Uydu Teknolojileri Haftası çerçevesinde düzenlenen “Türkiye’nin Uzaydaki Evi: Uydularımız” paneline katılan TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, yakında yeni nesil haberleşme uydusu ihracatına başlayacaklarını açıkladı.
TUSAŞ’ın Avrupa’daki 4 Uydu Entegrasyon ve Test Merkezinden birine sahip olduğunu belirten Kotil, yerli ve milli TÜRKSAT 6A’nın çalışmalarının burada devam ettiğini hatırlatarak, “Son viraja geldik” dedi.
Arjantin ile ortak, elektrik itkili yeni nesil bir uydu yapıldığını kaydeden Kotil, ihracat aşamasına geldiklerini açıkladı:
“Small-GEO diyoruz. Elektrik itki sistemli bir uydu. Bu ihracat uydusu. İhracat için. Önce Arjantin, sonra diğer ülkeler için. Yakında, planlıyoruz. Elektrik itki sistemi olduğundan hafif ve küçük gözüküyor, ama yetenekleri canavar gibi… Uydunun üzerinde 24 adet transponder bulunuyor. Biraz yavaş yavaş, tembel kişi gibi sallanır ama ömür boyu da yörüngede güzel güzel oturacaktır.”
“Genç işgücüne acilen ihtiyaç var”
TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, Türkiye’de uydu alanında çalışan topu topu 1000 kişi bulunduğunu belirterek, bu rakamın çok daha yukarılara çekilmesi gerektiğini, genç işgücüne acilen ihtiyaç duyulduğunu ve 2028 yılına kadar 10 bin mühendis işe alma planları bulunduğunu söyledi. Kendi deneyimlerini de aktaran Kotil, geçen yıl son teknoloji yazılım ve bilgisayarlarla 40 yeni mezun mühendisi eğittiklerini ve bir yılda bu alana kazandırdıklarını belirtti.