Yurtdışı uçuş ağını genişletmek üzere 11 yeni hattın açılmasına karar veren ve 2008'de 21 yeni uçak almayı planlayan Türk Hava Yolları (THY), buna paralel kabin memuru alımlarına başladı. 800 yeni kabin memurunun istihdam edilmesi için alınan kararın ardından, elemeleri geçen 200 kişinin eğitimlerine başlandı. Bu zorlu eğitim sürecinden bir yıl içinde THY'nin uçuş kadrosuna katılacak 600 yeni kabin memuru daha geçecek. Bir kabin memurunda en başta aranan özellikler arasında, güler yüzlü olması ve insanlara pozitif enerji vermesi bulunuyor. En az lise mezunu olması gereken adaylar arasından kadınlarda 1.63 - 1.75 cm, erkeklerde 1.70 - 1.85 cm arası boy aranıyor. Erkek kabin memuru sayısının kadınlara oranının dörtte bir olduğu dünya standartları THY için de geçerli. İş görüşmesinde adaylara psikolojik test de uygulanıyor. Türkçe mülakatlara giren deneyimli uzmanlar, adaylara "Haksızlığa uğradığınızda nasıl tepki verirsiniz?", "Evde iş yapar mısınız" ve "Annenize yardım eder misiniz?" gibi sorular yöneltiyor. Alınan yanıtlar üzerinden bir seçim yapılıyor. Elemelerden geçen kabin memuru adaylarından uçuşa engelleri olmadığına dair bir sağlık raporu da isteniyor. Ardından 70 gün süren eğitim başlıyor.
Kariyer yolu açık
Eğitim müdürlüğü, kalite güvence denetçiliği gibi idari görevlerde bir diğer alternatif. Kabin Eğitim Müdürü Berna Tanyolaç, bir kabin memurunun ilk görevinin güvenliği sağlamak olduğunu söylüyor. Havacılığın sadece çay ve pasta ikramından ibaret olmadığını ve esas olanın uçuş emniyeti olduğunu vurgulayan Kalite Güvence Denetçisi İnci Özbek Kayabaş ise "Uçuş emniyet kuralları uluslararası mevzuatlarda belirleniyor. Bu iş kolay sanılıyor ama bir kabin memuru tüm bu kurallardan yükümlü" diye konuşuyor. Kabin memuru adayına bu zorlu sürece başlarken temel eğitimin sonuna kadar bir eğitim koçu eşlik ediyor. Singapur Hava Yolları'ndan model alınan bir koçluk sistemi uygulanıyor. Kabin memurunun görev ve sorumlulukları isimli derste; havacılık terminolojisinin yanı sıra formanın nasıl taşınması gerektiğinden, şirketin temsiline kadar çeşitli bilgiler veriliyor. Uçuşa hazırlık, yolcu karşılama, yolcu uğurlama, tekerlekli yolcu nasıl yerleştirilir, tutuklu yolcuya nasıl yardımcı olunur, tek başına seyahat eden çocukların sorumluluğu nasıl alınır ve ikram gibi konular işleniyor. Turistik geziler dersinde Türkiye ve dünya ülkeleri hakkında bilgi veriliyor. Kişisel gelişim derslerinde; zor insanla başa çıkma, görgü kuralları, stil yaratma, stres yönetimi, etkin dinleme teknikleri hakkında bilgi veriliyor. Anons ve ikili diyaloglarda Türkçenin doğru kullanımı için diksiyon dersi alınıyor. Pek çok vakada hayat kurtarmayı başaran THY personelinin gurur duymasını sağlayan ilk yardım dersi de büyük önem taşıyor.
THY eğitimleri marka oldu
THY, verdiği eğitimlerle dünya çapında tanınıyor. Acil tahliye eğitimini içeren kabin simülatöründe 24 yabancı havayolu ve 70 Türk kurumu THY'den eğitim satın alıyor. Simülatörde, 12 kaza senaryo üzerinden Rusça, İngilizce ve Türkçe eğitim veriliyor. Suya ve karaya iniş yapılan eğitimlerde sınıflar 20 kişiden oluşuyor. Dört kişi kabin ekibini, diğerleri yolcu rolünü üstleniyor. Senaryoda herkes, bir defa kabin memurluğunu üstleniyor. Suya iniş senaryosunda 26 derecedeki havuza giysileriyle girerek o duyguyu hissediyorlar. Uçmaya başlayan kabin memurları senede bir defa bilgilerini güncellemek için ayrıca eğitim alıyor.
Neşe MESUTOĞLU-SABAH