THY'nin aylık olarak yayınlanan kurum içi iletişim dergisi Empathy’deki röportajında Özkan Dizar, İronman Türkçe adıyla Demir Adam unvanı için çok zorlu dayanıklılık yarışmalarından geçtiğini belirterek şöyle dedi:
Beş yaşından bu yana sporun içindeyim. Su topunda milli takıma kadar yükseldim. Pilotluk eğitimi almak için ABD’ye gönderildiğim zaman orada da bir yıl su topu oynadım. Ancak göreve başladıktan sonra antreman takvimlerine uyamadım. Onun için bireysel spor yapmaya karar verdim. Bir yarış kulübüne üye oldum. Ironman yarışmalarından orada haberim oldu. Hemen çalışmalara başladım. Çok çalıştım. Her gün antreman yaptım. Gıdama dikkat ettim.
SOSYAL YAŞAM BİLE YOK
Sıfırdan Ironman yarışmalarına başlayan birisinin en az 6 ay süreyle kendini sosyal yaşamdan dahi soyutlaması gerektiğini söyleyen Pilot Özkan Dizar, lisansını Türkiye Triatlon Federasyonunun Mersinde düzenlediği yarışma sonucu aldığını söyledi.
Beş yıldır THY’de pilotluk yapan Özkan Dizar, Demir Adam yarışlarının yüzme ile başladığını belirterek, yüzme tamamlandıktan sonra geçiş bölgelerine hızla ulaşıp giysileri değiştirmeniz, poşetlerine yerleştirmeniz ve bisikletinize binmeniz gerekiyor. Bisiklet parkuru tamamlanınca sahip olduğunuz numaraya bisikletinizi bırakmanız ve koşu ayakkabılarınızı giyerek koşmaya başlamanız lazım. Yarışma boyunca ayağınızdaki çiple sizin nerelerden geçtiğinizi takip ediyorlar. Ben en iyi dereceme 5 saat 28 dakika ile Antalya’daki yarışta ulaştım.
Ironman yarışlarının “Ben bir şansımı deneyeyim” şeklinde yaklaşılabilecek bir spor dalı olmadığını belirten THY Pilotu Özkan Dizar, Demir Adam olabilme şartları için şunları belirtti:
Ironman 70.3 yarışmalarını belirlenen sürelerde tamamlayan bütün Trıatletler Ironman unvanına sahip olur. Ironman 70.3’te 4 Km. yüzme, 180 Km.bisiklet ve 42 Km. koşu parkuru bulunuyor. Ben bu parkuru yani Ironman 70.3’ü tam 5 kez tamamladım.
Faik KAPTAN/DHA