Vatan Gazetesi yazarı Mustafa Mutlu’nun “Halidun gitti, Christian geldi” yazısı, THY’den atılan 305 işçinin durumuna ilişkin gündemi belirleyen yazı oldu. İddialarla ilgili THY’den yanıt beklediğini vurgulayan Mustafa Mutlu’ya THY yönetimi yanıt verdi. İşte Vatan Gazetesi’nin haberi:
THY’den atılan 45 teknik elemanın açığını kapatmak için yurtdışından 8 uçak bakım teknisyeni, saatlik ücreti 40 dolardan işe alındı. Yazarımız Mustafa Mutlu, durumu “Halidun gitti, Christian geldi” yazısı ile gündeme getirdi. THY yabancı teknisyen alımını doğruladı. Ancak “Halidun’un maaşı ile yabancı teknisyenin maaşının karşılaştırılması yanlış. Kabiliyetleri aynı değil” diye kendini savundu.
Türk Havayolları (THY)’de grev hakkını iptal edilen yasa tasarısı görüşülürken, THY’de personelin bir bölümü bu yasaya karşı eylem yapmıştı. THY yönetimi de bu eylem sırasında işlerin aksadığını maddi zarar ortaya çıktığını iddia ederek eylemcileri tazminatsız bir şekilde kapının önüne koydu. İşten çıkarılan 305 THY personelinin yaklaşık 45’i uçak bakımını yapan Teknik A.Ş’de çalışıyordu.
Uçuşların pik yaptığı yaz aylarına denk gelen bu çıkarmalar yüzünden THY Teknik’te yoğunluk arttı ve uçakların rutin bakımları yapılamaz hale geldi. THY yönetimi de açığı kapatmak için yurtdışından 8 uçak bakım teknisyeni getirdi.
Yazarımız Mustafa Mutlu, bu durumu “Halidun gitti, Christian geldi” yazısı ile kamuoyunun gündemine getirdi. Mutlu, yazısında Halidun’un maaşının 4 bin 500 TL olduğuna dikkat çekerken yurtdışından gelen teknisyenlerin saatlik ücretinin 40 dolar olduğunu, aylık maliyetlerinin de 12 bin TL’yi geçtiğini yazdı.
Hava İş Sendikası da duruma dikkat çekmişti
Hava-İş Sendikası Başkanı Atilay Ayçin, Avrupa’nın değişik ülkelerinden işe alınan elemanların yüksek maaşla Teknik A.Ş.’de işbaşı yaptığını belirterek, “Kurum içinde çalışan sendikalı ve sendikasız arkadaşlarımız bu uygulamadan rahatsız. Yıllardır emek harcayan insanlara verilen maaşların 2 katı yabancılara veriliyor” dedi. Mağduriyetleri devam eden çalışanları kimsenin düşünmediğini savunan Ayçin, gelen yabancılarla ilgili iddiasında ise şu matematik hesabı yaptı ve gerçekte maliyetlerinin 20 bin lirayı bulduğunu iddia etti:
“Teknik kısma işten atılan arkadaşlarımızın yerine 8 yabancı uyruklu çalışanın işe alındığını öğrendik. İşe alınan yabancı uyruklu işçilerin toplam maliyetleri işten atılan arkadaşlarımızın 3 katı tutarında. THY’de teknik kısımda çalışan ve işten çıkarılan arkadaşlarımızın aylık ortalama kazancı 4 bin lira civarındaydı. Onların yerine yurtdışından 8 kişiyi getirdiler. Saat başı kazançları 40 dolar. Günde 8 saat çalışınca 320 dolar eder. 22 günlük sürede toplam aylık kazançları 7 bin doların üzerine çıkar. Yemeleri, içmeleri, konaklamaları da herşey THY tarafından karşılanıyor. Tüm bu giderleri alt alta koyunca aylık 20 bin lirayı buluyor. Bize yılda yüzde 3 zammı çok görenler, yabancı ülkeden getirdikleri işçilere 7 bin dolar maaş ödemeyi kabul ediyor. Üstelik adamlar bedava yiyor, içiyor, konaklıyor. Ramazan ayına girdik. Tazminatını almadan işsiz kalan arkadaşlarımız için takdir halkımızın. Tazminat için mahkemeye başvurduk. Sonuçlanması 1 yılı bulacaktır. Bu süre içinde sendika olarak elimizden geldiği kadar destek olmaya çalışıyoruz.”
