Uçak sayısının her geçen gün artmasına karşın, pistlerdeki kapasite darlığı nedeniyle iniş ve kalkışlarda uğradığı rötarlarla sorun yaşayan Türk Hava Yolları, bu projenin iptal edilmesinden en çok etkilenecek havayolu şirketi olacak. Paralel pist ve sonrasında pistlerdeki iyileştirme ve uzatma çalışmaları da havalimanına iniş-kalkış kapasitesini saatlik olarak ancak 50 uçağa çıkarabildi.
Sorunlar için çözüm arayan Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ve havayolu kuruluşları Atatürk Havalimanı'na 4. pist yapılması konusunu masaya yatırdı. Bir süredir kamuoyunu meşgul eden bu proje, DHMl'nin verdiği olumsuz görüş nedeniyle gündemden kalktı. 4. pist projesini kalıcı bir çözüm olarak görmeyen, orta vadeli ve çok yüksek maliyetli bulan DHMİ, bu proje yerine uçak park sorununu ortadan kaldıracak çözümler üzerinde çalışmaya başladı.
Kendilerine havayolu şirketleri ve terminal işletmecisi kuruluşlardan ulaşan 4. pist projelerini değerlendiren DHMİ, kamulaştırma ve inşaat maliyetiyle, 3 ila 6 milyar dolar arasında değişen bu projeyi "Yüksek maliyetli" ve "Uzun vadeli olmayan bir çalışma" olarak buldu ve dikkate almadı.
DHMİ bu proje yerine, kısa vadeli olarak Atatürk Havalimanı trafiğini rahatlatacak yatırımların gecikmeksizin gerçekleştirilmesinin en uygun çözüm olacağı görüşüne vararak, bu çalışmaların hızlandırılacağını bildirdi.
Kara kara düşünüyorlar
Pistlerdeki kapasite yetersizliği nedeniyle iniş ve kalkış trafiğinden etkilenerek rötarlı günler geçiren THY'nin işi, filoya yakın zamanda katılması planlan yeni uçaklarla daha da çıkmaza girecek gibi. THY'nin 2008'de 65 uçağı varken, 2011 itibarıyla yüzde 175'lik bir artışla bu sayı 179'a ulaşması Atatürk Havalimanının en sık kullanıcısı olan başta THY olmak üzere, yerli ve yabancı öteki şirketleri de kara kara düşündürüyor. Son 9 yılda havacılık sektöründeki gelişmelerle Atatürk Havalimanı'nda yıllık yolcu trafiğinin yüzde 197, uçak trafiğinin de yüzde 102 artması ve yakın bir zaman diliminde bu seyrin aynı şekilde devam etmesi önümüzdeki günlerin ne kadar sıkıntılı geçeceğinin işaretlerini veriyor. Atatürk Havalimanındaki soruna kalıcı bir çözüm bulunabilmesi amacıyla bir süredir projeler üreten havayolu şirketleri, terminal işletmecisi TAV ve DHMİ'nin yetkilileri geçen hafta THY Genel Müdürlük binasında Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'a bir brifing vermişlerdi.
ÖZCAN YAŞAR - Cumhuriyet