Türk Hava Yolları'nda çalıştıkları 25 yıl boyunca, Yaşar Odluözer, İhsan Pınar, Mehmet Seçme, Sezer Borazancı ve Fehamet Berk adlı çalışanlar, zorunlu üye oldukları Personel Sosyal Yardım Vakfı'na prim ödediler, ancak vakfın amacı olan ikinci emeklilik haklarını alamadılar. THY emeklileri, bunun üzerine dava açtı.
Birgün Gazetesi’ne bilgi veren avukat Engin Yıldırım'a göre mağdur olan 1856 kişi arasında odacısından, kaptanına kadar birçok emekçi var. Yıldırım, THY'de işe alınan herkesin 1967'de kurulan Personel Sosyal Yardım Vakfı'na üye olmak ve her ay 150 TL aidat ödemek zorunda bırakıldığını belirtti. Bu ödemenin karşılığında vakfın çalışanlara sosyal haklar verme vaadinin olduğunu dile getiren Avukat Yıldırım şöyle devam etti:
"Biriken paralar sebebiyle Vakıf 1991 yılında amacına bir madde daha ekleyerek ikinci emeklilik sistemini getirdi. THY'den emekli olarak ayrılma şartıyla ve 25 yıl üzerinden personel vakfına prim ödeme koşulunu yerine getiren herkese ikinci emeklilik hakkı tanındı. Ancak 2004 yılında 5072 sayılı kanun çıkarılarak özel vakıflara getirilen bazı yasal düzenlemeler sayesinde vakıf, ikinci emeklilik maddesini tüzüğünden kaldırdı."
'ÇOCUKLARIMIZI DAHA RAHAT OKUTURDUK’
Bu maddenin ne anlama geldiğini Avukat Engin Yıldırım, "2004'ten önce vakfa üye olanlar ise 65 ay sürece ikinci emeklilik parasını alabilecekler. 25 yıl vakfa prim ödeyen kişiler ise sadece 65 ay emekli maaşı alabildiler" şeklinde açıkladı. Bu madde değişikliği yüzünden yıllardır vakfa ödedikleri parayı geri alamayan mağdurlar, "Biz o parayı bir banka hesabına yatırsaydık şu anda bir dairemiz daha olurdu veya çocuklarımızı daha rahat okuturduk. Artık yaşlandık, emekliyiz bir daha çalışamayız" diye konuştu. Mağdur THY emekçileri, hakları için dava açtıklarını duyurdu.
ŞENGÜL MOR/BİRGÜN