Yaptığı yatırımlar ve ulaştığı 175 uçaklık filosuyla tüm dünyada adından söz ettiren Türk Hava Yolları, uçuş eğitim tesislerindeki 15 adet simülatörü ile Avrupa’nın en büyük merkezlerinden biri haline geldi. Arap ülkeleri, Balkanlar, İngiltere, Hindistan, Güney Afrika ve Türki Cumhuriyetler’den pilotlar simülatör eğitimleri için THY’ye geliyor.
AVRUPA’NIN EN BÜYÜK MERKEZLERİNDEN BİRİ
Pilotların periyodik olarak aldıkları simülatör eğitimleri Türk Hava Yolları(THY) Uçuş Eğitim Başkanlığı tesislerinde konusunda uzman ve çok tecrübeli öğretmenler tarafından veriliyor. 175 uçaklık filoya ulaşan THY’nin simülatör sayısı da geçen yıla göre iki kat artmış durumda. Uçak kokpitleri ile bire bir aynı olan son teknoloji ürünü simülatörlerde pilotlar eğitime gelerek bilgilerini tazeliyor. THY’de şu anda 3 adet Boeing 737, 2 adet Airbus 320, 1 adet Airbus 330-340, 1 adet Boeing 777 ve 1 adet RJ simülatörü var. Full motion(tamamen hareketli) bu 8 simülatörün yanı sıra hareketsiz sınıf ortamında 4, THY Uçuş Akademisi’nde 1 ve 1 adedi de önümüzdeki ay gelecek olan kabin eğitimleri için 2 olmak üzere toplam 15 simülatör var.
PİLOTLARA SIKI EĞİTİM
Türk Hava Yolları Uçuş Eğitim Başkanı Menderes Çakıcı, uçak filosunun büyümesine paralel olarak simülatör sayısını da artırdıklarını belirterek, “Amacımız pilotlarımızı 6 ay yerine 3 ayda bir eğitime tabi tutmak. Şu anda bu süre 6 ay, bazı filolarda ise 4 aya inmiş durumda. Uluslar arası mevzuata göre bir pilotun uçması gereken saat yılda 3 kere toplam 12 saat. Biz yaşadığımız Amsterdam kazasından sonra bunu 16 saate, bazı filolarda 24 saate çıkardık. Pilotlarımız daha fazla antrenmana geliyor” dedi.
DÖVİZ GİRDİSİ SAĞLANIYOR
“Çevremizde, Avrupa’nın en büyük merkezlerinden biri haline geldik” diyen Çakıcı, “Bizim gibi büyük havayollarının ilk üç içindeki merkezlerden biri olduk. 175 uçağımız var, 15 de simülatörümüz oldu. Arap ülkelerinden, Körfez ülkelerinden, Balkanlar’dan her taraftan pilotlar geliyor. Batıda İngiltere’den, doğuda Hindistan’dan, güneyde Güney Afrika’dan, kuzeyden Türki Cumhuriyetler’den geliyorlar. Şu anda 20’den fazla müşterimiz var. Ama şu anda büyük çoğunluğunu biz kapattık çünkü, kendi pilotlarımızın eğitimleri var. Yerimiz yok, tamamen dolu. Önümüzdeki yıldan itibaren rahatlayacağız. Şu anda yüzde 90’ını biz kullanıyoruz, yüzde 10’unu yabancı havayolu şirketlerinin pilotlarına satıyoruz. Önümüzdeki yıldan itibaren belki yüzde 60’ını biz kullanırız, yüzde 40’ını satarız. Şirketimize döviz girdisi artacak. Yurtdışına gittiğimizde yaklaşık iki katından fazla maliyeti var bize bu eğitimlerin. Burada bir pilota 20 bin dolar harcıyorsak, yurtdışında bu 45 bin doları buluyor. Ülkenin bir döviz çıktısı oluyor. Eğitimleri kendi tesislerimizde verdiğimizde eğitim kalitesi daha fazla oluyor, çünkü pilotlar daha fazla uçma şansı buluyor” diye konuştu.
Süleyman ŞEN/Airkule.com-ÖZEL