İstanbul Havalimanı günlük uçuş sayısında üst üste kırdığı rekorlarla Avrupa’nın en yoğun havalimanı unvanını korurken, transit yolcu pazarından pay kapmak isteyen Polonya, Varşova’daki planlarına hız verdi. Polonya başkentine yapılacak dev havalimanında ayrıntılar belli oldu. 2028 yılına kadar tamamlanması beklenen projenin tasarımı İstanbul Havalimanı’nı andırıyor.
Ünlü İngiliz mimarlık firması Norman Foster tarafından hazırlanan ve Dayanışma Ulaşım Merkezi (CPK) olarak adlandırılan Varşova Havalimanı için hedefler büyük. 2028 yılında tamamlanmasının ardından devam edecek genişletme çalışmalarıyla havalimanının yılda 65 milyon yolcuya hizmet vermesi hedefleniyor.
Yolcu transferinde Avrupa’nın merkez noktası olmayı hedefleyen Polonyalıların, terminal binası ve apronların tasarımı konusunda İstanbul Havalimanı’ndan etkilenmiş olduğu dikkat çekti.
TÜM ETAPLARIN MALİYETİ 30 MİLYAR DOLAR
İstanbul Havalimanı (IST) günde 1250’nin üzerinde uçuşla Avrupa’nın en yoğun uçuş ve transfer noktası durumunda. IST, yıllık yolcu sayısı bakımından ise dünyanın en büyükleri arasında; 2022 yılında elde ettiği 64,3 milyon yolcuyla dünyanın en büyük 7. havalimanı oldu.
Listenin ilk 5 sırasını ABD havalimanları oluşturuyor. İstanbul Havalimanı, İngiltere’nin Londra Heathrow ile Fransa’nın Paris Charles de Gaulle havalimanını da geride bırakmıştı.
Hava trafiğinden pay kapma amacındaki Polonya’da yetkililer, Varşova’ya inşa edilecek yeni havalimanıyla bu kentin Avrupa’ya ve dünyaya açılan yeni kapı olmasını sağlayacaklarını kaydediyor.
İstanbul Havalimanı’nın kopyası durumundaki yapının ilk etabına 9 milyar dolar harcanacak. Sonraki etaplar da dahil edildiğinde rakamın 30 milyar dolara çıkabileceği belirtiliyor.
UZUN VADEDE HEDEF 65 MİLYON YOLCU
Varşova’ya 40 kilometre uzaklıkta yer alacak dev havalimanını ülkenin demiryolu ağına bağlamak için bir tren istasyonu ve yeni hatlar da inşa edilecek. Polonyalılar inşaatın tamamlanmasının ardından 2030’ların başından itibaren öncelikle yılda 40 milyon yolcu sayısına ulaşmayı hedefliyor. Bu rakam uzun vadede yeni yatırım ve etaplarla 65 milyona çıkacak.
150 bin kişiye istihdam yaratması beklenen havalimanı projesine karşı çıkan kesimler de bulunuyor. Geçtiğimiz yıl RyanAir Yönetim Kurulu Başkanı Michael O’Leary’nin Polonya basınına verdiği demeçte kullandığı şu ifadeler dikkat çekmişti:
“Bu havaalanı gereksiz bir yatırım. Yanlış yerde, yanlış zamanda tasarlandı. Böyle bir şeye ancak çok aptal politikacılar karar verebilir. Varşova’da halihazırda iki adet havaalanı var ve bunları kullanmanın daha iyi bir fikir olacağını düşünüyoruz.”