Havalimanı projeleri ağırlıklı olmak üzere yurt içinde ve yurt dışında farklı fonksiyonlarda pek çok nitelikli mimari ve iç mimari projeye imza atan GMW Mimarlık, mimarlık dünyasının en prestijli ödüllerinden biri olarak kabul edilen World Architecture Festival (WAF) Awards’da finale kalma başarısını gösterdi.
4-6 Aralık 2019 tarihleri arasında Amsterdam’da gerçekleşecek olan World Architecture Festival’da kısa listeye kalan GMW MIMARLIK tasarımı Taşkent Uluslararası Havalimanı, “Future Projects - Infrastructure” kategorisinde jüri karşısına çıkacak.
Bu yıl 12. kez organize edilen World Architecture Festival’e dünyanın birçok ülkesinden çok sayıda proje başvurdu. Yarışma bünyesinde finale kalan projeler, “Yapı”, “Proje” ve “Peyzaj” ana kategorileri altında 33 alt kategoride yarışacak. Kategori birincilerinin değerlendirileceği 6 Aralık 2019 tarihindeki büyük finalde ise “Yılın Yapısı”, “Yılın Projesi”, “Yılın Peyzaj Tasarımı” ve “Yılın Küçük Ölçekli Yapısı” ödülleri sahiplerini bulacak.
GMW Mimarlık’ın mimarlık, mühendislik ve danışmanlık hizmetleri sunacağı Taşkent Uluslararası Havalimanı kapsamında yaklaşık 90,000m² terminal alanı, iki adet 10,000m²’lik yönetim ofisleri, 6,000m²’lik yeme-içme hizmetleri binası, 20,000m²’lik bakım hangarı ile tüm kara ve hava bölgesinin altyapı tasarım hizmetleri bulunuyor.
Gerçekleştirdiği tüm havaalanı terminali projelerinde olduğu gibi bu projede de yolcu konforunu en ön planda tutarak; güvenlik, işletme etkinliği, terminalin ticari başarısı, büyütülebilirlik, esneklik ve sürdürülebilirlik gibi işlevsel kavramları yerine getirmeyi amaçlayan GMW Mimarlık,Taşkent Uluslararası Havalimanı projesi için üç farklı tasarım la, idare tarafından da seçilen alternatif ile yarışmaya katılarak finalist oldu.
Tasarımda Özbekistan’ın Khiva, Semerkant, Buhara gibi şehirlerindeki mimari mirasından ve yerel bir simge olan Huma kuşundan yola çıkılarak çağdaş yapım yöntemleri ve teknoloji ile kültürel kimlik öğeleri bir araya getirildi. Kütleden iç mimariye kadar tüm tasarım kararlarında yöreye özgün öğelerle kullanıcıların nerede olduklarını hissettikleri, akılda kalıcı özgün bir dil yaratıldı.