Hastalıkları insanlara bulaştırabilen sivrisineklerin artan popülasyonuna karşı dünyanın dört bir yanında kullanılan insansız hava araçları (drone) bataklıklarda, büyük göletlerde ve park alanlarında sivrisineklerle mücadele için son kullanılan teknoloji oldu.
Bazı bölgelerde sivrisinek kaynaklı viral hastalık riskindeki artış nedeniyle bu mücadelenin yapılması gerekiyor. Dolayısıyla araştırmacılar, bu alanda farklı yöntemlerin geliştirilmesi için çalışmayı sürdürüyor.
Son teknolojiyle üretilen insansız hava araçları, sivrisinek kaynaklı hastalıkların riskini en aza düşürmek için uygulanan yöntemler arasında oldukça başarılı sonuçlar sağlanmasına olanak veriyor. İnsansız hava araçlarıyla, ulaşılması zor yerlere de kolaylıkla müdahale edilebilirken, sırt çantası gibi kullanılan geleneksel püskürtme yönteminden daha etkin bir mücadele ortaya çıkıyor.
ABD'den ekolojist Kiet Nguyen'e göre, drone ile 1 dönümlük araziye iki dakikadan kısa sürede müdahale edilirken aynı arazinin, sırt çantalı püskürtme yapılan yöntemle bir işçinin bir saatinden fazla zamanını alıyor.
Eyalet Halk Sağlığı Departmanına göre, Kaliforniya'da sivrisinek kaynaklı en ciddi ve yaygın hastalığa yol açan Batı Nil virüsü, 2003 yılından beri 7 bin 500'den fazla insanda görüldü ve 300'den fazla ölüme neden oldu.
Kaynak: https://apnews.com/