Havalimanı inşaatı alanında dünyanın en büyük ilk 3 şirketi arasında yer alan TAV İnşaat, üç boyutlu gerçeklikle havalimanlarını tanıştırdı. Projelerinde her zaman yüksek teknolojiler kullanan TAV İnşaat Türkiye’de ilk defa uygulanan sanal gerçeklikle İzmir Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali’ni tamamladı.
TAV İnşaat infoTRON firması ile beraber gerçekleştirdiği “TRONwall™” uygulaması ile İzmir Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali, sanal gerçeklik yazılımı içerisinde birebir boyutlarda üç boyutlu olarak hayata geçirildi.
TAV İnşaat İzmir Proje Koordinatörü Mehmet Ali Türkel, “Türkiye’nin en önemli kentlerinden İzmir’in giriş kapısı İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nı son teknolojiler ile hayata geçirmek için harekete geçtik. Bir yıldır gerçekleşen çalışmalarımızla terminalimizi sanal dünyada ayağa kaldırdık. Bu çalışma bize inşaat sırasında tüm aşamalarda sistem entegrasyonunu nasıl sağlayacağımızı, işlerimizi nasıl ilişkilendireceğimizi gösteriyor. Böylece yaptığımız işin kalitesi de artıyor. Uygulama ile terminal hizmete daha açılmadan, projelendirme ve inşaat sırasında, yolcuların bakış açısından terminal deneyimi irdelenip tasarıma gerekli müdahalelere de olanak sağlandı. Güvenlik, danışma, check-in, bagaj bölümü, salonlar, uçağa biniş köprü yolları gibi mahaller detaylıca incelenerek kesit alma, ölçü alma, parçaları yer değiştirme gibi birçok işlem model içerisinde gerçekleştirilebiliyor” dedi.
Mehmet Ali Türkel
TAV İnşaat Yapısal Tasarım Koordinatörü Dr. Ahmet Çıtıpıtıoğlu, “TRONwall™ uygulaması ile İzmir Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali inşaatımızı daha inşaat bitmeden hayata geçirdik. Diğer projelerimizde de bu teknolojiden faydalanacağız. Böylece henüz tasarım aşamasındayken, tasarımın uygulanmış halini görerek mimari ve yapısal değişiklikleri değerlendirme imkânına sahip oluyoruz. Güncel teknolojiler ile projelerin birçok davranışını inceleyebiliyoruz. Örneğin Adnan Menderes Havalimanı’nın gündüz aydınlanması, ısınması, çevresindeki ve içerisindeki hava akımlarını inceleyip gerekli düzenlemeleri yaptık. Böylece projemizi kusursuz hale getirmeyi hedefledik” dedi. Dr. Çıtıpıtıoğlu ayrıca TAV’ın yeni projelerini de yapı bilgi modellemesi kullanarak sanal gerçekliğe taşıyacaklarını belirtti.
Ahmet Çıtıpıtoğlu
TRONwall™ sisteminde yaratılan 3 boyutlu tasarımlar arkadan aydınlatmalı, özel stereoskopik projektörler ile özel malzemeden yapılmış perdelere yansıtılıyor. Böylelikle üç boyutlu algı yazılımsal olarak yaratırken donanımsal olarak da kalitesini destekleniyor. Arkadan yansıtma ile 3 boyut algısı arttırılıyor ve ekran önünde gölgelerin ekrana düşmesini engellenmiş oluyor. Kullanılan aktif gözlükler sayesinde 3D görüntünün algılanması sağlanırken, ortam ile etkileşimde kameralar ile hareketlerin algılanması sağlanıyor. Kameralar gözlükte ve FlyStick adı verilen uzaktan kumanda üzerinde bulunan pasif yansıtıcı toplar sayesinde kişilerin nereye baktığını veya nerede bulunduğunu takip ediyor. 3D görüntüyü aldığı bilgilere göre düzenleyerek gerçek hayattaymış gibi bir ortam sağlamaya yardımcı oluyor. Projektör ve bilgisayar donanımının yarattığı imaj ve parlaklık kalitesinin en üst seviyede verimlilikle kullanılması için tüm donanım siyah bir oda içerisinde konumlandırılıyor.
TAV Havalimanları’nın iştiraki TAV Ege, DHMİ tarafından 2011’de yapılan ihalede İzmir Adnan Menderes Havalimanı iç ve dış hatlar terminallerinin 2032’ye kadar işletme hakkını 610 milyon avro bedelle kazandı. İmzalanan anlaşmaya göre, TAV var olan iç hatlar terminalini yıkarak daha modern bir yapı inşa etmeyi de üstlendi. Yaklaşık 250 milyon avro yatırımla gerçekleştirilecek proje kapsamında 185 bin 000 metrekarelik terminal binası, 2 bin 559 araçlık çok katlı otopark ve ilgili birimler inşa ediliyor. Yeni terminalin 2014’ün ilk çeyreğinde hizmete girmesi planlanıyor.
TAV İnşaat bugüne kadar yaklaşık 16 milyar doları aşan sözleşme bedeline sahip proje üstlendi. Şirketin merkez ofisi İstanbul'da olmak üzere; Kahire, Tiflis, Trablus, Doha, Cidde, Abu Dabi ve bölgesel merkezi olarak hareket eden Dubai’de ofisleri bulunuyor. TAV İnşaat, Katar’ın başkenti Doha’da Hamad Havalimanı, BAE’de Abu Dabi Havalimanı Midfield Terminal Kompleksi, Suudi Arabistan’da Medine Havalimanı Yeni Yolcu Terminali Binası, Riyad Havalimanı Terminal 5 ve Cidde Havalimanı Uçak Bakım Hangarları, Umman’da Muskat Havalimanı Pist ve Altyapı çalışmaları, Türkiye’de İzmir Adnan Menderes Havalimanı Yeni İç Hatlar Terminali ve BAE’de Dubai Marina-101 ile Paramount Damac Gökdelen inşaatlarına devam ediyor.