Havadaki rötarı Başbakan bitirecek
Atatürk Havalimanı'nda (AHL) yaşanan rötar sorununun giderek daha da büyümesi, Türk Hava Yolları (THY), Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ve Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı'nın sıkıntıları giderecek çözümler üzerinde fikir birliğine varamamaları sebebiyle konuyu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önümüzdeki hafta yakından inceleyeceğini öğrendim.
Havadaki rötar sıkıntısını sadece Başbakan Erdoğan'ın çözebileceğine dair hafta içi kaleme aldığım bir yazı üzerine görüştüğüm yetkililer, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile THY yönetiminin problemlerin asgariye indirilmesi konusunda fikir birliğine varamadıkları, DHMİ'nin raporlarıyla THY'nin yabancı uzman kuruluşlara yaptırdığı araştırmaların örtüşmemesi nedeniyle konuya devletin zirvesinin el attığını ifade etti.
Başbakan Erdoğan'a AHL'nin işletme metotları, hava trafik kontrollerinin çalışma şekillerinden hareketle Avrupa'daki benzer meydanlardan örnekler verilerek kısa vadeli neler yapılacağı ortaya konacak.
AHL ile benzerliği olan Viyana Havalimanı ve İngiltere Stansted Havalimanı saatlik uçak trafiği olacak. Tek pisti olan Stansted'in saatlik uçak trafik kapasitesi 51, Viyana Havalimam'na ise saatte 68 uçak iniş-kalkış yapabiliyor. Dolayısıyla DHMİ'nin AHL hava trafiğini yoğunlaştıracak ve rötarları azaltacak yönetim modelleri geliştirmesinin zarureti ortaya konacak.
İSTANBUL'A 3. HAVALİMANI 2015'TE BİTECEK
THY yönetimi, AHL'ye yeni bir pist isterken, Ulaştırma Bakanlığı İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanının 2015'e yetişeceğinden hareketle, yeni bir pist 1-1,5 yıldan önce bitmeyeceğinden, yapılacak yatırımın anlamsız olacağı için sıcak bakmıyor.
Geçen hafta Bakan Yıldırım ile DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal'ın Silivri'de yeni havalimanının yapılacağı bölgeyi helikopterle incelediği, rüzgâr testlerinin geriye dönük olarak Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile bazı yabancı kuruluşlardan temin edildiği, projenin de bitmek üzere olduğu ve bu sene ihaleye çıkılabileceği ifade ediliyor.
Bu gelişmeler ışığında AHL'de yaşanan mevcut sorunların asgariye indirilerek, önümüzdeki yıllarda THY için gerçek bir HUB (merkez) olabilmesi için yeni trafik düzenlemesinin şart olduğu, Başbakan'ın da kendisine sunulan rapor doğrultusunda bir karar alacağı belirtiliyor. AHL'yi yüzde 68 kullanım oranıyla kendisine HUB yapan THY'nin transit yolcu oranı yüzde 34 seviyesindeyken, THY ile aynı konumda olan havayollarının kullandığı meydanlarda bu oranın yüzde 50'lerin çok üzerinde olduğu, bu duruma göre AHL'de yeni bir trafik sistemi sağlanması isteniyor. Emirates Hava Yolları'nın HUB olarak kullandığı Dubai Havalimanı'ndaki transit yolcu oranı yüzde 64. THY'nin transit yolcu oranını artırılabilmesi için AHL'den gerçekleşen iç hat seferlerinin, yurtdışına yapılan noktadan-noktaya (pointto point) uçuşların yeniden düzenlenmesi gerekecek. Başta THY'nin iç hat seferleri olmak üzere diğer havayollarının da durumunun masaya yatırılması söz konusu.
Öte yandan Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) de, THY'nin sefer başlattığı veya uçuşu sayısını (frekansı) artırdığı ülkelerdeki ihracat oranlarının 4 kat yükseldiğini Başbakanlık'a rapor ederek, AHL'deki sıkıntıların acilen giderilmesi için rapor sunduğu gelen haberler arasında.
ASKERİ MEYDAN SORUNU BİTTİ
Atatürk Havalimanı'ndaki en önemli sorunlardan birisi olan uçak park meselesinin de uzun yıllar gündemde olmasına rağmen çözülemeyen Askeri Meydan kısmının, önümüzdeki hafta Ulaştırma Bakanlığı'na devredilmesiyle bitecek. Çeşitli kaynaklardan öğrendiğim bilgiye göre Genelkurmay Başkanlığı ile varılan mutabakatla bu mesele kesin bir şekilde önümüzdeki hafta bitecek, ancak AHL'de 'Teneke Mahalle' diye tabir edilen meydan içinde çeşitli kurumlara bakım hizmeti veren bölümün de kaldırılıp, havalimanın verimli kullanılabilmesi için Başbakan'ın devreye gireceği kaydediliyor.
ALMANYA'DAN HAVA TRAFİK KONTROLÜ DESTEĞİ
Başbakan Erdoğan'a sunulacak raporun en önemli detaylarından birisinin de AHL'de yaşanan Hava Trafik Kontrolü'nün diğer bir ifadeyle seyr-ü sefer yönetiminin, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi yönetiminin rehabilite edilerek, uçak iniş-kalkışlarının hızlı ve güvenli yapılmasını sağlayacak yeni bir modele kavuşturulması olacak. Bunun için çeşitli ülkeler incelenmiş hatta Almanya'dan (Frankfurt) danışmanlık hizmeti alınarak bazı modeller geliştirilmiş durumda. AHL için gözler önümüzdeki hafta Ankara'da Başbakan Erdoğan'da olacak...
Güntay Şimşek/Habertürk