THY A.O. ve THY Teknik A.Ş. de aynen uygulanacak konular
Uygulama alanı maddesinde “ kısmi süreli çalışanlar haftalık çalışma süresi 30 saati ve bir takvim yılında 6 ayı geçmemek koşuluyla ve toplam personelin %5’ini aşmayacak şekilde istihdam edilecek, bu şekilde iki dönem çalışan kısmi süreli çalışanların iş sözleşmeleri belirsiz süreliye dönüşecektir. “ şeklinde yeni bir düzenleme yapılmıştır.
Belirli süreli çalışma kavramı toplu iş sözleşmesinden çıkarılmıştır. Belirli sürelilerin EK-2 İş Tazminat , EK-3 Uçuş Tazminat cetvellerinde A1 bölümü oluşturularak geçiş süresinin 2.5 yıl olarak, ücret oranlarının ise A bölümü ücretleri esas alınarak işçi gruplarında %60, memur gruplarında %70, uzman gruplarında %80, Lisansız Teknisyen %80, Lisanslı Teknisyen ve Mühendis gruplarında %90, Kabin memuru grubunda %80 olarak uygulanması , 5 yılda geçiş uygulamasının kaldırılması ve Kıdem Ücret Cetvelinde herhangi bir oran olmadan %100 uygulanması düzenlenmiştir.
Eski Belirli Süreli ve yeni işe girecek Belirsiz Sürelilerin 5 gün olan mazeret izinleri 7 güne çıkarılmıştır.
YEMEK YARDIMI
Yemek verilmediği zaman İstanbul, yemek ihale bedelinin KDV’siz kısmının 2,5 katı tutarında her çalışılan gün için bedel ödenecektir. ( Önceki TİS’lerde bu düzenleme yoktu. )
EVLENME YARDIMI:
Halen 57 YTL olan miktar 400 YTL’ye çıkarılmıştır.
SOSYAL YARDIM:
61 YTL olan Sosyal Yardım 1. yıl 120YTL/AY , 2. Yıl 130 YTL/ AY şeklinde uygulanacaktır.
KREŞ YARDIMI:
450 YTL / AY olarak belirlenmiş, Vakıf Kreş ücreti arttığında o oranda artacaktır.
EMZİRME YARDIMI:
57 YTL olan emzirme yardımı, 250 YTL’ye çıkarılmıştır.
ÖLÜM YARDIMI:
143 YTL olan ölüm yardımı, 500 YTL’ye çıkarılmıştır.
İŞ KAZASI MALULİYET
266 YTL olan İş Kazası Maluliyet yardımı 3000 YTL’ye çıkarılmıştır.
YOLLUK:
Yolluk Yönetim Kurulu kararı ile belirlenecek bu çerçevede, Yurt içinde günlük 8.6 YTL’den 33,5 YTL’ye çıkarılmıştır.
Normal veya vardiya çalışması içinde geçici göreve giden personel, ilk işe giriş saati esas alınarak , gittiği alandaki işin bitim süresine göre hesaplanacak çalışma süresine göre fazla mesai hak ediyorsa alacaktır. Ayrıca bu tür görevlendirmelerde günlük harcırahta ödenecektir.
Disiplin cezalarında uyarma ve kınama cezası, personelin terfisini etkilemeyecektir.
Kadro pozisyonunda çalıştırma maddesinde, yeni düzenlemeye göre, iş tanımları değişikliğinde sendikanın görüşü alınacaktır.
Ücret zamlarında kıdem ve iş/uçuş tazminatlarına 1. Yıl için %10 zam yapılacak bu rakamlarla kıdem ücretlerine 50 YTL, iş/uçuş tazminatlarına 30 YTL seyyanen zam uygulanacaktır.
Vardiya primleri bu yeni belirlenen kıdem ücretlerinin ikili’de %15’i, üçlüde %30’u olarak hesaplanarak ödenecektir. Bu anlamda vardiya primleri ortalama ikilide %35 üçlüde %49 oranında artmıştır.
İkinci yıl birinci altı ay zammı %3 artış, enflasyon bu miktarı aşarsa aşan kısım ilavesi ile, ikinci yıl ikinci altı ay zammı %4 artış enflasyon bu miktarı aşarsa aşan kısım ilavesi ile uygulanacaktır.
