Solar Impulse’ın tek bir damla fosil yakıt kullanmadan yalnızca güneş enerjisiyle dünya çevresinde yapacağı ilk ve tarihi yolculuğa, Türkiye’den sadece Brisa eşlik edecek.
Solar Impulse, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına dikkat çekmek ve bu alanda çığır açmak üzere 1 Mart’ta Abu Dabi’den havalanacak.
Yolculuğun geleceğini tasarlama vizyonuyla değer üreten Brisa, insanlık tarihine önemli bir kilometre taşı olarak geçecek Solar Impulse programına, Türkiye’den ilk ve tek temsilci olarak katıldı.
Brisa, kendisini Solar Impulse’ın Türkiye Resmi Partneri yapan anlaşma kapsamında, beş ay sürmesi planlanan tarihi dünya turunun Türkiye’den de etkin bir şekilde izlenebilmesi amacıyla tüm iletişim faaliyetlerini sürdürecek. Brisa, aynı zamanda tarihi yolculuk boyunca, Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarının gelecekteki kullanım alanlarına ilişkin bilinç yaratmak için çalışacak.
Dünya turunun tamamlanmasıyla, Solar Impulse, dünyanın çevresini yakıtsız olarak sadece güneş enerjisiyle kateden ilk uçak, Solar Impulse’ın mucidi ve pilotları olan Bertrand Piccard ve Andre Borschberg ise dünyanın çevresini güneş enerjisiyle dolaşan ilk insanlar olarak tarihe geçecekler.
Teorik olarak sonsuz havada kalabilen uçakla Devr-i Alem
10 yılı aşkın bir AR-GE faaliyetinin ürünü olan Solar Impulse, tek bir damla yakıt fosile ihtiyaç duymadan, sadece güneşten aldığı ve lityum pillerinde depoladığı enerjiyle hem gündüz hem de gece uçabilen ilk uçak olma özelliğine sahip. Bu sayede teorik olarak sonsuz süre havada kalabilen Solar Impulse’ın ağırlığı sadece 2300 kg., yani bir binek otomobil kadar. 80 bin adet güneş panelinin yerleştiği kanat genişliğiyse 72 metre, yani bir Boeing 747’ninkinden daha uzun. Solar Impulse’ın daha dünya turuna çıkmadan kırdığı 8 rekoru bulunuyor. Bu rekorlara “bütün gece kesintisiz uçmayı ilk başaran”, “kıtalararası uçuşu ilk gerçekleştiren” güneş enerjili uçak gibi unvanlar dahil.
1 Mart 2015’te Abu Dabi’den başlayacak tarihi dünya turunda Solar Impulse, toplam olarak 500 saat havada kalacak ve 35.000 kilometre yol katedecek. Solar Impulse, dünya turu kapsamında sırasıyla Oman, Hindistan, Burma, Çin’e uğradıktan sonra, Pasifik Okyanusu’nu geçerek Hawaii’ye ulaşacak. Hawaii’den ABD’ye geçecek olan Solar Impulse, daha sonra Atlantik Okyanusu’nu aşarak dünya turunu tamamlayacağı Abu Dabi’ye dönmeden önce Avrupa ya da Kuzey Afrika’da son molasını verecek. Solar Impulse, uğrayacağı ülkelerde yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin bilinci ve kullanım alanlarını yaygınlaştırmak amacıyla hükümetlerle ortak kampanyalar yürütecek. Solar Impulse’ın en zorlu parkuru ise 5 gece 6 gün aralıksız pilotlu uçuşun gerçekleşeceği Pasifik Okyanusu geçişi olacak. Basınç ayarlaması bulunmaması nedeniyle kabin içinde oluşacak sıcaklığın gündüz +40 ile gece -40 aralığında değişmesi bekleniyor. Bu da pilotlar açısından son derece zorlu fiziki koşulları beraberinde getiriyor.
Brisa Genel Müdürü Bayman: “Solar Impulse ile vizyonlarımız örtüşüyor”
Brisa olarak Solar Impulse’ın tarihi yolculuğunun bir parçası olmaktan onur duyduklarını kaydeden Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman, şunları söyledi: “40 yılı aşkın bir süredir sürdürülebilir büyüme ile tüm paydaşlarımıza değer katmak için çalışıyoruz. Gelecek vizyonumuzu ise ‘yolculuğun geleceğini tasarlamak’ olarak belirledik. Bu amaca ulaşmak için sürdürülebilirlik ve inovasyonu tüm süreçlerimizin merkezine yerleştiriyoruz. Solar Impulse, işte tam bu noktada bize yeni bir ilham kaynağı oldu. Dünyamızın geleceği için sürdürülebilir enerji kaynaklarının önemine dikkat çeken bu inovatif projenin bir parçası olmayı, önemli bir sorumluluk olarak kabul ettik. Brisa olarak geleceği tasarlarken, Solar Impulse programından ve deneyimlerinden çok faydalı kazanımlar sağlayacağımıza inanıyoruz. Aynı zamanda, bu projeyi Türk kamuoyunda yenilenebilir enerji ve sürdürülebilirlik alanında farkındalık yaratmak için bir fırsat olarak görüyoruz.”
Piccard: “Gün boyunca yakıt almadan uçmak, insanlık tarihinde bir ilk olacak”
Solar Impulse mucidi ve Başkanı Bertrand Piccard ise, Brisa aracılığıyla Türkiye’nin de bu tarihi yolculuğun bir parçası olmasından büyük heyecan duyduklarını kaydetti. Brisa’nın sürdürülebilirlik odaklı inovasyon anlayışından çok etkilendiklerini vurgulayan Piccard, yenilenebilir temiz enerji kullanımının tüm dünyada yaygınlaşması adına her ülkede Brisa gibi vizyon sahibi stratejik partnerlere ihtiyaç duyduklarını kaydetti. Piccard şunları söyledi:
“Dünyadaki eski ve verimsiz teknolojilerin tümünü bugün yenilenebilir, temiz ve daha verimli enerji sistemleriyle değiştirsek, dünyanın enerji tüketimini yarı yarıya azaltabiliriz. Ancak bunun için kamuoyu farkındalığını ve toplumların bu yöndeki talebini artırmamız gerekir. Bir önceki binyıl dünyayı keşfetme ve fethetme çağıydı. İçinde yaşadığımız bin yıl ise yaşam kalitesini nasıl artıracağımızı keşfedeceğimiz bir dönem olmalı. Ancak bunu yaparsak gelecek için daha yaşanılabilir bir dünya yaratabiliriz. Havacılık 20. yüzyıl başında dünyayı değiştirerek bu sürece önemli katkıda bulundu. Bugün, yenilenebilir, temiz enerji sayesinde havacılık bir kez daha devrim yaratmanın eşiğinde. Bu fırsatı, petrol, doğal gaz gibi doğal kaynaklara sahip olmayan Türkiye gibi ülkelerin çok iyi değerlendirmesi gerekir. Brisa, Solar Impulse yolculuğunun destekçisi olarak bu önemli konuda kendi ülkesinde kritik bir sorumluluk aldı.