iga-2024-3
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
1 Mayıs 2020 Cuma - 00:14

SİBER SALDIRILAR VE HAVACILIK SEKTÖRÜ

Psikolog Hatice Günay ve Siber Güvenlik Uzmanı Çağdaş Bayraktar, havacılık sektöründe siber saldırılar konusunu inceledi

SİBER SALDIRILAR VE HAVACILIK SEKTÖRÜ
Losev-11

Havacılık sektöründe teknolojinin ilerlemesi, yazılım ve donanımın güçlenmesi, altyapının genişlemesi ve sektöre ilginin artması beraberinde siber saldırıların artmasına sebep olmaktadır. Siber saldırganlar çeşitli sosyal mühendislik ve siber güvenlik yöntemlerini kullanarak uçuş güvenliğini riske sokabilir, ekonomiye büyük zararlar verebilir ve hatta en önemlisi can güvenliğini tehdit ederek ölümcül kazalara neden olabilir.

Kritik altyapılardan biri olarak değerlendirilen havacılık sektöründe birçok siber saldırı gerçekleşmektedir. Bu durum; havacılık sektörünün ulaşım, enerji, lojistik ve haberleşme gibi pek çok kritik sektörle bağlantılı olması sebep gösterilerek bu alana yapılacak herhangi bir saldırı yüksek risk grubunda görülmektedir.

Dünyada ve ülkemizde havacılık sektörüne yapılan oldukça fazla siber saldırı gerçekleşmektedir. Bunlardan biri olarak 2004 yılında Sven Jaschan isimli genç bir siber saldırganın internete saldığı bir virüs örnek gösterilebilir. Salınan bu virüs dünya çapında milyonlarca bilgisayara bulaşarak Delta Air Lines adlı şirketin tüm bilgisayar sistemlerini devre dışı bırakmıştı. Bu sorun ise onlarca uçuşun iptal olmasına neden olmuştu. Bu saldırının üzerine Microsoft bu saldırganı bulana 250 bin dolar vadetmiştir ve Sven Jaschan 3 ay sonra yakalanmıştır. Sonrasında bu saldırının maliyeti 500 milyon dolara kadar ulaştığı tahmin edilecektir.

Hava aracına yönelik saldırılar ile havaalanına yapılan saldırılar arasında her zaman keskin çizgiler olmayabilir. Mesela bu duruma 2008 yılında Spanair hava aracına düzenlenen siber saldırıyı örnek göstermek mümkündür. Bu saldırıda Spanair şirketine ait hava aracı kalkıştan kısa bir süre sonra düşmüş ve 154 kişinin ölümüne sebep olmuştur. Bu kazanın sebebi olarak kötücül bir yazılımın teknik arızaya neden olması gösterilmiştir. Bu türden saldırıların hem havaalanına hem de havaalanı altyapısına yönelik gerçekleştirilmiş bir saldırı olarak değerlendirilmesi mümkündür ve bu türden saldırıların hem hava aracına hem de havaalanına tehdit oluşturduğunu görebilmekteyiz.

Siber saldırganlar havaalanlarının altyapılarına yönelik yapılan siber saldırılarda fiziksel bir saldırı öncesinde havaalanındaki saldırılara yönelik alınmış önlemleri etkisiz hale getirebilirler. Başka bir saldırı yöntemi olarak da asıl saldırı öncesinde havaalanı altyapılarına saldırarak sistemleri kilitleyebilirler veya çökertebilirler. Böylece havaalanını, hava araçlarını ve hatta yolcuları ciddi anlamda tehlikeye düşürebilirler.

Hava araçlarına, havaalanına ve altyapılarına karşı oluşan siber tehditleri önlemenin ne kadar önemli olduğunu tahmin edebiliyoruz. Aynı zamanda bu önlemler havaalanının çevresinin ve havaalanına gelen/giden tüm hava araçlarının da güvenliği ile sağlanabilmektedir. Aslında bu durumu 1975 yılında olan Heatrow havalimanındaki olayda daha da pekiştirdik. Bu olaya göre 1974 yılında Heatrow havalimanında bulunan taşınabilir hava savunma sistemleri (MANPADS) ile ilgili bir terör eylem planı yapıldığı tespit edilmiştir ve 1975 yılında bu eylem planı gerçekleştirilmeye çalışıldığı sırada terörist eylemin engellenmesi ile önlemlerin ne kadar etkili olduğunu anlayabilmekteyiz.

