Türkiye Havayolu Pilotları Derneği TALPA'nın 23 Aralık tarihinde yapılacak seçimli Genel Kurulu için çalışmalar hız kazandı. Seçimlere Mavi Liste ile adaylığını açıklayan eski Başkan Ayhan Günal ve ekibi, bugün bir bildiri yayınladı. Günal ve arkadaşları TALPA üyelerine yönelik olarak hazırladıkları bildiride pilotların sorunları ve çözümlerine ilişkin planlamalarını ortaya koydu:
Değerli Meslektaşlarım;
Daha önce yayınladığımız bildiri ile sizlere TALPA yönetimine talip olduğumuzu ilan etmiştik. Bizler gökyüzü rengi olan mavi liste olarak önümüzdeki TALPA 12. Olağan genel kuruluna gireceğiz. Her zaman bizler için önemli olan siz değerli meslektaşlarımızın bizlere göstereceği teveccüh ile birlikte bu secimi kazanacağımızın bilinci ile hareket ediyoruz. Mavi liste olarak sorunların farkındayız, bilincindeyiz. Birikmiş olan bu sorunları ortadan kaldırmaya kararlıyız.
Covid 19 salgın dönemi:
Bu dönemde havacılık sektörü ağır yara almıştır. Bundan da en fazla etkilenen sektörün olmazsa olmazlarından sayılan mesleğimiz PİLOTLUK ağır yara almıştır. Ne yazıktır ki camiamızda bulanan sivil toplum örgütleri bir çözüm üretememiştir. Bu süreçte kendi kaderine terk edilen Pilot’lar çaresizliğe ve yalnızlığa mahkum edilmiştir. Bu zorlu günlerde bizlerin sesi olacak olan TALPA’yı, ne yazıktır ki, yanımızda göremedik ve bu sorunları gidermek adına bir çalışma yaptığına şahit olmadık. Mevcut TALPA yönetimi bunlara bir çözüm üretmedi, üretemedi.
Ücret kayıplarımız:
Adaletsiz ve kuralsız ücretsiz izinler, %90 oranında maaş indirimleri, (0) TL’lik boş bordrolar, OML gibi lisans kısıtlamalarından kaynaklanan ücretsiz, gelirsiz geçen aylar. Günden güne ağırlaşan ekonomik şartların getirmiş olduğu geriye gidiş ile birlikte ücretlerimiz erimiş bulunmaktadır.
Bunun üzerine birde ücret düşürümü yaşanması kalıcı olarak kayıplara dönüşmüştür. Çalışanların, Pilot’ların çalışmışlıkları, geçmişleri yok hükmündedir. Tam da ihtiyaç duyduğumuz bu dönemde ne yazık ki, TALPA yönetimi bizlerin sesi olamadığı gibi bir öneri duymadık, göremedik.
Eğitim Borçları:
Bizlerin arasına eğitim akademilerinden katılan genç meslektaşlarımız girmiş oldukları ağır borç yükü her gün artarak çığ gibi büyümüştür. Bu borçlar nerede ise yönetilemez bir hal almıştır.
Geldiğimiz an itibari ile bu ödemeler aldıkları maaşlara denk bir seviye ye gelmiştir. İvedilikle bu borçların yeniden yapılandırılıp düşük döviz kurundan sabitlendirilip TL olarak ödenmesi esas alınmalıdır. Bildiğiniz üzere TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA 32 SAYILI KARARA İLİŞKİN TEBLİĞ ile Dövizle veya Dövize endeksli Sözleşme Yapma Yasağı getirilmiş olmasına rağmen farklı tarihlerdeki değişikliklerle sözleşmeleri tarafı Türk olan kişi, özel veya kamu kuruluşları bu tebliğe aykırı olacak ve çalışanlarını daha çok mağdur edecek sözleşmeleri önlerine koyabilmişlerdir. Bu ve benzeri tüm hukuka aykırı uygulamalar karşısında olacağımızı ve her türlü hukuki yola müracaat edileceğini, bu hukuka aykırı sözleşmelerin iptali başta olmak üzere Talpa üyesi meslektaşlarımız aleyhine ve tek taraflı dayatmalar karşısında fiilen destek olunacağını yerli ve milli olmanın tam gereğinin yapılacağını bilmenizi isteriz.
