Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın pilot istifalarıyla ilgili, "İstifa dilekçeleri şubat sonuna kadar bekletilecek. Mecburi hizmetle ilgili yasa da o tarihe kadar onaylanırsa, istifaları hemen yürürlüğe girmez" açıklamasına karşılık Genelkurmay Başkanlığı yetkilileri, istifada dilekçenin veriliş tarihinin dikkate alınacağını söyledi.
Önceki yıllarda da dilekçelerin onayı ve istifanın kabul edilmesi için şubat ayı sonunun beklendiğini anımsatan yetkililer, "Dilekçeler bekletilse bile TSK'dan istifada dilekçenin verildiği tarih dikkate alınır. Genelkurmay hukukçuları da bununla ilgili görüşmeler yaptılar. Yeni yasa ne zaman onaylanırsa onaylasın istifalar kabul edilecek, yasa onaylanmadan önce dilekçe veren bu subaylar yeni düzenlemeden muaf tutulacaktır" dedi.
Askerlik kanununda değişiklik öngören düzenleme henüz Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylanmadı. Yeni yasa pilotların zorunlu hizmet süresini 1.5 yıl daha arttırıyor. Bu nedenle yasa yürürlüğe girmeden 74 pilot TSK'dan istifa etti. İstifalar için son tarih şubat sonuydu. Pilotlar, 1.5 yıl daha beklemek zorunda kalmamak için yasanın onaylanmasını beklemeden görevlerinden ayrılmayı seçti. Genelkurmay kaynaklarına göre de pilot subay istifalarının en büyük nedenini sivil havacılıkta artan pilot ihtiyacı oluşturuyor. 10 yıllık mecburi hizmet sürelerinin sonunda kurulu bir düzene geçmek isteyen subaylar 2-3 kat daha fazla maddi gelir elde etmek ve tayinsiz düzenli yaşam için istifa yoluna gidiyorlar.
Sadece 2013 yılı başında 110 savaş pilotunun istifa ettiğini Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da doğrulamıştı. Yılmaz, bir soru önergesine verdiği yanıtta 2002 ve 2013 yılları arasında 291 F-4 ve F-16 savaş pilotunun istifa ettiğini açıkladı.
Cengizhan ÇATAL/Radikal