KEMOTERAPİ ODALARI GÖKYÜZÜ FOTOĞRAFLARI İLE DONATILDI
“Gökyüzünde Hayat İzi” projesi, annesinde ve teyzesinde meme kanseri tanısı olduğu için her şeyin farkında olup bu konuda gelişmemiş bir merkezde oyalandığı için geç tanı almış ama buna rağmen umudunu hiç kaybetmemiş bir hastanın hikayesi…

Sebahat Aksoy son dönemlerinde geç tanı aldığı ve hastalığı tüm vücuduna yayıldığı için yaşamını yitireceğini bile bile büyük bir neşe içinde erken tanı almış diğer meme kanserli hastalara moral veriyordu. Tedavilerinin bir kısmını Trabzon’da, bir kısmını da Ankara’da olduğu için sık uçak yolculuğu yapıyor ve her uçuş sonrası “Gökyüzü bana büyük umut veriyor. Uçaktan izlediğimde manzara beni büyülüyor ve tüm acılarımı unutuyorum. Kim bilir kokpitten ne kadar güzeldir bu manzaralar… Keşke kemoterapi odaları bu manzara fotoğrafları ile süslense” diyordu. Ölmeden bir hafta önce “annemin ve teyzemin bu hastalıktaki aşamalarını gördüm. Bu nedenle ölümümün yaklaştığının farkındayım ama beni üzen iki şey var; biri 13 yaşındaki oğlum diğeri de yaşadıklarımı bir kitap haline getirmeden ölecek olmam” diyen Aksoy’un son isteğini yerine getirmek için doktoru Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Eda Küçüktülü harekete geçti.

AMAÇ MEME KANSERİNE DİKKAT ÇEKMEK
Türk Hava Yolları Kaptanları Menderes Çakıcı, İbrahim Burtay Evirgen, Onur Baş, Onur Taylan, Murat Serdaroğlu ve Kabin Hizmetleri Başkanı Nevin Çolak ile Doğu Karadeniz Meme Hastalıkları Derneği el ele vererek projenin kurucusu, Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Kliniği Kurucusu ve Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Doktor Eda Küçüktülü’ye destek oldu. Amaçlarının dikkat çekmek, farkındalık yaratmak ve hastalıktan korkmayı engellemek olduğu için gökyüzü fotoğraflarının oldukça faydalı olacağını söyleyen Küçüktülü, ”Gökyüzü insanlar için umudun temsilidir hep… Dalgacı Mahmut’un şiirinde söylediği gibi; ‘Gökyüzünü boyarım her sabah, hepiniz uykudayken’. Bu şiirde Dalgacı Mahmut aslında hayatın olumsuz yönlerini kendi çabasıyla düzeltmeye çalışır ve bunu herkesten habersiz yapar. Bu nedenle gökyüzünü boyama işlemi de umudu temsil eder. Bizim hastamız ise şairin aksine herkesin bilinçlenmesini sağlayacak bir iz bırakmak istedi gökyüzüne. ‘Erken tanı ile bu hastalıkla yaşanabileceği hatta ondan tamamen kurtularak yaşanabileceğinin umudu” dedi.

"YILIN EN İYİ PROJESİ" SEÇİLDİ
Nisan ayında Ulusal Kanser Haftası’na damgasını vuran proje, Sağlık Bakanlığı tarafından ‘Yılın en iyi projesi’ ödülünü aldı. Gittikçe büyüyen ekibe “Uçuyorsak sebebi var” sloganıyla THY kaptan pilotlarından Ferihan Işık ile Burcu Yiğit de katıldı. 8-10 Eylül 2016 tarihinde yapılan ESGO Prevention in Gynaecological Malignancies Konferansı'nın açılışı “Gökyüzünde Hayat İzi” projesinin “Uçuyorsak sebebi var; Meme kanserini erken yakalamak ve tedavide Meme kanserinin önüne geçebilmek için” videosu ile gerçekleştirildi. Ferihan Işık, Burcu Yiğit, Onur Taylan ve proje yürütücüsü Dr. Eda Küçüktülü’ye ESGO Başkanı tarafından ödül verildi.

Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kemoterapi ünitesi bu fotoğraflarla donatılıp yakında açılış yapılacak. Projenin 81 ile yayılması planlanıyor.

SÜLEYMAN ŞEN-ARİKULE.COM/ÖZEL
THY pilotları gökyüzünden işte bu kareleri çekti.




