Bu önemli haberi Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Küçükkaya ortaya çıkardı. İşte Küçükkaya’nın o yazısı…
THY Sırp tenisine sponsor oluyor
Sadece bir şirket olarak kendisinin değil, 'Türkiye'nin de uluslararası yüzü haline gelen THY', yakında çok iddialı bir girişime daha imza atıyor.
THY, 'global marka olma' yolculuğuna dünyaca ünlü spor kulüplerine sponsor olarak başlamıştı. Şimdi, tenisin 1 numarası haline gelen Sırbistan'la anlaşma yolunda. Haberi birinci ağızdan aldım. THY'nin Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Sırbistan Tenis Federasyonu'nun kendilerine böyle bir teklifle geldiğini ve ciddi olarak değerlendirmeye aldıklarını söyledi. Gerçekten heyecan verici. Djokovic'in baş döndüren performansıyla birlikte klasmanda zirveye çıkan Sırplar, Hamdi Topçu'yu bakan düzeyinde adeta ablukaya almışlar. Bence de her iki taraf için doğru hamle. Konunun stratejik değeri de yüksek. Türkiye-Sırbistan ilişkileri Balkan siyaseti üzerinde önemli sonuçlar doğuruyor. Balkanlar'daki kardeşlerimizin durumunu da ilgilendirecek şekilde Türkiye'nin bölgeye ilgisinin göstergesi. Topçu'ya, bir süre önce Cumhurbaşkanı Gül'le birlikte Sırbistan'a yaptığımız seyahati anlatmıştım, orada Türk-Sırp-Boşnak ve Hırvat liderler arasındaki ilişkiler dikkat çekici bir sinerjinin varlığını gösteriyordu.
Manchester United ve Barcelona'nın ardından dünya çapında ses getirecek bir işbirliği daha geliyor. Hatta Sırp bakan en son görüşmelerinde pazarlıklar sürerken Topçu'ya, 'Sokullu'nun hatırına bu işi çözelim' esprisi yapmış. Damardan girmiş anlayacağınız...
Topçu, sohbetimiz sırasında NBA'in ardından en büyük basketbol organizasyonu olan Eurolig'in sponsorluğunun alınmasının ne kadar güç olduğunu da anlattı. İlk başlarda hiç istememişler ve engel olmuşlar. Topçu, 'Kriz bize aradığımız fırsatı verdi, biz de değerlendirdik' derken gururluydu.
Hatta yakınlaşma 'Sırp havayollarını alsanıza' noktasına kadar gelmiş.
BAŞBAKAN HANGİ TALİMATI VERDİ?
Dün bir kısmını yazmıştım, THY Başkanı ile 3.5-4 saat birlikteydik. İkram merkezi Do&Co'dan sonra simülatör bölümünde uçak kullanma deneyimi yaşamıştık. Bu arada yeni uçaklar hakkında konuşurken, koltuk aralarının darlığından bahsettim, 'Bildiğim kadarıyla Başbakan da rahatsız oluyor' dedim. Topçu kısa bir an duraksadı, tebessüm etti ve şunları söyledi:
'Evet doğru. Yeni gelen uçakları Sayın Başbakanımıza gösterirken bunu çok sık söyler. Biz de espriyle 'Efendim sizin istediğiniz aralıkta yapsak batarız' karşılığını veririz. Ancak yine de koltuk kapasitesini bir miktar azaltarak mesafeleri açar, uçak içi konforunu artırırız.'
'MESELE UÇAK YAPMAK DEĞİL, SATMAK'
Yerli sanayiini geliştirmek bugünlerde çok konuşuluyor, malum. Kendi imkanlarımızla, markamızı yaratıp otomobil ve hatta uçak imal etmenin yolları tartışılıyor. Hamdi Topçu'nun buradaki yorumu çok akılcı, şöyle:
'Uçak yapmak hiç mesele değil. Kafayı takarsan yaparsın. Mesele uçak satmak. Bir marka haline getirmek ve bunu karlı biçimde yapabilmek için en az 600 uçak satabilme kapasitesine ulaşmak zorundasın. Aksi halde boş yatırım olur.' Aynı mantığı geçenlerde NTV'ye konuşan Rahmi Koç da yerli oto için söylemiş ve 5 milyon araç satışı barajı koymuştu.
Türkiye'nin son yıllarda uluslararası imajı yükseliyor. Bunda THY'nin, yeni uçuş noktaları açmasının büyük katkısı var. Küresel krize rağmen ekonomi ayakta. Bu da milli havayolları şirketimizin gelecek perspektifi açısından önem taşıyor. Yeni sürprizler de çok şaşırtacak. Ama dikkate alınması gereken bir mesele var.
Dünkü yazıma gelen tepkilerden de anlıyorum ki sivil havacılıkta İstanbul konusu çok ama çok kritik. Atatürk Havalimanı'nın artık yetersiz kalması, hatta tıkanması, özellikle yaz aylarında bıktıran rötarlar gibi konular iş dünyasını da Türkiye'nin büyüme vizyonunu da etkiliyor. Çözüm reçetesi belli. Atatürk Havalimanı'nın potansiyelinin artırılması, Sabiha Gökçen'in daha etkili kullanılabilmesi ve üçüncü havaalanı projesinin hızlandırılması...
Bu konuya yakından bakmayı sürdüreceğiz.
İsmail Küçükkaya- Akşam