Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, yeni atılımlarını, gelecek planlarını, Lufthansa ile yaşanan sorunları ve ana merkezi Atatürk Havalimanı'nın kapasite meselesini Gazeteci Güntay Şimşek’e anlattı. THY'nin şu an Avrupa'daki havayolları arasında ikinciliğe yükseldiğini, 2014'te 60 milyondan fazla yolcu taşıyacaklarını belirten Topçu, 2015'te yolcu sayısı kriteri açısından Avrupa'nın lideri olacaklarına dikkat çekti.
Bu sene THY filosuna 17 adet geniş gövdeli uçak katılacak. THY yönetiminin gelecek hedeflerinde ise 2020'de uçak sayısını 420'nin üzerine çıkarmak ve filolarındaki geniş gövdeli uçak adedinde 100'ü aşmak var. Bu planlar doğrultusunda 2020'de gelirini en az iki katına çıkarmış ve 20 milyar doları aşmış bir THY karşımıza çıkacak. 2016 sonunda da geniş gövdeli uçak sayısını 90'ın üzerine çıkarmış bir THY ile yolculuk yapacağız.
Havayolları için güvenlik ve ekonomik istikrarın çok önemli olduğunu ancak bölgesel istikrarsızlıklardan artık çok fazla etkilenmediklerini ifade eden THY Yönetim Kurulu Başkanı Topçu, çok kolay alternatif pazarlar bulduklarını, sıkıntılı bölgelerin yerine de ötelenmiş veya ertelenmiş hatları devreye soktuklarını vurguladı.
A380 Mİ, 747-8 Mİ ALACAK?
Bu sene içinde sıkça gündeme gelen ultra geniş gövdeli yeni uçak alım planlarının devam ettiğini söyleyen ve “Airbus A380 ve Boeing 747-8 modelinden hangisinde uygun fırsat yakalarsak onu değerlendireceğiz" şeklinde bir değerlendirme yapan Topçu'nun diğer açıklamaları ise şöyle: 'RÜYA UÇAK 787 OLMADI'
"Polonya'nın Lot Havayolları ile Boeing 787 Dreamliner için görüşmelere başlamıştık. Amerika'nın, kapasitesi bu modellerle karşılanabilecek bazı hatlarında kullanılmasına yönelik planlarımız vardı. Personeliyle birlikte kiralayıp (wet lease) filomuzda uçurarak bu modellerin performansları hakkında da kısa ve kârlı yoldan tecrübe sahibi olacaktık. Ancak ticari detaylarda anlaşamadık. Bu konu şimdilik rafa kalktı. Avustralya'nın en büyük havayolu şirketi Quantas ile de dünyanın en büyük yolcu uçağı A380 için görüşmeler yaptık. Malum olduğu üzere Ouantas bazı hatlarda yaşadığı yoğun rekabet sebebiyle hat iptaline gitti ve A380'lerini bize teklif etti. Ancak bu uçakların bazı teknik detayları sebebiyle anlaşmaya varamadık. Ancak Airbus ile birlikte dünyanın en büyük uçağını filomuza dahil edebilmek için uygun fırsatları araştırıyoruz. Aynı şekilde Boeing 747-8 modeli için de uygun imkânlara bakıyoruz.
'YABANCI PİLOT SAYISI ARTACAK'
Altyapımızı sağlamlaştırmak için her türlü adımı atıyoruz. Yılda bine yakın kabin memuru alıyoruz. Kısa vadede pilot yetiştirme yatırımlarımız var. Fakat bu esnada pilot eksiğimizi yabancı personelle karşılamaya devam edeceğiz. Dolayısıyla yabancı pilot sayısı daha da artacak. Şu anda 450 pilot adayını Amerika'da bir üniversitenin işbirliğiyle eğitiyoruz. THY Flight Academy, Anadolu Üniversitesi, Türkkuşu, Hava Kuvvetleri gibi kurumlarda kendi imkânlarıyla yetişen pilotların da kriterlerimiz çerçevesinde THY'de yer almalarını sağlıyoruz. Aydın Çıldır'daki Uçuş Okulu'nu THY'den ayrı bir şirket olarak yapılandıracağız. Amerika'dan bir üniversiteden know-how satın alıp 2 yıl beraber yöneteceğiz. Hatta ilk 2 yıl hocalar Amerikalı olacak. Bu okulun 100 kişi olan kapasitesini de önce 200'e, sonra da 300'e çıkaracağız. Bu uçuş okulunun eğitim modeli için devlet üniversiteleriyle çalışıp farklı bir sistem geliştireceğiz. 2 yıl devlet üniversitesinde okuyanlar, geriye kalan eğitimini burada tamamlayacak. Kapadokya Meslek Yüksek Okulu'ndaki kabin memuru (hostes-host) eğitim sistemini de başka üniversitelere önerebiliriz."
'ATATÜRK HAVALİMANI BÜYÜYECEK'
THY'nin ana merkezi Atatürk Havalimanı'nın saatlik uçak kapasitesi, son iyileştirme ve düzenlemelerle 60'tan 80'e çıkarılabilir. Askeri havalimanı bölgesi, yeni terminal, Teneke Mahallesi'nin kaldırılması, 11 yıldır konuşulan Smart projesinin devreye girmesi kapasite artışı sağlayacak. Yeni uçak park alanları, pistleri terminallere bağlayan taksi yolları sayesinde bir süre daha Atatürk Havalimanı'nda kapasite sorunumuz olmayacak. Ayrıca bazı uçuşlarımızı ve yeni hatlarımızı da Sabiha Gökçen'den yapıyoruz. Böylece bazı uçuş düzenlemeleriyle 2015'e kadar rahatlayacağız.
'ÇÖZÜLEMEYECEK SORUN YOK'
Alman Lufthansa Havayolları ile Sunexpress'te uzun yıllardır devam eden güzel ve başarılı bir ortaklığımız var. Hatta en son bu havayoluna ortak kararla 50 uçaklık sipariş verdik. Dolayısıyla Lufthansa ile eskiye dayanan ilişkimizde aşamayacağımız sorun yok. Mayıs ayında, Lufthansa Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine başlayacak, ben de kendisine Hayırlı olsun'a gideceğim. Bu vesileyle sorunlarımızı orada konuşacağım.
A340'LAR FİLODAN ÇIKACAK
THY filosunda 4 motorlu, geniş gövdeli en yaşlı uçak durumunda olan Airbus A340'ları 2015'in ilk yarısında filodan çıkaracağız. Hatta birini parçaladık, kafe, restoran gibi bir şeyler yapmak isteyenlere uçak gövdesi verebiliriz. Şu anda 6 adediyle uçuyoruz. Ancak bunların 2'sini charter, birini de normal konfigürasyonda tutarak yedek uçak olarak kullanmaya devam edeceğiz."
THY'nin uçak teslim takvimi
2015 - 32 uçak
2016 - 45 uçak
2017 - 9 uçak
2018 - 47 uçak
2019 - 40 uçak
2020 - 62 uçak
2021 -10 uçak
GÜNTAY ŞİMŞEK - Habertürk