İstanbul’a yapılacak 3. havalimanın ihale şartnamesinin detayları belli oldu. Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılacak olan ve işletme süresi 25 yıl olacak ihalede işletmeciye 6,3 milyar euroluk 12 yıllık yolcu garantisi verilecek. Firmalar ihalede Devlet Havalimanı Meydanları İşletmesine' (DHMİ) verilecek kirada yarışacaklar. Şartnameye göre havayolu şirketleri ile bu şirketlerle yüzde 10'un üzerinde ortaklık ilişkisi bulunan şirketlerin ihaleye katılamayacağı belirtiliyor. Şartnamede ayrıca Kanal İstanbul'dan çıkacak harfiyatın malzeme uygun olması durumda verileceğini, projelerin eş zamanlı olmaması durumda ise tüm sorumluluğun işletmecide olacağı belirtildi.
FAZLASI DHMİ'YE GELİR OLACAK
3 Mayıs 2013'teki ihalenin ardından ilk etabının 2017-2018 yılında hizmete girmesiyle, havalimanı Avrupa yakasında tarifeli uçuşların gerçekleştirileceği tek havalimanı olacak. İstanbul Üçüncü Havalimanı'nda işletmeciye verilecek 12 yıllık yolcu garantisi gelirlerinin toplam değeri 6.3 milyar euro olarak belirlenirken, yıllık gelir garantinin altında kalırsa fark işletmeciye ödenecek, üzerinde olursa DHMİ'ye gelir kaydedilecek.
İstanbul Avrupa yakasının Karadeniz'e yakın Yeniköy ve Akpınar yerleşimleri arasında, tahmini toplam maliyeti finansman hariç 7 milyar euronun üzerinde olması beklenen havalimanı projesine başlanacak. Yolcu başına dış hat giden yolcu için 20 euro, dış hattan gelip dış hata giden transit yolcu için 5 euro ve iç hattan gelip dış hata giden transit yolcu için 3 euro servis ücreti üzerinden hesaplanacak. Toplam dört etaptan oluşacak havalimanının birinci etabının ilk fazı 42 ay yapım süresi ve 70 milyon yolcu kapasitesi, ikinci fazı ilave 20 milyon yolcu kapasitesi öngörüyor.
HAVAYOLU ŞİRKETLERİ KATILAMAYACAK
Ulaştırma Bakanlığı'nın 3 Mayıs'ta yapacağı ve yerli yabancı dev firmaların yarışına sahne olması beklenen ihaleye havayolu şirketleri ile bunlarda yüzde 10'un üzerinde ortaklığı olanlar katılamayacak. Bu şartın konmasıyla daha önce ihaleye ilgisini açıklayan THY ve Atlasjet gibi firmaların önü kapanmış oldu.
DENEYİM ARANIYOR
İhaleye katılacak firmaların son 3 yıldır kesintisiz faaliyette bulunması isteniyor.
Ortak Girişim Grubu (OGG) olarak katılımlarda maksimum üç ortaklı olunması koşulu aranıyor. OGG'de iş deneyim belgesine sahip bir ortak bulunacak. Bu ortağın (pilot ortak) payı en az yüzde 51 olacak ve bu oran minimum 3 yıl korunacak.