Gazete Habertürk yazarı Güntay Şimşek’e konuşan TAV CEO’su Sani Şener, “Dünyada 1 ya da 2 büyük havalimanı satın alacak, yapacak veya yatırımını yapacak finansal ve operasyonel kabiliyete sahibiz” dedi.
Tam 16 yıl önce, Türkiye’nin bugün havacılıkta, Türk Hava Yolları’ndan sonraki en önemli küresel markası TAV, Atatürk Havalimanı’nda hizmete başladı. 9 Ocak 2000’de dış hatlar terminali açıldığında TAV’ın bu noktaya geleceğini tahayyül edenler olmuştur ama tahmin edebilen yoktu. Yaklaşık 500 kişiyle hizmete başlayan TAV, dünyaya yayılmış 14’ü kendi işletmeciliğinde, 56’sı ise çeşitli şirketleriyle olmak üzere 70 havalimanında 54 bin çalışana ulaşmış durumda.
16 yılın öncesi de var. Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nin ihalesini 1997’de kazanan TAV, 1998’de inşaata başladı, 2000’de terminal hizmete açıldı. TAV, işletme ihalesini de rekor rakamla (3 milyar dolar) kazandı ve Atatürk Havalimanı’nın tüm terminallerinin işletmeciliğini 2021’e dek üstlendi. 19 yıldır takip ettiğim TAV’ın müthiş başarı hikâyesini, en başından bugüne kadar tepe yöneticisi olan TAV CEO’su Sani Şener’e sordum, işte anlattıkları:
"KÜRESEL BİR MARKA OLDUK"
“Ben TAV’ın artık küresel bir şirket olduğuna inanıyorum. Duty free şirketimiz ABD’de bile faaliyet gösteriyor. İşletme hizmetleri şirketimiz ABD’nin başkentinde lounge (özel yolcu salonu) işletecek. Arabistan ve Tayland’da havalimanlarındaki IT (bilgi işlem) sistemlerini işletiyoruz.
Havayolu işletmeciliği hariç, havacılığın her alanında varız. Yer hizmetleri, IT işletmeciliği, kargo, duty free, güvenlik, lounge gibi her şeyi yapıyoruz. Küresel şirketlerle ortaklıklarımız var. Yer hizmetlerinde THY, Suudi Arabistan’da Al-Rajhi ve Saudi Oger ile ortağız. Büyük havalimanlarında servis şirketlerine önemli görevler düştüğünü gördük, HAVAŞ’ı Almanya ve Suudi Arabistan’a taşıdık. İşletme hizmetleri Afrika ve ABD’ye gitti. Dünyada bir sürü havalimanında ciddi konsolidasyon var. Havalimanı işletmeciliği solo bir yönetim değil, portföy yönetimi. Biz de portföy yönetiyoruz.
"İHALELERİ TAKİP EDİYORUZ"
Dünyadaki bütün büyük ihaleleri takip ediyoruz. Bu konsolidasyonlarda dünyadan bir veya 2 tane büyük havalimanını satın alacak, yapacak veya yatırımını yapacak finansal ve operasyon kabiliyete sahibiz. Şu anda bu havalimanlarının peşinde dolaşıyoruz. Yeri geldiğinde açıklayacağız. Mesela Filipinler’de 5 havalimanında yeterlilik aldık.
2000 yılında toplam yolcumuz 10 milyondu. Türkiye ve dünyadaki işlettiğimiz 14 havalimanında 2015’te yaklaşık 100 milyon yolcuya hizmet verdik.”
"MALEZYALILAR TAV GİBİ BİR ŞİRKETLE ORTAK OLMALIYDI"
“TAV’ın yönettiği şirketlerin 3’ü Türkiye’nin en büyük ilk 100 şirketi arasında. 3. havalimanında olmayacağız. Sabiha Gökçen’i almak istedik, hatta alıyorduk. Ancak Malezyalı şirket ön alım hakkını kullanarak yüzde yüz Sabiha Gökçen’in sahibi oldu. Bence iyi yapmadılar. Çünkü bizde her ülkeye giderken o ülkedeki yerel bir şirketle hareket ediyoruz. Ben onların yerinde olsaydım TAV gibi bir şirketle ortaklık yapardım.”
GÜNTAY ŞİMŞEK-Habertürk
RÖPORTAJIN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ…