Dünyanın en kapsamlı uçak kabin içi sistemleri fuarı olarak gösterilen Aircraft Interiors 2017’ye katılan Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM) sivil havacılık için geliştirdiği AeroSuite™, AeroTab™, OpsMet™ ve OpsEye™ ürünlerini uluslararası havayolu profesyonellerinin beğenisine sunuyor.
34 ülkeden 550’nin üzerinde farklı firma ve 14000’in üzerinde sivil havayolu profesyoneli ve karar vericinin katıldığı organizasyon, bu alanda dünyanın saygın fuarlarından biri olma özelliğini taşıyor. Özellikle uçak kabin içi sistemler, uçak kabin tasarımları ve son teknoloji donanımların sergileneceği fuarda, geleceğe yönelik tüm yenilikler de ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.
Aircraft Interiors 2017 fuarının sivil havacılık ihracat pazarları açısından ekonomik ve ticari potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu vurgulayan STM Genel Müdür Yardımcısı Ömer Korkut, “Fuarda havacılık sektöründe faaliyet gösteren diğer firmalar ile birlikte milli katılım düzeyinde yer alıyoruz. Fuar boyunca standımızda AeroTab™ Elektronik Uçuş Çantası Sistemi, AeroSuite™ Kağıtsız Kokpit-Kabin-Operasyon Merkezi Entegrasyon Sistemi, OpsMet™ Türkiye’nin sivil havacılık amaçlı ilk meteorolojik dashboardu, OpsEye™ havalimanı apron sahasında gerçek zamanlı uçak ve araç trafik takip sistemlerimizi sergiliyoruz. Bu ürünlerimiz kadar havacılık sektörüne hizmet ve ürün tedarik etmek isteyen firmalar için sunduğumuz sertifikasyon danışmanlık hizmetimizin de fuar boyunca büyük ilgi görmesini bekliyoruz” dedi.
Sözlerine devam eden Korkut, “Geliştirdiğimiz sivil havacılık sistemlerimizden OpsMet™ ve OpsEye™’ı Türk Hava Yolları, AeroTab™’ı ise AtlasGlobal Havayolları etkin olarak kullanıyor. Bu süreçte kazandığımız tecrübelerimizi fuar boyunca standımızı ziyaret edecek yerli ve yabancı havayolu şirketleri temsilcileri ile paylaşıp, olası işbirliklerini değerlendireceğiz” dedi.
Fuar süresince STM’nin sivil havayolu profesyonellerinin beğenisine sunacağı ürünler;
OpsEye™, Apron Takip Sistemi
Havadaki ve yerdeki uçakların, apron sahasındaki yer teçhizatının pozisyon ve durum bilgilerini gerçek zamanlı olarak görüntülenmesine imkan veren OpsEye™, uçuş operasyon kontrol birimlerine destek veren ve taktik operasyondaki karar destek mekanizmasına doğrudan katkı sağlayan bir apron sahası trafik takip sistemidir.
Türkiye’de üretilen ve dış kaynaklara bağlı olmayan (self-dependent) ilk uçuş izleme sistemi olma özelliğini taşıyan OpsEye™, uçakların kapı kapatma, push-back, teker kesme, yaklaşma faaliyetlerini ve yer trafiğini canlı izleme imkânı sağlamakta, aynı zamanda havayolu operasyonel yönetim sistemleri ile entegre çalışmaktadır.
OpsMet™, Türkiye’nin Sivil Havacılık Amaçlı İlk Meteorolojik Dashboard’u
STM tarafından geliştirilen ilk milli büyük veri analiz platformu olan OVERA altyapısını kullanan OpsMet™, günlerce süren meteorolojik analizleri saniyeler mertebesinde gerçekleştiren bir “Weather Database/Dashboard” ürünüdür.
Meteorolojik verilerle ilgili olarak hızlı analiz imkanı sağlayan OpsMet™, havayollarının; operasyonel zamandan dolayısıyla adam/saat maliyetlerinden tasarruf edebilmesini, kolayca geçmişe dönük sorgulamalar ve raporlamalar yapabilmesini sağlamakta, ayrıca birimler arası haberleşme trafiğini önemli ölçüde azaltmaktadır. Dashboard aynı zamanda uygun tarife saatlerinin belirlenmesi, taşınabilir yolcu sayılarının iyileştirilmesi ve hava meydanlarının kaynak olanakları ile bakım teçhizat gereksinimlerinin hava koşullarına bağlı olarak tespit edilmesinde havayollarına kolaylık sağlamaktadır.
AeroSuite™, Kağıtsız Kokpit-Kabin-Operasyon Merkezi Entegrasyonu
AeroSuite™ kokpit, kabin ve operasyon merkezi entegrasyonunu kağıtsız bir şekilde sağlamaktadır. AeroSuite™ içinde yer alan AeroCharting™ ile uçuş çizelgesi üretimi, AeroCabin™ ile kabin ekibi yönetimi ve AeroTab™ ile elektronik uçuş çantası çözümleri sayısal ortamda sunulmaktadır.
AeroTab™, Kokpitte Devrim
AeroTab™ kokpit ile uçuş operasyon merkezinin kağıtsız entegrasyonunu sağlayan elektronik uçuş çantasıdır. Geleneksel uçuş çantasının yerine geçen ve bu sayede basılı kağıtlar üzerinden yapılan işlemlerin ortadan kaldıran Elektronik Uçuş Çantasının en önemli yararları arasında; ağırlıktan tasarruf sağlaması, pilotlara durumsal farkındalık oluşturması ve pilotun iş yükünü azaltması, gerekli bilgiye istenildiği zaman kolaylıkla erişim yeteneği sunması, otomatik kalkış ve iniş hesapları ile yakıt/bakım maliyetlerinin düşürmesi sayılabilir.