Havalimanı tasarımı, yapımı, finansmanı ve işletmesinde küresel bir marka olan TAV, Suudi Arabistan’da sürdürdüğü Medine Havalimanı’nı en yeni çevreci teknolojileri kullanarak “yeşil bina” olarak hayata geçiriyor.
Projede yer alan sürdürülebilirlik uygulamaları ilk kez İstanbul’da yapılan Yeşil Binalar Zirvesi’nde sunuldu. TAV İnşaat Medine Projesinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cumhur Kaur, zirvede “Sürdürülebilirlik: Yatırımcılar buna hazır mı?” başlıklı panelde yer aldı. Ayrıca “Medine Havalimanı Projesi’nde LEED süreci” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. ÇEDBİK tarafından düzenlenen zirvede TAV İnşaat adına Kaur’a “Yapıda Sürdürülebilirlik Ödülü” de takdim edildi.
TAV Havalimanları’nın ortakları Al Rajhi Grubu ve Saudi Oger’le birlikte kazandığı proje, Suudi Arabistan’ın ilk havalimanı özelleştirmesi. İhale çerçevesinde TAV, Haziran 2012’de havalimanının işletmesini üstlendi ve yeni terminalin inşaatına başladı.
Yaklaşık 1,2 milyar dolar yatırımla yapılan yeni terminalin 2015’te hizmete girmesi bekleniyor. Bölgenin ilk “yeşil bina”sı olacak terminalde solar paneller ve enerji verimliliği uygulamaları yer alıyor. Suya erişimin sıkıntılı olduğu bölgede havalimanının su kullanımı en verimli olacak şekilde tasarlandı. Havalimanındaki atık sular dönüştürülerek peyzaj sulamasında kullanılacak.
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Yeşil Binalar Zirvesi, yapı sektörünün sürdürülebilir ilkeler ışığında gelişimine öncülük eden Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği tarafından toplumsal farkındalığı artırmak ve yapı sektörünü sürdürülebilir ilkeler ışığında üretim yapmaya teşvik etmek amacıyla düzenleniyor.