Dünyada bilinen üç örneği bulunan efsane uçak, önümüzdeki günlerde tarih meraklılarıyla buluşacak.
2. Dünya Savaşı’nın hava harekatlarında Hitler yönetimindeki Alman Hava Ordusu’nun en güçlü silahlarından biri olarak tüm cephelerde görev yapan ve tek başına 300’den fazla uçak düşüren Messerschmitt Bf (Me) 109-G6 model uçak, Amerika’da gerçekleştirilen bir müzayedede bir iş adamı tarafından alınarak Türkiye’ye getirildi.
UÇAĞIN YENİ ADRESİ CANLI TARİH MÜZESİ OLDU
İki aylık gemi yolculuğunun ardından İstanbul’a ulaşan efsane savaş uçağı, Çağlayan’daki Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi’ne getirildi. Vinç yardımıyla bulunduğu TIR’ın üzerinden özenle indirilen yaklaşık iki ton ağırlığındaki Alman savaş uçağı, kanat, kuyruk ve pervanelerinin montaj işlemlerinin yapılabilmesi için müzenin özel bir bölümüne alındı.
“TÜRKİYE’DE İLK VE TEK 2. DÜNYA SAVAŞI’NA AİT BİR ALMAN SAVAŞ UÇAĞI”
Efsane Alman savaş uçağının 2. Dünya Savaşı’nda önemli görevler üstlendiğini belirten Hisart Müzesi kurucusu Nejat Çuhadaroğlu, “Bu uçağın önemli olmasını sağlayacak çok özellik var. Birincisi Almanya’nın 2. Dünya Savaşı’nda her cephede kullandığı en önemli savaş uçağı bu. Messerschmitt Bf (Me) 109-G6 model ve bu uçak savaşın öncesinde de İspanya iç savaşına katılan, daha sonra savaşın sonuna kadar da üretimi aralıksız süren tek uçak. Bu uçak efsanedir. Çünkü hem havadaki başarıları ve skorlarıyla dünyada gelmiş geçmiş en büyük başarılara imza atmış savaş uçağı özelliğini taşır. Bu açıdan da önemli. İkincisi de Türkiye’de ilk ve tek 2. Dünya Savaşı’na ait bir Alman savaş uçağı olması” şeklinde konuştu.
KISA SÜRE SONRA TARİH MERAKLILARI İLE BULUŞACAK
Nejat Çuhadaroğlu, “Dünyada da bunun benzeri bilinen iki tane var. Çok az sayıda günümüze kadar gelmiş birkaç örnekten bir tanesi. Şu anda restorasyonu devam edecek ve birkaç hafta sonra ilgililere, ziyaretçilere bu bölümü açacağız. Uçak Amerika’dan geldi. Yurt dışındaki özel bir müzayededen satın alındı ve gelmesi gemiyle iki ay sürdü. Ardından ön hazırlık restorasyon çalışması yapıldı” dedi.
İHA