Sağlık Bakanlığı’nın desteği, Ankara Üniversitesi ve Resüsitasyon Derneğinin katkılarıyla Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği tarafından,16 Ekim’de başlatılan "Hayata El Ver" kampanyası kapsamında İstanbul Atatürk Havalimanı’nda kalp krizi ve kalp durması durumlarında ilk ve doğru müdahalenin nasıl yapılması gerektiği temsili olarak gösterildi.
Dış hatlar terminalinde Türk Hava Yolları(THY) yer ve kabin ekipleri maketler üzerinde yolculara ani kalp durmalarında neler yapılması gerektiğine dair görsel bir sunum yaptı. THY kabin ekibi, simülasyon uçakta ‘ani kalp durması konusunda’ ilk müdahale ve yaşam desteği konularında aldıkları eğitimi başarıyla uyguladı. Uçuş sırasında veya yerde kalbi duran yolcuya nasıl müdahale edileceğini gösteren kabin memurları(hostes) simülasyonla hastanın kalbinin tekrar nasıl çalıştırılabileceğini ve suni teneffüsün nasıl yapılacağını gösterdi.
BÜTÜN KABİN MEMURLARI İLK YARDIM EĞİTİMİ ALIYOR
Türk Hava Yolları Uçuş Eğitim Başkanı Sedat Şekerci, “Buradaki amacımız uçuş eğitimin yanında ilk yardım eğitimleriyle yolculara verdiğimiz değeri sizlere tanıtmak. Bir hayatın bizim için ne kadar değerli olduğunu anlatmak istiyoruz. 2004 yılından beri Avrupa Resüsitasyon’u tarafından sertifikalandırılmış bir eğitim merkezi olarak eğitim vermeye devam ediyoruz. Bütün kabin memuru arkadaşlarımız temel eğitimlerinden başlayarak bu eğitimleri alıyorlar ve bunların sonrasında ilk yardım yapma yetkinliğini kazanmış oluyorlar. Olabilecek herhangi bir durumda yolcuya anında müdahale etme imkanını buluyorlar. Bütün uçaklarımızda defibrilatör cihazımız bulunuyor ve kabin memurlarımız bunu kullanma yetkisine sahiptir” dedi.
KAMPANYA İKİ YIL SÜRECEK
Resüsitasyon Derneği Başkanı Prof.Dr. Agâh Çertuğ, Sağlık Bakanlığı’nın kampanyaya tam destek verdiğini belirterek, “Ani kalp durması ABD ve Avrupa'da başlıca ölüm nedenleri arasında yer alıyor. Genellikle kalp atışlarında düzensizlik ya da aşırı hız şeklinde oluşuyor ve hem beyne hem de vücudun geri kalanına giden kan akışı duruyor ve kişi yere yığılıyor. Aslında klinik açıdan ölü olarak kabul edilen bu kişileri zamanında ve doğru müdahale ile yeniden hayata döndürmek mümkün. Ani kalp durması yaşayan bir insanın yaşama şansına sahip olabilmesi için acil temel yaşam desteği (kalp masajı ve suni solunum) gerekli. Müdahalenin faydalı olabilmesi için vakit kaybetmeden, tercihen ilk üç ya da beş dakika içinde yapılması önem taşıyor” diye konuştu.
YILDA 50 BİN İNSANIN HAYATI KURTARILACAK
Türkiye’de ilk yardım bilinci ve sertifikası olan kişilerin sayısının yetersiz olduğunu açıklayan Çertuğ, ”Hastane dışında gelişen ani kalp durmasında hayatta kalma oranı çok az. Kampanya ile tüm Türkiye, sade, anlaşılır, ilgi çekici, etkileyici, dinamik ve basit yöntemlerle eğitilecek” dedi. 2 yıl sürecek etkinlikte, Türk halkına 'temel yaşam desteği' ve 'kalp masajı' konusunda daha duyarlı olmaları yönünde bilgiler verilecek. Eğitimle kalbi yeniden çalıştırmanın yolları öğretilecek ve toplumun bilinçlendirilmesi ile yılda yaklaşık 50 bin insanın ölmesi engellenecek.
Airkule.com
Türk Hava Yolları Uçuş Eğitim Başkanı Sedat Şekerci
Resüsitasyon Derneği Başkanı Prof.Dr. Agâh Çertuğ