THY Genel Müdürü Temel Kotil, CNN Türk’te Hakan Çelik’in sunduğu Hafta Sonu Keyfi programına konuk oldu. THY ve Türkiye’de havacılıkta son gelişmeleri değerlendiren Genel Müdür Temel Kotil, İstanbul’un Londra’dan sonra dünyanın en çok yolcu alan kenti olduğunu belirtti. Atatürk Havalimanı’nın günden güne artan trafik yoğunluğuna dikkat çeken Kotil, THY’nin de bu gelişmeler karşısında aldığı önlemlerden söz etti. Sabiha Gökçen çıkışlı seferleri artırdıklarını vurgulayan Kotil, “THY olarak Sabiha Gökçen Havalimanı’na yükleniyoruz. Orada büyüyoruz, bağımsız olarak bir THY kuruyoruz” dedi.
YENİ HATLAR
Genel Müdür Temel Kotil, yakında Atlanta ve Miami hatlarının başlayacağını belirtirken “Küba ve Meksika’ya uçmaya hazırlanıyoruz. Ancak bu konuda ülkeler arasında sivil havacılık anlaşmalarıyla ile ilgili sorunlarımız var. Örneğin Havana uçuşu git-gel olarak ekonomik değil. Oradan bağlantılı uçuş yapmamız gerek. Öte yandan Kolombiya’ya da uçmayı planlıyoruz” diye konuştu.
Sürekli büyüyen THY’nin koltuk-km ciroda dünyada 13. Havayolu olduğunu kaydeden Kotil, şirketin geniş gövde uçak alımı konusunda ise “Örneğin uçuşumuza sınır getirilen bir Çin pazarı var. Uçuş vermiyorlar bize. Bu mesafelere uçuşumuzu artırırsak, bize geniş gövde bir uçak yetmez, alırsak bir düzine büyük uçak almamız lazım” dedi.
“YENİ HAVALİMANINA 2017’DE UÇAK İNDİRECEĞİZ”
THY Genel Müdürü Temel Kotil halen zemin düzeltme çalışmaları süren İstanbul’un yeni havalimanına ilişkin değerlendirmede bulunurken “Konsorsiyum finansmanı buldu. Zamanında bitirmesinde yarar var. Çünkü sonuçta onlar da para kazanacaklar. Öte yandan biz sıkışmış durumdayız. Havalimanı zamanında bitecek ve yeni havalimanına 2017’de uçak indireceğiz” dedi.
ORDU-GİRESUN VE YÜKSEKOVA BÜTÜN GÜVENLİK ŞARTLARINI KARŞILIYOR MU?
Biz pilotlarımızı pas geçmeye teşvik ediyoruz. İniş kalkış her zaman kritiktir. Orada işi kurtardıysan havada da kurtarırsın. 4.5 milyonda bir kaza olur. Yeni havalimanlarının ILS’leri, iniş sistemleri daha sonra kurulur. Amerika’da da bir çoğunda ILS yok. Ordu-Giresun dünyada deniz üzerine yapılan üçüncü havalimanı.
Bu yıl İstanbul londradan sonra Avrupa’dan sonra en büyük yolcu alan kent olacak. Biz Atatürk Havalimanı’na yüklenmiyoruz artık.1 yılda Sabiha Gökçen’in ikinci pisti de biter. Sabiha Gökçen’de yeni bir Türk Hava Yolları kuruyoruz. Atatürk’te yeni hatlar koyuyoruz. Atlanta, Miami başlıyor. Miami için başka bir seferi Sabiha Gökçen’e kaydırıyoruz. Atlanta kesinleşmedi.Havana git gel ekonomik değil. Havana Meksika arasında sorunlar var. Kolombiya’ya uçacağız. Bir uçuş noktası bulmaya çalışıyoruz. Caracas’tı o da, ama ekonomik problemler var.
ÇİN İZİN VERMİYOR
Biz istesek her uçağı alabiliriz. Uçuşlarımıza sınır getiren Çin pazarı var. 10 sefer yapabiliriz Çin’e günde. Hindistan’da iki noktaya uçabiliyoruz. Daha fazla verseler doldururuz yine. Bazı ülkeler kendilerini kapatıyorlar. Kapadığınız zaman halkınız ucuz uçamaz. O pazarlarda uçmak için 2 tane 380’le olmaz. Bir düzine almak gerekiyor. Şu an en çok şehre uçan havayoluyuz. Yetiştiremiyoruz mal yok gidiyor. Bütün bu eko sistem içinde malımız yok gidiyor.
KUŞLAR KONUSUNDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?
Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin yaptığı en akıllıca proje bu. Yer seçimi çok sorunlu bir alan zemin olarak. Bu para çok büyük para değil. Duty Free kiraladığınız zaman çok büyük para olacak. Bu konsorsiyum her yıl devlete 1 milyar dolar kira verecek. 60 milyon yolcu ile gireceğiz 3. Havalimanına… 2003’te Bakan firmaların önünü açtı. Uçaklar yapılırken iki motorlu yapılır en azından. Birine bir şey olursa ikinci motorla 2-3 saat uçar bir uçak. Diğer motoruyla iner kalkar. Kuşta falan problem yok. Motorlar onları parçalayıp atıveriyorlar. Bu alan dünyanın tarihini etkiliyor. Zenginleşen Asya Avrupa ile ticarete başlıyor. Dubai yerine İstanbul’u merkeze getiriyor. Uçmadığımız yer kalmadı.
YABANCI PİLOTLAR
Bu bir ticaret. Ben uçak yapacaksam, uçuracaksam, eğitilmiş insansa olay… Her yerden insan getiririm. Kendi pilot okulumuz var. Kendimiz de yetiştiriyoruz.
KAZA GEÇİREN UÇAKLARIN DURUMU
İki uçağımız da Airbus tarafından kontrole alındı uçaklar. Pilotajdan mı değil mi? Raporlar var… Kimseye fatura kesmem… Dünyanın neresinde aksaklık olursa. Germanwings’ten sonra bir daha her şeye baktık. Air Canada’nın uçağı çıktı. United’ın çıktı.
NASIL UÇAK MÜHENDİSİ OLDU
Bu uçak 30 kişilik şehirler arası uçuşta. THY’nin bir alma kararı yok şu anda. Ama ben alırım onu kişisel olarak. Şehirler arasında Samsun, Adana’ya gider. 70 kişiliği de var. Hindistan da uçak yapıyor. Bunun öncesinde 4 yıl önce sayın Cumhurbaşkanımız Başbakandı. Türkiye kendi sivil uçağını yapacak demişti. Türkiye bunu satar. Erbakan Hoca’yı hatırlamak lazım. Kıbrıs Savaşı zamanında ABD’liler ambargo uygulamıştı. 1 dolarlık parça olmadığı için uçamamıştık. Sayın Erbakan Hoca’nın başlattığı büyük bir kampanya vardı. İtalya'dan uçak alıp imal edecekti. Biz de o sevda ile uçak mühendisi olduk.