Siber tehditlere yönelik önleme çalışmaları da yapılmaktadır. 10 Aralık 2014 tarihinde Montreal’de siber saldırılara karşı sağlam bir kültür oluşturmak ve sivil havacılık yararına stratejiler belirlemek adına toplanılmıştır. ICAO, IATA, ACI, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeleri Birliği (CANSO) ve Uluslararası Havacılık Sanayi Birlikleri Koordine Konseyi (ICCAIA) isimli beş havacılık örgütü siber saldırılar karşısında savunmasız kalınması üzerine konuşarak siber tehditlere karşı gerçekleştirilebilecek eylemlerde işbirliği göstermeleri konusunda ortak bir yol haritası belirlemişlerdir. Bu anlaşma ile siber saldırganlara karşı ortak bir cephede olduklarını resmileştirmiş, bilgi hırsızlığı yoluyla insan hayatına yönelik tehditlere ve bunun oluşturabileceği karışıklığa odaklanmışlardır. Aynı zamanda bu beş örgüt; tehdidin ne olduğunu tanımlama, riski değerlendirme ve siber önlemler ile alakalı bilgi paylaşımı sağlamayı görev olarak üstlenmişlerdir.

Havacılık sektöründe o kadar fazla saldırı olmaktadır ki konuyla alakalı oldukça fazla örnek verilebilir. Yukarıda bahsettiğimiz örneklere ek olarak şu örnekleri de verebiliriz:

  • 2006 yılında gerçekleşen siber saldırı sonucunda ABD Federal Havacılık İdaresi’nin (FAA) Alaska’daki hava kontrol sistemi kapatılmaya zorlanmıştır.
  • 2013 yılında ABD’de 75 havaalanında kötü amaçlı yazılıma bağlı sorunlar oluşmuştur.
  • Yine 2013 yılında ülkemizde İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen Havaalanlarındaki dış hatlar pasaport noktalarındaki sistemlerin kapanması pek çok uçuşun ertelenmesine neden olmuştur.
  • 2015 yılında LOT Polish adlı şirkete gerçekleştirilen siber saldırıyla hem hava aracına hem de ilgili havaalanlarına ulaşması gereken uçuş planları ulaşamadığı gibi hava aracıyla iletişimin kopması da söz konusu olmuştur. Bu olayda pek çok sosyal mühendislik yöntemlerinin kullanıldığı havacılık sektörünün bu konuda ne kadar savunmasız olduğu bir kez daha görülmüştür.

Bu örneklerde de görüldüğü üzere hava araçları, havaalanları, havaalanlarına bağlı altyapılar ve tesisler oldukça kritik önem arz etmektedir. Herhangi bir saldırının ya da saldırı teşebbüsünün havaalanına veya havayolu şirketine vereceği zararı tahmin etmek güçtür. Fakat gerçekleşen bir siber saldırıda şirket ve havaalanı çalışanları ile yolcular psikolojik yönden olumsuz etkilenecektir. Yolcuların havaalanına ve seyahat edeceği şirkete güvenini kaybetmesi kaosa, prestij kaybına ve ekonomik zarara sebep olacaktır. Yetkililerin ise bu yapıların ne kadar etkili olduğunun bilincinde olarak güvenlik önlemlerini arttırması gerektiğini de unutmamak gerekir.

Hatice Günay - Çağdaş Bayraktar

Hatice Günay: 1993 yılında Antalya'da doğdu. 2017 yılında Çankaya Üniversitesi İngilizce Psikoloji bölümünden mezun oldu. Üniversite sonrasında havacılığa olan ilgisi nedeniyle Üsküdar Üniversitesi'nde Havacılık Psikolojisi üzerine eğitim aldı.  