İşsiz meslektaşlarımız:
Ülkemizin ve sektörümüzün kanayan bir yarası haline gelen bu sorun bizim gündemimiz de önceliğimiz olacaktır. Çalışma bakanlığı ve SHGM nezdinde girişimlere başlayıp mevcut yönetmeliğin değiştirilmesi çalışmalarına desteğimiz artarak devam edecektir. Türk evladı olan meslektaşlarımız işsizken, geçim sıkıntısı ile boğuşurken yabancı pilotların istihdamı, kabul edilemez bir durumdur.
Çalışma şartları:
Pandemi döneminde değiştirilen uçuş yönetmeliği (FTL) bizlerin çalışma şartlarını oldukça ağırlaştırmıştır. Uçuş ve mesai limitlerimiz uzatılırken, dinlenme sürelerimiz minimum düzeylere indirilmiştir. Maalesef bu değişim uçuş ekiplerini olumsuz etkilemekte ve uçuş emniyetini zorlamaktadır. Geçmiş yıllar da SHGM nezdinde gerçekleştirilen FTL çalışmalarına fiilen ve fikren yüzde yüz katılım sağlayan TALPA bu dönem de derin sessizliğini korumuştur.
Havacılık iş kanunu:
Uzun yıllardır sektörün kanayan yarası haline gelen Havacılık İş Kanunu bir türlü hayata geçirilememiştir. Tüm Havacılık camiasını yakından ilgilendiren bu kanun için sektörümüzün tüm bileşenleri ve STK’ları ile işbirliği yapmayı planlıyoruz. Hukukçular, akademisyenler ile sempozyumlar, çalıştaylar yapılarak Havacılık İş Kanunun hayata geçmesi için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz.
Hukuksal destek:
Günümüz şartlarında artık kaçınılmaz bir hal alan hukuk, biz pilotlar için daha önem arz eden bir duruma gelmiştir. Ulusal zeminde artarak devam edecek olan hukuk desteğimiz uluslararası düzeyde de daha işlevsel kılınacaktır. Özellikle sivil toplum örgütlenmelerinin olmadığı ülkelerde çalışan TALPA üyesi pilotlarımızın hukuksal olarak yanlarında olacağız.
Ulusal ve Uluslararası İlişkiler:
Ulusal İlişkiler; başta SHGM olmak üzere mesleğimizi ve meslektaşlarımızı ilgilendiren kurum kuruluş, şirket ve STK’lar ile işbirliğimizi geliştireceğiz.
Uluslararası İlişkiler; IFALPA, ECA gibi uluslararası çatı örgütlerinde aktif görevler alıp mesleğimizi en yüksek seviyede temsil edeceğiz. TALPA bünyesinde bulunan komisyonların çeşitliliğini geliştirerek ve artırarak daha işlevsel bir halen getireceğiz. Özellikle bu komisyonlardaki genç meslektaşlarımızın sayısını artırarak dinamizminden faydalanacağız. Genç meslektaşlarımız sayesinde olması gereken mesleki kültür devamlılığını ve mesleki gelişimini sağlamış olacağız.
Talpa Sigorta - Lisans Kaybı Sigortası:
Mevcut TALPA yönetiminin yapmış olduğu Lisans Kaybı Sigortası ile ilgili en büyük sorun "Geçici Lisans Kaybı" tazminatlarının ödemesinde yaşanmaktadır. Mağduriyet yaşayan meslektaşlarımız karşılarında ilgili, bilgili ve yetkili bir muhatap bulamamanın sıkıntısını yaşamaktadır. Gelinen bu noktada poliçe sahibi meslektaşlarımızın zihinlerinde oluşan sorulardan bazıları şöyledir:
Sigorta poliçesinin içeriği neden şeffaf ve anlaşılır değil? Geçici Lisans Kaybı ödemelerinde vaat edilen ile gerçekleşen ödemeler örtüşüyor mu? Sigorta şirketi ile ihtilaf yaşandığında, hukuk karşısında muhatap kimdir? TALPA’nın garantörlüğü var mıdır? TALPA Web sayfasında da yayınlanan taahhütte göre poliçedeki tazminatın %2’sinin ödeneceği şeklindeki sabit rakam ile kazançlarının %75'inden fazlasını ödemeyeceği hükmü çelişkili iki madde değil midir?
Poliçe sahiplerinin sorularının bir kısmı bu şekildedir.
Tabii ki, bu soruların muhatabı mevcut TALPA yönetimidir. Poliçe sahibi olan ve mağdur durumdaki meslektaşlarımızın mağduriyetleri derhal giderilmelidir. Bu mağduriyetler giderilmeden sözleşmeler yenilenmemelidir. Bu süreçte TALPA'mıza gölge düşmemelidir.