Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) Havacılık Müzakereleri Konferansı (ICAN2012) 7-12 Aralık 2012 tarihlerinde Suudi Arabistan’nda gerçekleştirildi. ICAO öncülüğünde her yıl farklı bir ülkede gerçekleştirilen ve ikincisi 2009 yılında İstanbul’a düzenlenen konferansa bu yıl Cidde ev sahipliği yaptı.
62 ülkenin sivil havacılık yetkililerinin yanı sıra ICAO, IATA, Avrupa Komisyonu temsilcilerinin katılımı ile gerçekleşen konferansa ülkemizi temsilen Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi başkanlığındaki heyet katıldı.
Suudi Arabistan Sivil Havacılık Otoritesi Başkanı Prens Fahad Al-Abdullah Al-Saud tarafından açılışı yapılan konferansta, Uluslararası sivil havacılık politikası için gelecekteki fırsatlar/tehditler, liberalizasyon, ICAO’nun rolü, politikaları ve eylem planları, havacılık endüstrisinin beklentileri, bölgesel perspektifler ve deneyimler konu başlıkları üzerinde oturumlar yapıldı.
İkili anlaşmalar ekonomiye katalizör etkisi yapıyor
Toplantıda bir konuşma yapan ICAO Konsey Başkanı Roberto Kobeh Gonzales, ikili sivil havacılık müzakerelerinin önemine dikkat çekerek, sivil havacılık alanına düzenleyici ve ekonomik değer yaratılması açısından ikili havacılık anlaşmalarının katalizör etkisi yaptığı vurguladı.
SHGM 3 ülke ile ilk kez olmak üzere 12 ülke ile anlaşma imzaladı
Katılımcı ülkeler arasında ikili havacılık müzakerelerinin de yapıldığı ICAN/2012 Konferansı’nda, Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi başkanlığında 24 ülke ile görüşme yaparken, on iki ülke ile anlaşma imzalandı.
Konferans kapsamında daha önce Türkiye’nin anlaşması olmayan Uruguay, Seyşeller ve Brunei Sultanlığı ile ikili havacılık anlaşması imzalandı. Böylelikle Asya, Afrika ve Amerika kıtalarından birer ülkeyle ilk defa HUA (Hava Ulaştırma Anlaşması) yapan Türkiye’nin dünya genelinde havacılık anlaşması yaptığı ülke sayısı 143’e yükseldi.
Anlaşmalarla birlikte yurt dışında 9 yeni nokta oluşturuldu
Uruguay ile yapılan ikili havacılık anlaşması ile; 6 noktaya haftada 21 frekans yolcu seferi yapılmasına imkan sağlanırken, Brunei Sultanlığı ile yapılan anlaşma kapsamında ise 2 noktaya 14 frekans yolcu seferi yapılaması kararı alındı. Uruguay ve Brunei Sultanlığı ile yapılan müzakerelerde frekans kısıtlaması olmaksızın kargo seferi yapılması konusunda da mutabık kalınarak anlaşmaya eklendi. Seyşeller ile yapılan ikili havacılık anlaşmasına göre de, 1 noktaya haftada 3 yolcu ve 2 kargo seferi yapılmasına karar verildi.
Nevruz ve Aşure Günlerinde Kısıtlama olmaksızın Irak’a uçuş yapılabilecek
Yeni imzalanan bu anlaşmaların yanı sıra, mevcut anlaşmaları revize eden anlaşmalarla birlikte ileriki bir tarihte imza edilmek üzere çok sayıda anlaşma imza altına alındı. Irak ile yapılan müzakerelerin ardından imzalanan toplantı tutanağı ile; Nevruz ve Aşure günlerinde kısıtlama olmaksızın Bağdat ve Necef’e charter seferler yapılabileceği hususunda anlaşıldı.
Çin ile yapılan müzakerelerde kısıtlanan kargo seferlerinin bundan sonra 14 frekans olarak yapılabileceği hususunda anlaşmaya varılırken, Umman Sultanlığı ile Bahreyn ara noktalı uçuşların frekans sayısı da 4’ten 14’e çıkarıldı. Kamboçya ve Gine ile yapılan müzakerelerde 2013 yılının ilk aylarında anlaşmaların imzalanması konusundaki mutabakat kayıt altına alınırken, Avusturya ve İsviçre ile de Toplantı Tutanağı imzalandı.
Türkiye’nin hedefinde dünyayı saracak bir uçuş ağı var
1-4 Mayıs 2013 tarihlerinde İzmir’de düzenlenecek Türkiye-Amerika Konferansı’ndan sonra Türkiye’nin anlaşma imzaladığı ülke sayısının 155’in üzerine çıkarılması planlanıyor. ICAO üyesi 192 ülke içinde anlaşma yapılan ülke sayısı bakımından yüzde 75 oranına ulaşarak önemli bir başarıya imza atan Türkiye, 2013 yılı içinde bu oranı yüzde 80’in üzerine çıkarmayı ve önümüzdeki yıllarda da tüm dünyayı saracak bir uçuş ağı oluşturmayı hedefliyor