İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanlarındaki rötarlar yolcu memnuniyetsizliğini tavan yaptırırken, yaşanan rötarlar havayolu şirketlerinin operasyon maliyetlerini de yüzde 20 artırdı.
Havayolu şirketleri giderleri nasıl karşılayacağını tartışıyor. Ayrıca mali açıdan sadece havayolu etkilenmeyecek gibi görünüyor. Petrolün 50 doların altına inmesiyle uçak bileti fiyatlarında düşüş bekleniyordu. Ancak rötarlarla birlikte havayolu şirketlerine yüklenen maliyetle bu beklentinin gerçekleşmesi de hayal oldu.
Rötarda rekor
İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanları, verimsiz kullanım ve yaz sezonunun ortasında yapılan tamir çalışmaları nedeniyle rötarda rekor kırıyor. Türk Hava Yolları'nın hazırladığı raporda Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin (DHMİ) plansız gerçekleştirdiği inşaat ve verimsiz hava trafik yönetimine dikkat çekerken Pegasus ve AtlasGlobal Havayoları ise yolcu memnuniyetsizliği ve artan operasyon maliyetlerine dikkat çekiyor.
Rusya'da kışın ortasında -40 derecede veya İngiltere'de yağmurun en yoğun olduğu dönemde ilerleyen inşaat çalışmalarının Türkiye'de neden yaz sezonuna denk getirildiği akılları kurcalarken, havayolları dünyanın her yerinde bu tarz çalışmaların yoğunluğun olmadığı sezonlarda yapıldığını belirtiyor.
Tolga ÖZBEK - DHA