THY: Türk çalışanın maliyeti daha fazla
THY, 8 yabancı kişinin geçici süre ile bir şirketle yapılan sözleşme çerçevesinde çalıştığını duyurdu. Bu arada açıklamada, Halidun Ekmekçi’nin pozisyonunun kabiniçi bakım teknisyeni olduğuna dikkat çekilerek THY’ye olan maliyetinin, 8 yabancı ile karşılaştırılmasının doğru olmayacağı da savunuldu. Alınan 8 yabancı ile benzeri işi yapan teknisyenlerin THY’ye maliyetinin ise 40 dolardan daha fazla olduğu iddia edildi.
Açıklamada şu ifadeler dikkat çekti: “29 Mayıs 2012 tarihinde yasa dışı bir eyleme katılarak THY Teknik A.Ş. personelinin iş başı yapmasını engellediği tespit edildiğinden iş akdi feshedilen Halidun Ekmekçi, THY Teknik A.Ş.’de 13 yıldır Kabiniçi Bakım teknisyeni olarak çalışmaktaydı. Bu süre zarfında gerekli olan tecrübe yılını çoktan doldurmuş olmasına rağmen, Uçak Teknisyeni olabilmek için gerekli olan modül sınavlarını henüz tamamlayamamış, Sivil Havacılık Otoritelerinin, (T.C. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve European Aviation Safety Agency), getirmiş olduğu dil yeterliliğini sağlayamamıştır. Yetkinlik açısından Uçak Bakım Teknisyeni sınıfında değerlendirilmesi doğru değildir. “
Halidun Ekmekçi’nin THY’ye aylık maliyetinin de 4 bin 500 TL olmadığı yasal karşılıklarla birlikte toplam maliyetinin 9 bin 128TL olduğu saat ücretinin de 32 dolara denk geldiği iddia edildi. İşten çıkarılıp evine gönderilen Halidun Ekmekçi ve onun gibi 40’ın üzerinde teknisyenin yerine yabancı uyruklu 8 kişinin saati 40 dolardan işe alınması durumu da şöyle savunuldu:
Aldık çünkü iş yükü arttı
“Yapılan yabancı teknisyen çalıştırma değil, iş yükünün arttığı durumlarda veya THY Teknik A.Ş. kabiliyetleri dışında olan bakımlarda Şirketimizin başka firmalardan satın almış olduğu hizmettir. Farklı firmalardan alınan bu hizmet kapsamında uçakların bakımında çalışan uçak teknisyenlerinin yetkinlikleri Avrupa Sivil Havacılık Güvenlik Ajansı (EASA) tarafından verilen lisanslarla belgelenmektedir. Halidun Ekmekçi’nin kabiliyeti ve yetkinliği dışında olması sebebiyle alınan bu hizmetin karşılaştırılması anlamsızdır. Kaldı ki aynı kabiliyet ve yetkinlikte olsa dahi, iş yükünün geçici olarak arttığı dönemlerde bu tür hizmetler diğer firmalardan alınabilmektedir. Geçmişte de bu tür hizmet alımları yapılmıştır ve işten çıkarmalar ile ilişkilendirmek doğru değildir. Bu dünyada tüm Uçak Bakımı yapan firmalar tarafından yaygın olarak başvurulan bir uygulamadır. Alınan bu hizmet sonucunda üretilen adam saatin şirketimize maliyeti 40 dolardır. Bütün maliyetler dahil bizim için harcanan adam saate verdiğimiz ücrettir. Benzeri hizmeti yapan birçok teknisyenimiz için oluşan maliyetimiz bunun çok üstündedir.”
Mert İNAN - Vatan