300 METREDEN YÜKSEĞE ÇIKAMAYACAK
Müdürlük, 2013'te İHA'lara yönelik bir düzenleme yapmış ve uçacak her türlü araç için genel müdürlükten izin şartı getirmişti. Ancak aradan geçen süre içinde İHA uçuşu için neredeyse hiç izin başvurusu gelmedi ve cihaz sayısında da patlama oldu. SHGM daha çok bireysel kullanıcılar tarafından uçurulan İHA'larda izin şartlarını esnetirken, uçuş yapılacak yerlerde ise kısıtlamaya gitti. Artık İHA'lar, 300 metreden daha yükseğe çıkamayacak. Şehir içindeki konser ve mitingler sırasında, havalimanı yakınlarında ve binalar üzerinde uçuşa izin verilmeyecek. Daha çok vatandaşların kullandığı 25 kiloya kadar olan İHA'lara ise düşme riski nedeniyle 2. el yasağı geliyor.
Düzenlemede şunlar öngörülüyor:
Devletin askerlik, güvenlik, gümrük ve orman yangınları ile mücadelede kullandığı hava araçları kapsam dışında olacak.
500 gramdan daha hafif olan İHA'lar oyuncak olarak görülüp kapsam dışına çıkarılacak.
4 kiloya kadar olan İHA'larda uçuş izin belgesi gerekmeyecek.
İHA'ların uçması için mali mesuliyet sigortası yapılacak. Sigortasız uçuş yasak olacak. 25 kiloya kadar olan İHA'larda pilot lisansı da aranmayacak. Ancak 4 saatlik uçuş eğitimi istenecek.
Ticari amaçlı fotoğraf ve film çekimlerinde ise 10 gün önceden izin başvurusu yapılacak.
10 BİN TL'YE KADAR CEZA VE HAPİS
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, şu ana kadar hiçbir İHA uçuşu için cezai işlem başlatmadı. Tek dava ise Atatürk Havalimanı'nda uçan İHA için açıldı. Sivil Havacılık Kanunu gereğince, izinsiz yapılan uçuşlar için 10 bin TL ceza kesilecek. Yönetmeliğin diğer hükümleri için de genel müdürlük 500 TL ile 10 bin TL arasında değişen yaptırımlar uygulayacak. Trafik emniyetinin riske atılması halinde ise 6 yıla kadar hapis cezasıyla yargılama yapılacak.
Deniz ÇİÇEK/Habertürk