THY EKİPLERİ İÇİN ACİL GÜVENLİK HATTI
Türk Hava Yolları, 9 Ağustos tarihinde iki pilotunun Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta kaçırılarak 71 gün rehin tutulmasından sonra aldığı güvenlik önlemlerine bir yenisini daha ekliyor. THY ekipleri dünyanın hangi bölgesinde olurlarsa olsunlar tehlike ve acil durum anında belirlenecek acil telefon hattını arayarak yöneticilerini haberdar edecek.
105 ülkede 245 noktaya yaptığı seferlerle dünyanın en çok ülkesine uçan havayolu şirketi olan Türk Hava Yolları, riskli coğrafyalarda karşılaşacağı olası bir tehlikeye karşı önlemlerini almaya devam ediyor. THY, özellikle 9 Ağustos tarihinde Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta iki pilotunun kaçırılmasından sonra çalışanlarını korumak için ek güvenlik önlemleri üzerinde çalışmaya başladı. Bunlar arasında kritik, güvenlik riski taşıyan bölge ve ülkelerde uçucu ekipleri havalimanlarına yakın otellerde, gerekirse terminalde kiralanacak ofis veya salonlarda konaklatmak, risk taşıyan şehirlerde ekiplerin yatısını (gecelemesini) kaldırmak gibi önlemler yer alıyor.
AKILDA KOLAY KALACAK
Türk Hava Yolları yönetimi bu önlemlere ek olarak dünyanın herhangi bir bölgesinde başına istenmeyen bir olay gelen ve tehlike altında bulunan çalışanlarına daha kolay ulaşabilmek için acil bir telefon hattı kurulması üzerinde çalışıyor. THY Güvenlik Başkanlığı, olası bir acil durumda çalışanlarının kolayca akılda tutabilecekleri bir telefon numarası üzerinde son düzenlemeleri yapıyor. Kolay ezberlenebilecek olan bu numarayı arayabilen ve başı dertte olan THY personeli, bu sayede başlarına ne geldiğini, nerede bulunduklarını, durumlarının iyi olup olmadığını amirlerine iletebilecek. THY, zamandan kazandıracak ve hızlı bilgi akışını sağlayacak bu uygulama sayesinde daha çabuk organize olup, daha hızlı bir şekilde olaya müdahale edebilecek. Airkule.com'un edindiği bilgiye göre THY telefon numarasını belirlemek ve aktifleştirmek için çalışmalarda sona yaklaştı.
PİLOTLARIN KAÇIRILMASI TEZ OLARAK ANLATILACAK
Airkule.com, THY pilotları Murat Akpınar ile Murat Ağca’nın Lübnan’da kaçırılmasının, benzer olaylarda nasıl davranılması gerektiği ve nasıl hareket edilmesi gerektiği konusunda tazeleme eğitimlerinde THY ekiplerine tez olarak okutulacağını duyurmuştu. THY üst yönetimi, kaçırılma olayından ve Libya’nın başkenti Tripoli’de Aralık ayı sonunda THY ofisine yapılan saldırıdan gerekli dersleri çıkarıp benzer olaylara karşı tedbirlerini artırma amacını güdüyor. Tripoli’deki saldırıda ellerinde demir çubuklar olan kişilerin saldırısına uğrayan Tripoli Muhasebe Şefi Uğur Tezcan genç yaşta hayatını kaybederken, Satış Şefi Nadide Nur Duman ağır yaralanmıştı.
Süleyman ŞEN/Airkule.com-ÖZEL