Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) Türk Hava Sahasının Etkin Kullanımına ilişkin olarak hazırladığı rapor ile hava ulaşımında da bir anlamda duble yollara ve tünellere ihtiyaç olduğunu vurguladı. TALPA’nın raporuna göre ülkemiz meydanları arasındaki yolların kısaltılmasıyla birlikte doğacak yıllık kazanç 607 milyon doları buluyor.
İşte TALPA’nın raporundan satırbaşları:
Hava ulaşımında da duble yollar ve tünellere ihtiyaç var
Raporda sivil havacılık sektörün büyüklüğü, işletmeler uçak ve koltuk sayıları ve kargo kapasitesi olarak belirtiliyor. Türkiye’de toplam 15 işletmenin 360 uçağı, 67 bin 287 koltuk sayısı kapasiteli… Toplamda kargo kapasitesi ise 1 milyon 384 bin 440 kg.’a ulaşıyor.
Mevcut sorun:
Ülkemizin meydanları arasındaki yollar çok dolambaçlıdır. Bu durum büyük mali kayıplara neden olmaktadır. Hava Kuvvetlerinin çalışma sahası olarak kullandıkları bölgelerde, yetkilileri tarafından 28 bin feet üzerinin serbest olduğu ifade edilmesine ve sivil trafiğinin de 31 bin ile 39 bin feet arasında olmasına rağmen, bu bölgelerden sivil trafik akışı bir türlü sağlanamamıştır.
Askeri çalışma sahaları yeniden gözden geçirilerek, bu bölgenin sivil trafik tarafından kullanılabilmesi ile zaman ve irtifaların düzenlenerek sivil trafiğin kullandığı yollar mümkün olduğunca kısaltılmalıdır.
Bu düzenleme sektöre 607 milyon doları geri kazandıracaktır.
Mevcut yollar yerine talep edilen yolların kullanılır hale geldiğinde direkt rotaların ne derece önemli bir fayda yaratacağı zaten hazırlanan grafiklerde de net biçimde görülüyor.
Örneğin;
İstanbul-İzmir uçuşu gidiş-dönüş 12 dakika,
İstanbul-Bodrum 26 dakika,
İzmir-Gaziantep 16 dakika,
İzmir-Malatya 16 dakika,
İzmir Antalya 6 dakika,
İzmir-Adana 16 dakika,
S. Gökçen-Trabzon 6 dakika,
Antalya-Trabzon 8 dakika kısalabiliyor.
Yolcu uçakları büyüklüğüne göre dakikada 45 ile 110 kg arasında yakıt tüketiyor ve yakıtın ton fiyatı yaklaşık 1000 dolar…
Tablolarda verilen rakamlar sadece iç hat uçuşları içindir. Aynı yollar dış hat uçuşlarında da kullanılacaktır. Sektörde iç hat/dış hat uçak kullanım oranı yaklaşık 1/3’tür. Bu nedenle tablodaki rakamların üç katını tasarruf olarak alabiliriz.
· Bu çalışmayı tüm sektör olarak ele aldığımızda, uçuş rotalarında yapılan düzeltmeyle;
· Yılda 170.8 milyon dolar geri kazanılacak.
· Uçaklar aynı hattı daha kısa uçarak, bakım maliyetleri 42.7 milyon dolar azalacak.
· Zaman kaybının ticari etkisi olan 394.3 milyon dolar geri alma potansiyeli olacak.
· Yakıt sarfiyatına bağlı karbon emisyon miktarı ve böylece atmosfer kirliliği azalacak.
· Cari açığımızın azalmasına yardımcı olacak.
· Sonuçta Türk sivil havacılığı 607 milyon dolar geri kazanacak…