir rota planlandı. Yaklaşık 610 kilometre daha fazla yol kat eden uçak rüzgârın etkisiyle diğer seferler ile eş değer miktarda yakıt harcayarak inişini gerçekleştirdi.
A330 tipi uçak için planlanan yeni rotada önemli bir detay, uçuş maliyetinde büyük kazanım sağladı. Türk Hava Yolları ekiplerinin profesyonelliği ile planlanan güzergâhta uçak farklı ülkelerin hava sahasına girmeden uçuşu tamamlamış oldu. Bu sayede ülkelere üst geçiş için ödenen vergiden tasarruf edilmiş oldu. Oluşturulan yeni planlamada uçağın herhangi bir acil durumda iniş gerçekleştirebileceği havalimanlarının da göz önünde bulundurulduğu ve planlamaya dâhil edildiği öğrenildi.
Yolcular bulutların üzerinde kuzey ışıklarına şahit oldu
Planlanan yeni rota ile normalden daha kuzeyde seyreden uçakta bulunan yolcular farklı bir mucizeye bulutların üzerinde şahit oldu. Kuzey ışıkları olarak bilinen ışık yansımaları yolcular tarafından seyredildi.
19 Ekim Cuma günkü rota
17 Ekim Çarşamba günkü rota böyleydi.