Havalimanları tarafından işletilen Ankara Esenboğa Havalimanı, Türkiye'nin havacılık ve uzay bilimleri alanında ilk ve tek ihtisas üniversitesi niteliği taşıyan Türk Hava Kurumu Üniversitesi (THKÜ) tarafından düzenlenen ‘Havalimanı İşletmeciliği’ yüksek lisans programına ev sahipliği yapıyor. 2014 – 2015 eğitim-öğretim yılı kapsamında oluşturulan ders programı ile TAV Esenboğa yöneticileri, Ankara Esenboğa Havalimanı’ndaki operasyon süreçlerinin işleyiş prensiplerini 14 hafta süresince terminallerde uygulamalı olarak gerçekleştirilecek derslerle yüksek lisans öğrencilerine aktaracak. Programın ilk haftası, TAV Esenboğa Genel Müdürü Nuray Demirer’in ‘Havalimanı Yönetimi’ başlığında verdiği ders ile başladı. Derslere, Esenboğa Havalimanı Mülki İdare Amiri Hayrettin Balcıoğlu, DHMİ Esenboğa Başmüdürü Selay Mürey de uygulamalı olarak destek veriyor.
TAV Esenboğa Genel Müdürü Nuray Demirer, “THKÜ yüksek lisans programı kapsamında bulunan Havalimanı İşletmeciliği derslerimizi, “TAV Esenboğa Havalimanı’nı eğitime açtık” sloganıyla, alanında uzman yöneticilerimiz ile birlikte, havacılık yüksek lisans öğrencileri için terminalimizin değişik bölümlerinde yer alan uygulama sahalarında gerçekleştiriyoruz. Uluslararası havacılık mevzuatlarına entegre bir biçimde ve koordinasyon içerisinde yönetilen, birçok işletmenin yer aldığı havalimanımızda öğrencilerimiz için bir nevi “Havalimanı Yönetimi Simülasyonu” oluşturuyoruz. Uygulamalarımız ve eğitimlerimizin Türk Hava Kurumu Üniversitesi öğrencilerine, havalimanı işletmeciliği alanındaki bilgi ve birikimlerini uluslararası ve ulusal düzeyde geliştirerek, havacılık sektöründe başarı elde edebilmeleri için büyük bir fırsat olduğuna inanıyoruz” dedi.
Otuz üç öğrenciden oluşan Türk Hava Kurumu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Havacılık İşletmeciliği Yüksek Lisans sınıfı, haftada 3 saat olmak üzere toplam 14 hafta süreyle devam edecek eğitim programı içindeki, Havacılıkta Ulusal ve Uluslararası Otoriteler, Terminal İşletmeciliği, Uluslararası Havacılık Kuruluşları, Havalimanı Güvenlik Uygulamaları, Havalimanı Mevzuat ve Yapılanması, Organizasyon Yapısı, Operasyonel Koordinasyonlar, Elektrik ve Elektronik Sistemler, Anons, DGS, Uçuş Bilgi Sistemleri Mekanik Sistemler, Yer hizmetleri Operasyonu başlıkları öne çıkan dersler arasında yer alıyor.