TAV Havalimanları, Suudi Arabistan’ın ilk havalimanı özelleştirmesi, Medine Havalimanı’nın yap – devret – işlet projesi için ortakları Al Rajhi ve Saudi Oger ile birlikte Suudi Arabistan Sivil Havacılık Otoritesi GACA ile sözleşme imzaladı.
Sözleşmeye Savunma ve Havacılık Bakan Yardımcısı Prens Fahad Bin Abdullah Bin Mohammed Al Saud, Sivil Havacılık Otoritesi Başkanı Faisal Hamad Al-Sugair ile TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı M. Sani Şener, Al Rajhi Holding Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Sulaiman Al Rajhi ve Saudi Oger Başkan Yardımcısı Ayman Al Hariri imza attı.
Suudi Arabistan’ın yap-devret-işlet modeliyle ilk havalimanı özelleştirme projesi Medine Havalimanı için TAV Havalimanları ve konsorsiyum ortakları Al Rajhi Grubu ve Saudi Oger imzayı attı. Savunma ve Havacılık Bakan Yardımcısı Prens Fahad Bin Abdullah Bin Mohammed Al Saud ve Sivil Havacılık Otoritesi Başkanı Faisal Hamad Al-Sugair ev sahipliğinde gerçekleşen imza töreni, Suudi Arabistan Veliahdı Prens Sultan bin Abdülaziz’in geçtiğimiz hafta ABD’de vefatı nedeniyle basına kapalı gerçekleşti. Sözleşmeye Konsorsiyum ortakları TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı M. Sani Şener, Al Rajhi Holding Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Sulaiman Al Rajhi ve Saudi Oger Başkan Yardımcısı Ayman Al Hariri imza attı.
TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı M. Sani Şener, “TAV Havalimanları olarak havalimanları portföyümüze, İslam Dünyası için çok önemli şehirlerden biri olan Medine Havalimanı yapım ve işletmesini katmak bizi çok onurlandırdı. Suudi Arabistan’ın çok önemli iki büyük şirketiyle olan ortaklığımız Suudi Arabistan’da bundan sonraki havalimanı ihalelerinde de başarılı olabileceğimiz bir birliktelik ortaya çıkardı. TAV Havalimanları işletmesi altında bulunan İstanbul, Ankara ve İzmir’den Medine’ye yapılacak Hac ve Umre seferlerinde kapasitenin artırılması ve yaratılacak karşılıklı iletişim ve koordinasyonun, Türkiye ve Suudi Arabistan'ın havacılık sektörüne büyük katkıları olacağına inanmaktayım. Finansmanı ihale öncesinden hazırladığımız için projede yatırıma hemen başlayıp, süresinden önce tamamlamak en büyük hedeflerimizden biridir” dedi.
Al Rajhi Holding Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Sulaiman Al Rajhi ise “Al Rajhi Grubu olarak Medine Havalimanı için doğru ortakları seçtiğimiz için çok mutluyuz. Havalimanı işletmeciliği sektörünün lider isimlerinden TAV Havalimanları ve ülkemizin önemli gruplarından Saudi Oger ile işbirliği yapmaktan gurur duyuyoruz. Farklı ancak birbirini tamamlar nitelikte yeteneklere sahip olan proje ortaklarının Sivil Havacılık Otoritemizin idealist hedeflerini gerçekleştireceğine ve yeni havalimanının başar ısına katkıda bulunacağına inanıyorum. Al Rajhi Holding Grubu, ülke için son derece önemli bir giriş kapısını ve Hazreti Muhammed’in şehrinin ziyaretçilerine sunulan hizmetleri geliştirmek için Sivil Havacılık ile el sıkışmaktan büyük onur duymaktadır” dedi.
Saudi Oger Başkan Yardımcısı Ayman Al Hariri, “Körfez Bölgesinin ilk kamu-özel sektör işbirliği projesi, Suudi Arabistan’ın en önemli havalimanlarından ve Kabe ziyaretçileri ile hacılar için ana giriş kapısı olan Medine Havalimanı için çalışacak olmaktan gurur ve onur duymaktayız. Ortaklarımız ile Medine Havalimanı’nı uluslararası standartlarda geliştirmek, finansmanını sağlamak, inşa etmek ve işletmek ve önümüzdeki 25 yıl süresince yolculara en iyi hizmeti sunmak için tüm gayretimizi göstereceğiz. Bu proje, Medine’nin İslam dünyasının en önemli ikinci şehri ve Kuran’ın indiği yer olmasından ötürü Saudi Oger için ayrı bir önem taşımaktadır” dedi.
Yatırım miktarı yaklaşık 1 ile 1,5 milyar Dolar olarak gerçekleşmesi beklenen proje kapsamında Konsorsiyum, son teknolojilerle donanmış yolcu terminalinin inşasını 2015 yılının ilk yarısına kadar gerçekleştirecek ve Medine Havalimanı’nın 25 yıl boyunca işletim hakkına sahip olacak. Proje kapsamında inşaat işlerinin 2012’nin ilk yarısında başlayarak üç yıl içinde tamamlanması ve Konsorsiyum tarafından 2037 yılına dek işletilmesi planlanıyor. Medine Havalimanı’nda, 2010’da 3,3 milyon yolcuya hizmet veren mevcut havalimanının kapasitesi yapılacak yeni terminal binası, apron ve hızlı çıkış yolları ile ilk aşamada yılda 8 milyon yolcuya çıkartılacak, daha sonra ise imtiyaz süresi bitmeden önce kapasite yılda 16 milyon yolcuya ulaşacak. TAV Havalimanları’nın konsorsiyum ortakları Saudi Oger ve Al Rajhi Holding Group ile birlikte verdiği teklif, yerel otorite Suudi Arabistan Krallığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yapılan değerlendirme sonucunda, en iyi teklif olarak 8 Ağustos’ta ilan edilmişti.