TALPA ve İstanbul Aydın Üniversitesi işbirliği ile ‘Türkiye Üniversitelerarası 1. Havacılık Çalıştayı’ düzenlendi. TALPA Başkanı Gürcan Mantı, “Amacımız üniversite gençliğimizin havacılık konusunda ufkunu açmayı ve bunun içerisinde havacılık sektörüne yeni buluşlar yapan, teknolojik gelişmeleri takip eden, kendi uçağını yapıp kullanabilen, üniversitelerimizde tez konusu olarak havacılık sektörü konularına yer veren üniversite gençliği yaratmak. Onun için buradayız” dedi.
“Bu çalışmalar kapsamında ülkemizdeki tüm üniversite öğrencilerinin gerek havacılık sektörü imkanlarından, gerekse Havacılık Çalıştayı’nın amaç ve faydalarından eşit şekilde yararlanmalarını mümkün kılacak olmanın heyecan ve sevincini yaşamaktayız” diyen Mantı konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Her sene Ekim ayında üniversiteler arası bu Çalıştayı yapacağız. Her sene farklı bir üniversitede yapılacak. Meslek olarak bir sürü sorunumuz var. Bunlar tez olarak işlenecek. Mesela radyasyon olayı, jet lag olayı gibi konular üniversitelerde incelenecek, üniversite gençliği bu kanallara yönlenmiş olacak. TALPA olarak misyonumuz gereği havacılık sektörünün lokomotif unsuru olan pilotluk mesleğini üniversite gençliğine tanıtmak, pilotluğun yanı sıra havacılığın diğer alanlarını da mesleki hedef olarak planlayan gençlerimize sektörün mesleki olanakları hakkında dolaysız bilgi vermek suretiyle havacılığımıza kaliteli iş gücü yaratma gayreti içerisindeyiz. Ülkemizde alanında ilk olan bu çalıştayın gerçekleştirilmesi için öncelikle YÖK Başkanlığı ile SHGM’nin onay ve destekleri son derece değerli olan başlangıç noktasını oluşturmuş, takiben KKTC dahil 170 üniversite ve üniversitelerin bünyesindeki 71 havacılık kulübü ile havacılık çalıştayı plan ve programına ilişkin olarak iletişim kurduk. Gerek havacılığa ilişkin lisans bölümü, gerekse havacılık kulübü olmayan üniversitelerin rektörlüklerine konunun üniversite gençliğine sağlayacağı çağdaş açılımlar, diğer yandan akademik yapılandırmalarında havacılık sektörünün ihtiyaçlarına yönelik bölümlerin mevcudiyetinin ulusal ve uluslar arası boyutta ülkemiz havacılık sektörünün gelişimi ve prestijine sağlayacağı yararlar anlatılmış ve olumlu karşılanmıştır. “
TALPA Başkan Yardımcısı Kaptan Pilot İlyas Karagülle yaptığı sunumda TALPA’nın ne gibi işlevler üstlendiğini öğrencilere anlatırken, TALPA Yönetim Kurulu Üyesi Kaptan Pilot Bülent Akkuş da bir havayolu pilotunun uçuş öncesi hazırlıkları, uyku düzeni, planlama, hazırlık, sağlığının korunması, spor, beslenmeye dikkat edilmesi gibi çalışma detaylarını anlatırken, “Bir meslek düşünün, bürosu 1.7 metre kare olan. Havacılık, kendini sürekli yenileyen bir meslek. Kazancı oldukça iyi, ama karşılığında yıpranma oranı da hayli yüksek. Bu mesleğe herkesi davet ediyorum” dedi.
İbrahim KÖKTENER-Süleyman ŞEN
Airkule.com