Türk Hava Yolları’nın iki genç kadın kaptan pilotu Ferihan Işık ve Burcu Yiğit ile onkoloji uzmanı Doktor Eda Küçüktülü, TBMM çatısı altındaki kadın milletvekilleri ile bir araya geliyor. “Gökyüzünde Hayat İzi” projesi kitapçığını kadın vekillere dağıtacak olan pilotlar, “meme kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor” diyerek farkındalık yaratmaya çalışacak.
“Gökyüzünde Hayat İzi” projesi, annesi ve teyzesini meme kanserinden kaybeden, kendisine de aynı tanı konan ancak gelişmemiş bir merkezde oyalandığı için geç kalan ve genç yaşta hayatını kaybeden Sebahat Aksoy’un hikayesi ile başladı. Tedavilerinin bir kısmını Trabzon’da, bir kısmını da Ankara’da olduğu için sık sık uçak yolculuğu yapan Aksoy, her uçuş sonrası “Gökyüzü bana büyük umut veriyor. Uçaktan izlediğimde manzara beni büyülüyor ve tüm acılarımı unutuyorum. Kim bilir kokpitten ne kadar güzeldir bu manzaralar. Keşke kemoterapi odaları bu manzara fotoğrafları ile süslense” diyordu.
KEMOTERAPİ ODALARINI SÜSLEDİ
Doğu Karadeniz Meme Hastalıkları Derneği Türk Hava Yolları(THY) ile el ele vererek projenin kurucusu, Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Kliniği Kurucusu ve Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Doktor Eda Küçüktülü’ye destek oldu. Aksoy’un son isteğini yerine getirmek için THY’de çalışan kaptan pilotlar kokpitten dünyanın çeşitli bölgelerinde fotoğraflar çekti. Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kemoterapi ünitesinin odaları bu fotoğraflarla süslendi. Gökyüzü fotoğraflarının amacı, amansız hastalığa karşı hastaların direncini artırarak, onlara umut ve huzur aşılamak.
KADIN VEKİLLERE ANLATACAKLAR
Dr. Küçüktülü, beraberinde THY Kaptan Pilotları Ferihan Işık ve Burcu Yiğit ile birlikte Perşembe günü Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne giderek kadın milletvekillerine kadınlarda daha sık görülen meme kanserine dikkat çekecek. Doktor Eda Küçüktülü, “Bir hastamız, Sebahat Aksoy, geç tanı aldığı için bir öykü yazıp insanların erken tanı almasına sebep olmak istedi. Ölmeden bize bir miras bıraktı, biz de ona söz verdik. Hazırladığımız kitapçığı kadın vekillerimize dağıtacağız. Projenin amacı meme kanserini tanıtmak ve bu konudaki farkındalığı artırmak. “ dedi.
ERKEN TANI HAYAT KURTARIYOR
Kadın milletvekilleri ile kadın pilotların bir araya gelmesiyle hastalık hakkındaki farkındalığın artacağını belirten Küçüktülü, “Biz her ne kadar ‘erken teşhis konulursa kurtulma şansı o kadar yüksek’ diyorsak da, insanlar kendilerine bu tanının konmasından korkuyorlar ve tetkik yaptırmaya gitmeye cesaret edemiyorlar. Kitapçıkta aşama aşama, hem meme kanseri tanısından korkulmaması gerektiği, hem de erken tanı konulduğunda tamamen tedavi olabildiğini anlatıyoruz. Kadınlarımıza ‘bütün korkuları bir tarafa bırakıp mutlaka erken tanı almaya çalışın’ diyoruz. Bunu tıbbi açıklamalar yerine sosyal girişle yapıyoruz. Çünkü insanlar tıbbi açıklamalardan sıkılıyorlar. Bizim burada yapmak istediğimiz, bu fotoğraflara bakıldığında ya da gökyüzüne bakıldığında bu konuyu hatırlatmak. İnsan psikolojisini bu şekilde etkilemeye çalışıyoruz. Gökyüzü onlara bir şey yapmalı, etkilemeli.“ diye konuştu.
Eda Küçüktülü, 31 yaşında kendisine meme kanseri tanısı konulan, ‘gökyüzü bana iyi gelir ‘diyen ancak korktuğu için hayatında hiç uçağa binmeyen, bunun yerine yaylanın en yüksek tepesine tırmanıp oradan gökyüzünü seyreden bir hastanın mektubunu da paylaştı.
SÜLEYMAN ŞEN-AİRKULE.COM/ÖZEL
İşte THY kaptanlarının gökyüzünden çektiği fotoğraflardan birkaç örnek...