Psikolog olarak çeşitli kurumlarda görev aldığı yıllarda gelişen teknoloji ile birlikte bireylerin siber dünyadaki davranışları ve siber güvenliğin uzmanlık alanlarından biri olan sosyal mühendislik üzerine eğitim alarak araştırmalar yaptı. Bu alanda birçok görsel basın ve teknoloji dergisinde çalışmaları yayımlanan Hatice Günay,  sosyal mühendislik analisti ve psikolog olarak kamuda görev aldı, eğitimler verdi.  

Halen, çalışmalarını akademik boyuta taşımak amacıyla başladığı Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nde Yönetim Bilişim Sistemleri alanındaki yüksek lisans eğitimine devam ediyor.

Çağdaş Bayraktar: 1980 yılında Rize'de doğdu. 2002 yılından bu yana savunma sanayi sektöründe askeri ve kamu projelerinde sistem mimarı, beyaz şapkalı siber güvenlik uzmanı olarak Havacılık sektörü, Enerji üretim altyapıları gibi Kritik Altyapıların Siber Güvenliği Projelerini gerçekleştirdi.  

Siber Güvenlik alanında Amerika Washington DC’ de Kritik Altyapıların Siber Güvenliği, NATO CCDCOE (Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence) da ve veri merkezi projeleri sistem altyapılarında uzmanlık alanıyla ilgili eğitimler aldı. NATO Locked Shields, Cyber Coalition ve Ulusal, Uluslararası Siber Güvenlik Tatbikatlarında ülke adına Kritik Altyapılar Ekip Koordinatörlüğü görevini yerine getiriyor. 

 

 
12 BİNE YAKIN YURTTAŞ GETİRİLDİ
 
GENEL MÜDÜR 1 MAYIS'I KUTLADI
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
BOEING ÇALIŞANI YÜZDE 10 AZALTACAK
Boeing, Covid-19 salgınının etkisiyle çalışan sayısını yaklaşık yüzde 10 azaltacağını açıkladı
AVRUPA HAVA TRAFİĞİNDE RAKAMLAR
DHMİ Genel Müdürü Hüseyin Keskin Eurocontrol verilerini paylaştı
THY'DEN UÇUŞ TARİHİ REVİZYONU
THY, koronavirüs salgını nedeniyle uçuş kısıtlamasını 28 Mayıs tarihine erteledi
 
TAILWIND “KARGO” UÇUYOR
Tailwind Havayolları İspanya’ya tıbbi malzeme ulaştırdı
FEYZİ ALTUNBULAK'IN ARDINDAN
Emekli Kaptan Pilot Necmi Ekici, Cumartesi günü kaybettiğimiz Kaptan Pilot ...
YUNAN DENİZCİLERİ TÜRKİYE KURTARDI
Cibuti’de mahsur kalan 3 Yunan denizci, Türkiye’nin Cibuti Büyükelçiliği’nin ...
 
PİLOTLAR GÜNÜ
İbrahim Köktener yazdı
THY'DEN PİLOTLAR GÜNÜ'NDE ANLAMLI VİDEO
THY, 26 Nisan Dünya Pilotlar Günü nedeniyle anlamlı bir video yayınladı...
THY PİLOTLAR GÜNÜ'NÜ KUTLADI
Türk Hava Yolları Dünya Pilotlar Günü'nü kutladı
 
İbrahim Köktener
PEGASUS’UN FARKI
İbrahim Köktener
Engin Aksüt
KOKPİTTE TEK PİLOT
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
HAVACILIK ŞİİRLERİ-III
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
HAVACILIKTA YAPAY ZEKÂLAR
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
KAÇAK ALTIN OPERASYONU
İGA'DA ÜCRETSİZ İNTERNET İŞ BİRLİĞİ
KOALİSYONUN İLK HAVAYOLU
KAR ALTINDA KORE
İFLAS EDİYORLAR
İSG CEO'SU İSTİFA ETTİ
THY'DE SEFER İPTALİ
İGA'DA 'ELBİSE-İ HÜMAYUN'
THY'DE 'YÜZ TANIMA' SİSTEMİ
CARGOJET UÇAĞI PİSTTEN ÇIKTI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
24 / 28 °C 24 / 30 °C 23 / 29 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •COVID 19
  •kaza
  •thy
  •Sunexpress
  •uçak