Hava-İş Sendikası'nın üyelerine yaptığı duyuru şöyle:
"Değerli Üyelerimiz;
THY A.O Yönetimi, üyelerimize, "THY A.O. Personel Gizlilik Taahhüdü" isimli yeni bir "Taahhüt","Sözleşme" imzalatmak istemektedir. Bu taahhüt, sözleşme örneği tarafımızdan ve hukuk müşavirliğimizce incelenmiştir.
Yasalarımıza göre işçi ile işveren arasında "iş sözleşmesi" yazılı veya sözlü olarak akdedilebildiği gibi, işçinin üyesi olduğu sendika ile işveren arasında "Toplu İş Sözleşmesi" de yapılabilmektedir.
THY A.O. İşletmesinde de 22 Dönemden bu tarafa Toplu İş Sözleşmesi bulunmaktadır.
2822 sayılı yasanın "Toplu İş Sözleşmesinin hükmü" başlıklı 6. maddesindeki açık hükme göre hiyerarşik olarak değerlendirildiğinde Toplu İş Sözleşmesi, Bireysel İş Sözleşmesinin üzerinde yer almaktadır.
İşveren, yasa gereği, bugün için yenisi imzalanıncaya kadar iş sözleşmesi hükmünde halen devam etmekte olan Toplu İş Sözleşmesine rağmen "THY A.O. Personel Gizlilik Taahhüdü" adı altında üyelerimize yeni bir sözleşme imzalattırmak istemesi hukukla bağdaşmamaktadır.
Ayrıca imzalatılmak istenen bu taahhütte üyelerimizin sorumluluğu yasaların ve Toplu İş Sözleşmesinin tanıdığı sorumlulukla kıyaslanmayacak derecede yukarılara çekilmek istenmektedir. Hatta bu tabirin bile yeterli olmadığı derecede üyelerimize, zorunlu olmadığı halde yeni sorumluluklar yüklemekte kendi sorumluluğu dışında diğer personelin ve üçüncü kişinin dahi yaptığı-yapacağı işlemlerden sorumlu tutmaktadır.
Gizli bilginin tanımı başlığı altında, işverene, istediği her konuyu "gizli bilgi" diye isimlendirme yetkisi tanımaktadır. Gizli bilginin korunması başlığı altında mantıkla bağdaşmayacak sorumluluklar yüklenmektedir.
Süre başlığı altında yine hiçbir şekilde izah edilemeyecek biçimde iş sözleşmesinin sona ermesinden sonra dahi süresiz bir şekilde sorumluluk yüklenmektedir.
Özetle, Üyelerimiz, hukuken bu taahhüdü imzalamak zorunda değildirler.
Yasalar ve Toplu İş Sözleşmesi uyarınca tarafların hakları ve borçları düzenlenmiştir, üyelerimizin ilave bir taahhütte bulunma veya borç altına girme mecburiyeti bulunmamaktadır.
Bu taahhüdün imzalanması halinde, işveren, işten çıkartmak istemesi halinde işçinin kendi imzası ve taahhüdü sebebiyle, daha fazla işten çıkarma gerekçesi bulabilecektir.
Hukuk Müşavirliğimizin ve sendikamızın değerlendirmesinin sonucu oluşan görüşü bu taahhüdün imzalanmaması yönündedir.
Sendikamız ayrıca bu konuda işverene yukarıda izah edilen nedenlerle bu sözleşmenin imzalatılması işlemin iptal edilmesine yönelik yazılı başvuruda bulunmuştur. Bilginize sunarız.
Hava-İş Genel Merkez Yönetim Kurulu"