HAVA TRAFİĞİMİZ EN YENİ TEKNOLOJİYLE YÖNETİLECEK
Türkiye hava sahasını tek merkezden kontrol edecek olan SMART Projesi’nde(Hava Trafik Yönetimi Sistemlerinin Sistematik Modernizasyonu) sona yaklaşılıyor. Havacılık sektörünün uzun zamandır gündeminde bulunan ve yaşanan gecikme nedeniyle zaman zaman eleştiri konusu olan projenin en önemli aşaması Yeni Hava Trafik Kontrol Sistemi’nin yüzde yüz kullanımı için geçiş dönemi başladı. 8 ay sürmesi öngörülen geçiş dönemi testlerinin başarı ile tamamlanmasının ardından halen İstanbul ve Ankara olmak üzere iki ayrı hava sahasından kontrol edilen, Türkiye hava trafiği artık Ankara’daki merkezden yönetilecek.
TÜRKİYE’YE HAS BİR PROJE
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal, ihalesi 2006 yılında yapılan proje ile hava trafiğindeki tüm altyapıların yenilenmesinin hedeflendiğini belirterek, projenin en önemli ayaklarından olan ‘ara modernizasyon’ döneminin 2008 yılında tamamlandığını söyledi. Türkiye’deki hava trafik yönetimine ilişkin sistemlerin şu anda 2008 yılının teknolojisiyle sorunsuz şekilde yürütüldüğünü vurgulayan Birdal, proje kapsamında Türkiye’nin çeşitli noktalarında ve KKTC‘de inşaatı tamamlanan 7 hava trafik kontrol merkezi inşaatının tamamlanarak donanımlarının kurulduğunu belirtti. Birdal, “Türkiye bir milyon kilometre karelik bir hava sahasına sahip. Dünyada yüz ölçümü itibariyle tek merkezden kontrol edilen en büyük sahalardan bir tanesi. Burası için yapılacak olan sistemler de haliyle ısmarlama elbise gibi, Türkiye’ye has yapılan projeler” dedi.
NEDEN GECİKTİ
Birdal, projede yaklaşık 3.5-4 yıl gecikme yaşandığının hatırlatılması üzerine, “Bu gecikmeyi kazanç olarak görüyoruz. Eğer bu gecikme olmasaydı biz bugün 2010 yılının teknolojisini kullanıyor olacaktık. Bugün 2103 yılının teknolojisini kullanıyoruz. Test zamanları uzun sürdü. Her yapılan ilave, talep ve yenilik ayrı bir testi gerektirdi. Yani bu işin uzaması aslında test sürelerinin uzamasından kaynaklandı. Bu neden uzadı? Biz sistemden emin olmadıkça, bir kere hiçbir şeyi kabul etmedik. Emin oluncaya kadar da testleri devam ettirdik. Dolayısıyla bu ülkeye uzun süre hizmet edecek bir sistem. Geçici kabul testleri bitti ve nihai kabul işlemini yaptık” diye konuştu.
GEÇİŞ SÜRECİ BAŞLADI
Projede şu anda geçiş sürecinin başladığını açıklayan Birdal, “SMART Projesi’nin içinde birbirine bağlı ya da bağımsız 7 -8 ayrı proje var. Asıl konumuz Yeni Hava Trafik Kontrol Sistemi. Bu sistemin kabulleri yapıldı. Yeni sistemin yüzde yüz kullanımına geçiş süreci başladı. Şu anda hem eski sistem, hem yeni sistem çalışıyor. Şu anda hava trafiği eski sistemde hizmet veriyor. Yeni sistemde monitör ediliyor. Yoğun yaz trafiği bittikten sonra yeni sistemle canlı kontrolü yapacağız, eski sistemle monitör edeceğiz. Geçiş süreci 8 ayı bulabilir. Burada önemli olan her iki tarafta çalışan arkadaşların sistemden emin olmaları. Geçiş sürecinin çok sancılı olacağını düşünmüyoruz” dedi.
HAVA TRAFİĞİ TEK MERKEZDEN YÖNETİLECEK
SMART Projesi’ne geçişin tamamlanmasından sonra Türkiye’nin dünyada hava trafik kontrol anlamında en son teknolojiyi kullanan ülkelerden biri olacağını vurgulayan Birdal şunları söyledi:
“Projede, yakın mesafede uçakların birbirleriyle çarpışmasını ikaz edecek, orta mesafede alarm verecek sistemler mevcut. Ayrıca meteorolojik birtakım sistemler, hava trafik kontrolörünün çalışmasını kolaylaştıracak sistemler olacak. Bütün bunları beraber değerlendirdiğimizde ben bunu iddiayla söylüyorum; Avrupa bölgesinde, en yeni ve en son teknolojiye sahip bir sistemle hizmet vereceğiz. Ankara'da 2 bin metrekare büyüklüğündeki salonda 85 tane kontrolör pozisyonu var. Gerçekten modern ve ergonomik bir şekilde dizayn edilen mükemmel bir akıllı bina. Asıl hava trafik hizmeti oradan verilecek onun dışında bahsettiğim 7 noktada da yaklaşma kontrol hizmeti verilecek. İstanbul ve Ankara iki ayrı hava sahasıydı eskiden, iki ayrı FIR’dı. Ankara’dan hizmet verilecek. İstanbul ve Ankara’yı gerektiğinde yedekleyecek ihtiyaç olduğunda. 25 tane radar istasyonundan elde etmiş olunan datalar bir yerden toplanacak.”
Süleyman ŞEN-Airkule.com