Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI) mühendisleri tarafından tasarlanan eğitim uçağı Hürkuş’un dünya genelinde satışlarının önünü açacak sertifika sürecinde sona gelindi. TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, uçuş testlerine mevcut plan dahilinde devam edildiğini belirtti.
TUSAŞ'ın, Hürkuş Projesi ile EASA'nın Türkiye'ye verdiği ilk uçak tasarlama yetkisinin de sahibi olduğuna dikkati çeken Dörtkaşlı, alınan yetkinin, TUSAŞ'ın, fikir aşamasından uçağı uçurana kadar tüm organizasyonunun uluslararası kurallara göre uyum içinde çalıştığının kanıtı niteliği taşıdığını belirtti.
300 S0RTİLİK UÇUŞ
İlk uçuşunu 29 Ağustos 2013'te gerçekleştiren uçağın 2 yılı geçen sürede yaklaşık 300 sortilik uçuş yaptığını ifade eden Dörtkaşlı, her sortide uçağın kabiliyetleriyle ilgili değişik bir test uygulandığını dile getirdi. Dörtkaşlı, şöyle konuştu: "SHGM ve EASA'nın nezaretinde çalışmalarımızı ve uçuşlarımızı sürdürüyoruz, sona doğru yaklaşıyoruz. İnşallah 2016'nın ilk yarısında tip sertifikası almak için çalışmaları bitireceğiz."
ZORLU BİR SÜREÇ
Bunun zor bir süreç olduğunu söyleyen Dörtkaşlı, "Adım adım bütün riskleri ve şartları simüle ederek gidiyoruz. Bu sürece yönelik olarak ikisi uçuş testleri ikisi ise yer testleri için olmak üzere toplam 4 uçak hazırladık. Uçuş ve yer test uçakları birbiri ile yakın konfigürasyonda oldukları için platformlara yönelik hemen hemen aynı masrafları yaptık. Farklılık olarak motor yerine aynı ağırlıkla simüle eden bir şey koyuyoruz" diye konuştu.
DÜNYAYA HAVALANACAK
Hürkuş-A, kalan testlerin başarıyla sonuçlanmasıyla EASA CS-23 kurallarına göre sertifikalandırılacak ve böylece bu sınıfta ilk sivil havacılık sertifikası alan uçak olarak tescil edilecek. Sertifikasyon sürecinin ardından uçağın Avrupa ve dünya satışlarının önü açılacak. Böylece önümüzdeki yıllarda Türk Hava Kuvvetleri ve diğer dost ülkelerin envanterinde Hürkuş ismi görülebilecek.
Yeni Şafak