Son birkaç gün içerisinde 20 civarında subayın daha istifa ettiğini söyleyen Atilla Kart, soruşturmalarda özel hayatla ilgili görüntü kayıtlarının da şantaj için kullanıldığını belirtti.
Başbakan Erdoğan'ın tutuklu generallerle ilgili açıklamaları ve Orgeneral Ergin Saygun'a yaptığı hastane ziyaretinin yankıları sürerken, TSK'dan "tehdit, şantaj ve karalama" yoluyla istifa ve emekliliğe zorlama iddiaları gelmeye devam ediyor. Konu, son olarak CHP Konya Milletvekili Atilla Kart'ın önceki gün Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle gündeme geldi. Kart, soru önergesinde devlet içinde görevli bazı odakların devlet nüfuzunu kötüye kullanarak bazı subayları "özel hayatları" üzerinden tehdit, şantaj ve karalama yöntemleriyle istifa ve emekliliğe zorlandığını ileri sürdü.
ÖZEL GÖRÜNTÜLERLE ŞANTAJ YAPILDI
Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı hava üsleri bünyesinde Konya'da görevli olan 80 kişinin, diğer hava üslerinde ise 200 kişinin 9 saate varan sürelerle sorgulamaya tabi tutulduklarını belirten Kart, soruşturmalarda bu kişilere tümüyle özel hayatlarına ilişkin bazı görüntülerin izletildiğini ifade etti.
Kart, önergesine şöyle devam etti: "Sözü edilen soruşturma süreçleriyle birlikte, Hava Kuvvetleri'nden mesai saatinde arayan yetkililer, isim ve rütbelerini belirtmeden şifahi olarak, sorgulaması yapılan kişilere, '28 Şubat tarihine kadar emeklilik talebinde bulunmaları ya da istifa etmeleri, aksi takdirde ilişiklerinin kesileceğini' ifade ederek, tehdit ve şantajda bulunmuşlardır. Bu uygulamalar karşısında birçok kişi, aile bütünlüklerinin bozulmaması ve itibarsızlaştırmaya maruz kalmamak için emeklilik ve istifa dilekçelerini vermişlerdir." İstifa ve emekliliğe zorlanan kişilerin isimlerinin kendisinde bulunduğunu ifade eden Kart, bu kişilerin tedirgin olduklarını, şantaj ve tehdit konusu yapılan görüntü ve iddiaların özel hayatlarıyla ilgili olması nedeniyle yaşadıkları durumu hiç kimseyle paylaşamadıklarını ifade etti. Kart, yazılı soru önergesine, "AKP iktidarları döneminde sıkça uygulanan ayırımcı ve yargısız infaz boyutlarına varan keyfi uygulamaların, Hava Kuvvetleri bünyesinde de tertipli ve bilinçli bir şekilde sürdürüldüğü görülmektedir" diye devam etti.
'BAŞBAKAN İNANDIRICI DEĞİL'
Erdoğan'ın son dönemde tutuklu generallerle ilgili açıklamaları gündemi meşgul ederken, ordu içerisinde tehdit ve şantaj yoluyla istifaya zorlama iddialarının gündeme gelmesi, Atilla Kart'ın verdiği soru önergesine, "Ayrımcı uygulamalara ve nefret söylemlerine yol açan, bu sürecin sorumlusu olan siyasi iktidar ve Başbakan'ın, ortaya çıkan haksızlık ve mağduriyetlerden dolayı sızlanmaları ya da şikayetçi olmalarının, böyle bir izlenim yaratmalarının hiçbir inandırıcılığının olmadığını, yeri gelmişken ifade ediyoruz" şeklinde yansıdı.
Kart, Savunma Bakanı'nın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti: "Toplumsal barışı tehdit eden, kurumların işlevini kaybetmesine yol açan bu ihlalleri neden himaye ediyorsunuz? Bugüne kadar herhangi bir inceleme ya da soruşturma yaptırdınız mı? Yukarıda anlatımı yapılan vahim iddia ve bulgular karşısında, Komutanlık bünyesinde idari ve adli süreci başlatacak mısınız?"
20 İSTİFA DAHA
"Ayırımcılık, bölücülük ve nefret söylemi anlamına gelen bu tür uygulamalar sonucunda; Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde son 6 ayda emeklilik ve istifa dilekçelerini veren subay, astsubay sayısı nedir?
Bu kişiler hakkında son 2 yıl içinde herhangi bir disiplin soruşturması yapılmış mıdır? Haklarında herhangi bir ceza uygulanmış mıdır?"
Konuyla ilgili SOL Gazetesinin sorularını yanıtlayan Atilla Kart, geçtiğimiz Cuma günü haklarında disiplin soruşturması açılan bazı subaylara telefon edildiğini ve istifalarının istendiğini ifade etti. Bunun üzerine 20 civarında TSK mensubunun daha istifa ya da emeklilik talebinde bulunduğunu, bu kişiler arasında yüksek rütbeli bazı subayların da bulundu&unu ifade etti.
Bu kişilerin isim ve rütbelerinin kendisinde saklı olduğunu belirten Kart, istihbarat birimi tarafından yürütülen soruşturmalarda "şans oyunları oynanması", "iffetsizlik", "siyasi faaliyette bulunmak" gibi başlıklarda sorular yöneltildiğini aktardı.
Disiplin Kanunu çanak tutuyor
Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu Tasarısı Ocak sonunda Meclis'te kabul edilerek yasalaştı. Yeni yasada "aşırı borçlanmak ve borçlarını ödeyememek", "ahlaki zayıflık" gibi maddelerin yanı sıra, "iffetsiz kişiyle evlenmek" ve "gayri tabii mukarenette (yakınlaşma) bulunmak" gibi maddeler de ordudan ayırma cezası kapsamında değerlendirildi.
Yasanın çıkmasının ardından tartışmalara neden olan "iffetsiz bir kimse ile evlenmek veya böyle bir kimse ile yaşamak" başlığını taşıyan maddede bu "suç" şöyle tanımlanıyor: "İffetsizliği anlaşılmış olan bir kimse ile bilerek evlenen veya evlilik bağını devam ettirmekte veya böyle bir kimseyi yanında bulundurmakta veya karı koca gibi herhangi bir kimse ile nikahsız olarak devamlı surette yaşamakta ısrar etmektir."
SOL Gazetesi