Türk Hava Yolları ve Kuveyt Hava Yolları, yeni bir stratejik iş birliğine imza attı. İş birliği kapsamında her iki havayolu şirketi, Kuveyt ile İstanbul ve Sabiha Gökçen Havalimanları arasında düzenleyecekleri seferlerde kod paylaşımı yapabilecek. Kod paylaşımlı uçuşların, 01 Ağustos 2019 tarihinden itibaren başlaması planlanıyor.
Türk Hava Yolları ve Kuveyt Hava Yolları arasındaki ticari ilişkiler 1991 yılında başladı ve bu iş birliği Mayıs 2019 itibariyle yenilenen ‘Özel Prorasyon Anlaşması’ ile daha da güçlendirildi. Bugün, Türk Hava Yolları Genel Yönetim Binası’nda Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi, Kuveyt Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Yousef Al-Jassem Al-Saqer ve taraflardan üst düzey temsilcilerin katılımıyla düzenlenen törende imzalanan kod paylaşımı anlaşması ile de mevcut iş birliğinin yeni bir boyuta taşınması hedefleniyor.
İmza töreninde anlaşmanın önemine ilişkin görüş beyan eden Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi, Türk Hava Yolları olarak Kuveyt Hava Yolları ile imzalanan yeni kod paylaşımı anlaşmasından oldukça memnun olduklarını, anlaşmanın yalnızca her iki havayolu şirketinin ticari ilişkilerine katkıda bulunmayacağını ve ayrıca Türkiye ile Kuveyt arasında seyahat eden yolculara alternatif bağlantılar sunacağının da altını çizdi.
Sözlerine şu şekilde devam eden Ekşi; “İstanbul, Asya ve Avrupa arasındaki doğal ve tarihi bir bağlantı noktası. Türk Hava Yolları, son 16 yılı aşkın süredir sergilediği göz dolduran performansı ile bugün 124 ülkedeki 311 destinasyona uçuş düzenleyen, dünyanın en fazla ülke ve uluslararası noktasına uçan havayolu şirketi unvanına sahip. Yeni evimiz, İstanbul Havalimanı'na geçişimizle büyümemizin devamını sağlayacak imkânlar bütününe sahip olmamızın yanı sıra, tıpkı bugün Kuveyt Hava Yolları ile imza attığımız bu kod paylaşımı anlaşması gibi çeşitli iş birlikleri de gelişimimizin itici güçleri olacak.”
“Aynı zamanda bu anlaşma, sadece iki havayolu arasındaki ticari gelişime katkı sağlamakla kalmayıp, Türkiye ve Kuveyt’in ikili ilişkilerine de kültürel ve ticari bağlamda büyük bir katma değer oluşturacak. Yolcularımıza en iyi hizmeti sunmak ve müşteri deneyimini daha da geliştirmek adına anlaşma kapsamında yakın çalışma sergileyeceğimiz Kuveyt Hava Yolları’nın kıymetli çalışanlarına, değerli ekip arkadaşlarıma ve özellikle de Sayın Yousef Al-Jassem Al-Saqer’e bu sözleşmeyi hayata geçirmede sarf ettikleri çabadan ötürü teşekkür ediyor, iki kardeş ülke vatandaşlarının bu anlaşmadan önemli ölçüde istifade etmesini temenni ediyorum.” dedi.
Kuveyt Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Yousef Al-Jassem Al-Saqer ise; “Türk Hava Yolları ile kod paylaşımı anlaşmasına imza atmış olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu iş birliği sayesinde yolcularımız, Kuveyt’ten İstanbul ve Sabiha Gökçen Havalimanlarına aynı kaliteli hizmeti alarak daha fazla bağlantı ile seyahat edebilecekler. Anlaşma, iki şehir arasındaki Kuveyt Hava Yolları ve Türk Hava Yolları operasyonlarını destekleyecek ve daha fazla seyahat seçeneği sunacak. Bahsi geçen iş birliği, yolcularımıza tek rezervasyonla tüm seyahat boyunca kesintisiz biletleme, check-in, uçuş kartı alabilme, bagaj kontrolü deneyimi sunacak. Yolcular ve seyahat acenteleri, web sitemiz ve acentelerimizin rezervasyon sistemi aracılığıyla doğrudan bu uçuşlarda rezervasyon yapabilecekler. Ayrıca, bu Kod Paylaşımı Ortaklığı yalnızca iki havayolu arasındaki ilişkiyi güçlendirmekle kalmayacak, aynı zamanda kardeş devletler olan Kuveyt ve Türkiye arasındaki ilişkiyi daha da güçlendirecek.” şeklinde görüş bildirdi.
Bu ticari iş birliğinin, Kuveyt vatandaşlarının, zengin tarihçesi, misafirperverliği, oldukça köklü kültürü ile dünyaca ünlü Türkiye’deki turizm merkezlerine ilgisinin istikrarlı şekilde arttığı bir döneme denk gelmiş olması da ayrıca önem arz ediyor.
Kuveyt Hava Yolları, Airbus 330/320 ve Boeing 777 tipi uçaklarla İstanbul ve Sabiha Gökçen Havalimanlarına haftalık 7’şer uçuş, Türk Hava Yolları ise Airbus 330/320 ve Boeing 737 tipi uçaklarla Kuveyt’e İstanbul Havalimanı’ndan haftalık 28, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan ise 14 uçuş düzenliyor. Bununla birlikte, her iki havayolu şirketi de yolcularının sık uçuş programlarının imkânlarından yararlanabilmeleri adına kod paylaşımı uçuşlarının ‘Sık Uçuş Programı’na dâhil edilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Taraflar ayrıca, kod paylaşımı ve özel prorasyon anlaşmasının kapsamının önümüzdeki dönem daha da genişletilmesinin değerlendirilebileceğini de ifade etmekteler.