TASSA açıklaması şöyle:
KAMUOYUNA DUYRULUR
31 Mart Tarihinde THY’nin İstanbul-New York seferinde saldırgan hareketlerde bulunan bir yolcu kabin ekibi tarafından uyarılmış ancak yolcunun uyarıları dikkate almaması neticesinden sorumlu kaptan pilotun bilgisi ve müsaadesi ile kabin ekibi tarafından yolcuya fiziksel kısıtlama uygulanmıştır. Yolcu, uçağın inişini takiben emniyet görevlilerine teslim edilmiştir.
Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü ( ICAO)’nun yayınlamış olduğu yönetmelikte (ICAO Annex 17, Chapter 3, Organisation bölümü 3.1 maddelerinde) tanımlandığı şekilde “Havayolları uçuş güvenliği ile ilgili kuralları uygulamak ve gereken önlemleri almakla yükümlüdür” denmektedir. Ayrıca uçağın ve içindeki kişilerin güvenliğini tehlikeye atacak
Davranışlara herhangi bir şekilde tolerans gösterilemeyeceği, yine bu ulusal ve uluslararası
Kurallar tarafından kesin olarak belirtilmiştir. ICAO Annex 6 ‘da bu tür davranışların tehdit de seviyeleri tanımlanmıştır. Yolcuların uçak içerisinde sözlü tehdit, fiziksel taciz, hayati tehlike oluşturan saldırılar, kokpite girmekte ısrarcı olma gibi konu başlıkları “Tehdit düzeyleri” olarak kabul edilmektedir. Uçuş güvenliğini tehlikeye sokabilecek, uçuş ekibine, diğer yolculara ve hatta kendine zarar verebilecek hareketlerde bulunan, öfkesini kontrol edemeyerek bilinçli ya da bilinçsiz olarak fiziksel şiddete başvuran kural dışı yolcular, kabin ekibi tarafından fiziksel olarak kısıtlanarak inişi takiben emniyet görevlilerine teslim edilebilirler.
Tokyo Konvansiyonu, fiziksel kısıtlama tedbirlerinin alınması için, uçağın sorumlu kaptanına bu yetkiyi vermiştir. Türkiye tarafından da akdedilmiş olan bu konvansiyona göre kuraldışı hareket eden yolcuların kelepçe kullanılarak etkisiz hale getirilmesi tehdit düzeyine bağlı olarak prosedürlerle belirlenmiştir. Bunun için kabin memurlarına fiziksel kısıtlama teknikleri eğitimleri de verilmektedir.
Dünya da birçok havayolunda bu nedenler ve kurallar sebebi ile “Hava Güvenlik Görevlileri” uçuşlarda yer almakta, birçok yerde ise kabin memurlarına etkin nefsi müdafaa teknikleri eğitimi verilmektedir. Bazı davranışların 30.000 feette yapılmasının sonucunda telafisi mümkün olmayacak olaylara sebep verebileceği aşikârdır.
Uçak mürettebatı, yolcuları bir noktadan diğer bir noktaya güvenli ve emniyetli bir biçimde ulaştırmak, olası acil durumlarda da gerekli müdahaleyi yapmak üzere uçakta görev almaktadırlar. Bununla birlikte uçak mürettebatının da güvenli ve emniyetli bir ortamda çalışma hakkına sahip oldukları göz ardı edilmemelidir.
TASSA Havayolları Kabin Memurları Derneği olarak, aldıkları eğitimin, ulusal ve uluslararası kuralların gereğini yerine getiren kabin ekibini destekler, tüm havayollarının yolcularına sadece haklarını değil uçak içerisindeki sorumluluklarının da hatırlatmasını, uçak içerisinde güvenlik ve emniyetin hiçbir zaman riske atılamayacağını, güvenlik ve emniyetten asla taviz verilmemesinin diğer ülkelerde olduğu gibi ciddi ve caydırıcı cezalarla ülkemizde de yasallaşması gerekliliğinin altını çizmek isteriz.
TASSA HAVAYOLLARI KABİN MEMURLARI YÖNETİM KURULU
Konu ile alakalı ulusal ve uluslararası sivil havacılık kuralları kaynak referansları:
OPS Subpart S; JAR OPS 1.1235 Security Requirements ; ICAO Annex 17; Annex 6;
IOSA SM 5.1 Table 1 (Cabin); Tokyo Konvansiyonu; Milli Sivil Havacılık Güvenlik
Programı