Washington Eyalet Üniversitesi'nde araştırmacılar plastiği, jet yakıtı ve diğer ürünler için bileşenlere dönüştürmek amacıyla yeni bir teknoloji geliştirdi. Araştırmacılar, plastiğin yüzde 90'ını orta sıcaklıklarda bir saat içinde jet yakıtına ve diğer hidrokarbon ürünlerine dönüştürebildiler.
Biyomühendislik Bölümünden Doçent Hongfei Lin liderliğinde yüksek lisans öğrencileri Chuhua Jia, Gene ve Linda Voiland’dan oluşan ekibin araştırması geçtiğimiz günlerde Chem Catalysis dergisinde yayınlandı.
Lin, "Geri dönüşüm endüstrisinde, geri dönüşümün maliyeti çok önemli… Bizim yaptığımız çalışma, bu yeni teknolojiyi ticarileştirme yönünde ilerletmemiz için bir kilometre taşıdır" diye konuştu.
Cirrus Vision Jet, plastiğin dönüşümüyle üretilen yeni jet yakıtının kullanılabileceği bir uçak…
Araştırmacılara göre, son yıllarda plastik atıkların çevre üzerindeki olumsuz etkisi artarak sürerken, plastik bozuldukça mikroplastik parçaları da gıdalara geçerek insan sağlığı için büyük tehdit oluşturuyor.
Öte yandan plastiğin geri dönüşümünde de sorunlar olduğunu kaydeden araştırmacılar, en yaygın geri dönüşüm yönteminin plastiğin eritilerek yeniden kalıplanması şeklinde olduğunu hatırlatıyor. Bu yöntem, plastiğin yeniden diğer ürünlerde kullanım için ekonomik değerini ve kalitesini düşürüyor. Oysa yeni kimyasal geri dönüşüm yöntemleriyle daha yüksek kaliteli ürünler üretilebileceği, ancak yüksek reaksiyon sıcaklıkları ve uzun işlem süreleri maliyeti yükseltiyor.
Washington Eyalet Üniversitesi araştırmacıları, geliştirdikleri yöntemle jet yakıtı üretimi için çok kullanılan plastik olarak bilinen polietilen, plastik poşetler, süt kapları, şampuan şişeleri, korozyona dayanıklı borular, ahşap-plastik kompozit malzemeler ve plastik mobilyaları dönüştürüyorlar.
Washington Araştırma Vakfı'nın desteğiyle, araştırmacılar plastiğin jet yakıtına dönüşümünü ticari hale getirmek için çalışıyorlar.