84. madde de Pazar yevmiyelerinin ödenmesinde, personelin geçici göreve gönderilmesi, eğitimde (Pazar günü işe çağrıldığında meşru mazeret izinleri dışında gelmeme hariç) ve vardiya değişikliklerinde kesinti yapılmaması düzenlenmiştir.
101. madde de; Şirket ve Ortaklık Yönetmeliklerinde yapılacak değişiklikler, sendikanın görüşü alınmadan uygulamaya konulmayacaktır.
Ayrıca, aynı madde de; “Personelin Yönetmeliklerle belirlenmiş özlük haklarında aleyhte düzenleme yapılmaması esastır. “ şeklinde yeni düzenleme yapılmıştır.
Farklar, 14 EKİM 2007 tarihine kadar ödenecektir.
THY TEKNİK A.Ş.’DE AYRICA DÜZENLENEN KISIMLAR:
Seyahat yardımında, imza tarihi itibariyle işe girenler dahil Ana grup THY A.O. haklarından aynen yararlanmaya devam edilecektir.
C/ S Primi ile ilgili olarak, 10-3 grubun altına aşağıdaki yeni ifade yazılacaktır:
“ Yaptığı ve yapılan işi onaylayan personel kategorisindeki tüm teknisyenler ile, Baş teknisyenlere Kalite Müdürlüğü’nün onayına müteakip iş tazminatlarının %3’ ü oranında C/S tazminatı ödenir. Yönetici Tazminatı alanlara bu ödeme yapılmaz. “
Revizyon Primleri ile ilgili olarak %15 olan oran, %17’ye yükseltilecektir.
THY A.O.’DA AYRICA DÜZENLENEN KISIMLAR:
Daha önce protokol ile düzenlenen Pilot Lisans Kaybı Sigortası , toplu iş sözleşmesinde düzenlenmiştir.
Sağlık nedeniyle geçici olarak uçuş görevinden alınan Kabin Memurları ücretsiz izne çıkarılmayacak görev yaptıkları yer personelinin ücretini alacaklardır.
105. Madde içine “ E-Uçucu personelle ilgili 27 Ağustos 2007 tarihli Protokolde ve bu Toplu İş Sözleşmesinde belirlenen hususlarda Toplu İş Sözleşmesi süresince personel aleyhine bir değişiklik yapılamaz.” Hükmü getirilmiştir.
105. Madde de Rezerv ve Stand By görevlerine gelmeyenlerden yapılan kesinti 6 saatten 4 saate düşürülmüştür. Görev esnasında oluşan sağlık sorunları nedeniyle alınan 2 günü geçmeyen raporlardan kesinti yapılamayacaktır.
105. Madde ile ilgili yapılan protokolde
1 Ekim 2007 tarihinden geçerli olmak üzere tek bir boş günde, takip eden gün lokal 06.00’ya kadar görev verilememesi kabul edilmiştir..
7 boş günün tümünün sabitlenmesi kabul edilmiştir.
Dinlenme süresinin ana/geçici üste minimum 12 saat, konaklama meydanında 10 saat olarak, ancak süresi 6 saati geçmeyen tek inişli gidiş ve tek inişli dönüş seferlerinde bu seferlerin önüne ve arkasına görev verilmeyecek şekilde minimum 8 saat uygulanması kabul edilmiştir.
Ana/Geçici üste verilen tek boş günlerde bu günü takip eden günde görevlerin 00.06 dan önce başlamaması kabul edilmiştir.
1 Ekim 2007 tarihinden itibaren tebliğlerin değiştirilecek görev saatinden 24 saat önce yapılması kabul edilmiştir..
Mart 2008 ile başlayarak aylık uçuş programlarında konaklamalı gün sayısı 15’i (Uzun menzilde 15 geceyi) aşmaması kabul edilmiştir.
Kabin memurları kıdem (sinyorite) sıralamasının daha adil yapılmasına yönelik düzenleme kabul edilmiştir.
Kadın uçucu ekip üyelerinin hamilelik ve annelik hakları ayrıca düzenlenmiştir.