Pilotlar, Danimarka basınında çıkan, ’THY pilotlarının İngilizceleri yetersiz. Bu durum tehlikelere davetiye çıkarıyor’ haberlerinden sonra yönetimin tüm pilotları sınava tabi tutarak İngilizce seviyelerini belirlemeye karar vermesi üzerine harıl harın İngilizce çalışmaya başladı. Pilotların uykularını kaçıran ise kendilerinden akademik derecede İngilizce istenmesi.
Danimarka basınında geçtiğimiz ay yer alan ‘THY pilotlarının yeterli derecede İngilizce bilmedikleri ve bu durumun tehlikeye davetiye çıkardığı’ şeklindeki haberlerden sonra THY yönetimi harekete geçerek 15 Mart 2012 tarihine kadar tüm pilotların İngilizce seviyelerini gösteren belgeleri ilgili şefliklere ibraz etmelerini istemişti. THY Uçuş İşletme Başkanı Aykut Alpa imzası taşıyan bilgilendirme notunda, belgeleri bildirilen zaman içerisinde ibraz etmeyen pilotların kurum tarafından İngilizce sınavına tabi tutulacağı, sınavdan başarısız olan kaptan pilotların durumlarının yönetim tarafından değerlendirileceği bildirmişti.
HERKES İNGİLİZCE ÇALIŞIYOR
Uçuş işletme başkanının bu duyurusundan sonra Türk Hava Yolları’nda çalışan pilotlar deyim yerindeyse harıl harıl İngilizce çalışmaya başladı. Çok sayıda pilot uçuş öncesi ve sonrasında, dinlenme sürelerinde, evde ve uzun uçuşlarda otellerdeki yatı zamanlarında kurumun açacağı İngilizce sınavında başarılı olabilmek için bilgilerini pekiştiriyor. Bazı pilotların ise İngilizce kurslarına gitmeye başladığı öğrenildi.
HAVACILIK İNGİLİZCESİ YERİNE AKADEMİK İNGİLİZCE
Bu duruma tepki gösteren pilotlar, THY’de işe girerken İngilizce seviyelerini gösteren belgeleri işverene ibraz ettiklerini ve yıllardır başarıyla görev yaptıklarını belirterek, aradan yıllar geçtikten sonra tekrardan İngilizce sınavına tabi tutulmalarının mantıksız olduğunu vurguladılar. Airkule.com'a konuşan ve THY yönetiminin pilotlardan havacılık İngilizcesi yerine akademik İngilizce istemesini eleştiren bazı pilotlar, “Danimarka basınında çıkan haberlerden sonra tüm kokpit ekibi için TOEIC’te 500 olan puanı 641’e yükselttiler ve 15 Mart’a kadar süre tanıdılar. Akademik seviyede İngilizce yıllara bağlı olarak eğitim süreci içerisinde kazanılabilir. Havacılık için ‘Aviation English’ yada normal kullanım İngilizcesi yeterlidir. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) pilotlardan bugüne kadar TOEFL’da Level-4 seviyesi istiyordu. Bu tür dayatmalar psikolojik olarak üzerimizde baskı ve stres oluşturuyor” şeklinde konuştu.
ASKER KÖKENLİ PİLOTLAR DAHA FAZLA ETKİLENDİ
Özellikle Türk Hava Kuvvetleri’nden emekli olup yıllardır THY’de uçan bazı kaptan pilotlar, “Havacılıkta mükemmel İngilizce bilmek kaza veya tehlike yaşanmayacağı anlamına gelmiyor. Havacılık tarihindeki en büyük kazalardan bazılarını ana dili İngilizce olan pilotlar yapmıştır. Önemli olan uçuş emniyet kurallarını eksiksiz uygulamak” diye konuştu. THY’ye sivilden katılan pilotlar eğitimlerini çoğunlukla yurtdışında ve yurtiçindeki eğitim kalitesi yüksek üniversitelerde yaptıkları için akademik seviyede İngilizce biliyor. Pilotlar sorunun Türkiye’de Level - 4 İngilizce kursu verme yetkisine sahip kurumlardan hizmet satın alınarak çözülebileceğini savunuyor.
PUANLAR YÜKSELTİLDİ
Türk Hava Yolları yönetimi, kokpit ekiplerine gönderdiği 23.12.2011 tarihli yazıyla 15 Mart 2012’e kadar IELTS sınavından akademik 6, TOEFL’dan 197, KPDS’den 75 veya TOEIC’ten 641 puan aldıklarını belgelendirdikleri halde sınavdan muaf olacaklarını bildirdi. İkinci kaptanlıktan birinci kaptanlığa geçecek kaptan adaylarından istenen 500 TOEIC notu ise 641’e çıkarıldı.
PİLOTLARIMIZDA İNGİLİZCE SORUNU YOK DEMİŞLERDİ
THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ve Genel Müdür Temel Kotil, Danimarka basınına konuşan ve THY’de bir dönem görev yapan 13 Danimarkalı pilotun iddialarını, “Türk Hava Yolları’nda İngilizce sorunu olan pilot yok’ diyerek reddetmişti. THY yönetimi buna rağmen pilotların İngilizce seviyelerini mercek altına alarak bir durum tespiti yapmaya karar verdi.
Süleyman ŞEN/Airkule.com-ÖZEL