iga-2024-3
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
11 Haziran 2019 Salı - 09:35

PİLOT VERTİGO HASTASI MIYDI

Pasifik Okyanusuna düşen Japonya’nın F-35 uçağının pilotuyla ilgili “vertigo olabileceği” ihtimali gündeme geldi

PİLOT VERTİGO HASTASI MIYDI
Losev-11

Japon yetkililer, 9 Nisan'da Pasifik Okyanusu'nda bir tatbikat sırasında radardan kaybolan F-35 savaş uçağı ile ilgili açıklama yaptı. Yetkililer, "büyük olasılıkla vertigo (baş dönmesi) hastası olan ve bunu bilmeyen pilotun uzamsal farkındalığını kaybettiğini" ve uçağın da bu nedenle düştüğünü söyledi.

F-35 savaş uçağı Misawa kentindeki bir üsten havalandıktan 28 dakika sonra radardan kaybolmuştu. Uçağın enkazına ertesi gün ulaşılmış, daha sonra 41 yaşındaki pilotun cesedi bulunmuştu.

Reuters haber ajansına göre bu, uçuşa başlamaları sonrası F-35'lerin düştüğü ikinci olay olarak kayıtlara geçti. Japonya Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın envanterinde halen 12 adet F-35 savaş uçağı bulunuyor.

 

 
MICROSOFT FLIGHT SIMULATOR GELİYOR
 
THY KARAKAS SEFERLERİNİ 5'E ÇIKARIYOR
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İsmail Turnadereli 27 Ağustos 2020 Perşembe 15:37

Söz konusu kaza muhtelmel oksijen sistem arızası nedeniyle yaşandığı tahmin edilmektedir

Yorumu oyla      0      0  
Mehmet Kadir BİNGÖLLÜ 14 Haziran 2019 Cuma 12:23

Ayrıca Uçucu Vertigosu kavramı Amerikan Hava Kuvvetlerinde 1970'li yıllarda vertigoyla uçucuların uçuşta karşılaştıkları fenomeni ayırdetmek maksadıyla kullandıkları ve 1980 li yılların ortalarında terkettikleri bir kavramdır. Bu kavramın yerine 1980 li yılların ortalarından itibaren SD kavramı kullanılmaya başlamış ve halen de kullanılmaktadır. 2019 yılında yaklaşık 40 sene sonra Türkiye'de bu gerçeğin bilinmemesi mümkün olmamakla beraber bu eksik ve günümüzde Uluslararası Havacılık Tıbbında da karşılığı olmayan tabirin inatla kullanılmaya çalışılmasını anlamak da mümkün değil...

Yorumu oyla      3      2  
Mehmet Kadir BİNGÖLLÜ 14 Haziran 2019 Cuma 12:17

Bu konuda genel olarak Dr.Savaş'a katılmakla beraber CFIT'nin Tıp 1 SD adı verilen unrecognized SD türünden kaynaklanan bir kavram olduğunu, dolayısıyla kazanın Tip 1 SD ve CFIT kaynaklı olduğunu söylemek iki farklı nedenin bu kazaya sebep olduğu imajını yaratacağından katılmak çok anlamlı gelmiyor. Zaten bizim yıllardır Türk Havacılık Tıbbı literatünde yaşadığımız kavram karmaşasının sebebi de bu. Sınıflandırmalara hakim olmadan genel geçer bilgilerle günü kurtarmaya yönelik yorumlar. Bu konuda yetkin ve referans kaynağı olması gereken makamların kontrol ve denetleme mekanizması olmaması ya da varolanların yetersiz olması nedeniyle kendilerini hakkıyla bilgi üretme anlamında yetiştirememiş olması ve dolayısıyla bilgi üretememesi. Bunu ispatlayan en güzel ve gerçekçi gösterge Hava ve Uzay Hekimliğinin yıllardır kürsüye sahip olmasına rağmen Havacılık ve Uzay Hekimliğine ilişkin bu konuda yapılmış dişe dokunur bilimsel bir çalışmanın ve/veya yazılı eser, basılı kitabın olmaması öte yandan da bu alanda profesörlük, doçentlik gibi ünvanların insanların isimlerinin önünde hoyratça yer almasıdır.

Yorumu oyla      3      0  
DrSavaş 12 Haziran 2019 Çarşamba 15:38

Uçucu vertigosunun (SD) vertigo hastalığı ile ilgisi bulunmamaktadır, tamamen fizyolojik bir olaydır. Söz konusu kaza raporu incelendiğinde, eğer uçakta teknik bir sorun veya arıza yoksa çok muhtemel nedeni Tip 1 SD ve CFIT (controlled flight in to terrain) diye bilinen durumdur.

Yorumu oyla      0      1  
Mehmet Kadir BİNGÖLLÜ 12 Haziran 2019 Çarşamba 00:52

F-35 uçakları sahip olduğu sensörler nedeniyle kendinden önceki savaş uçaklarına nazaran savaş alanında (combat arena) üstünlük kazandıran bir fighter uçaktır. Pilota sürekli girdi sağlayan bu sensörler kazandırdığı avantajlarının yanısıra pilotu bilişsel olarak işba haline getirbilmektedir. İşba haline gelmiş olan pilotta durumsal farkındalık daralması/azalması veya kaybı meydana gelmektedir. Durumsal farkındalığı ne oldu?, ne oluyor? ve (yakın) gelecekte ne olacağını tahmin etme olarak tanımlarsak pilot ikinci soruyu cevaplamakta sorun yaşadığından üçüncü soruya cevap verememekte bu ise durumsal farkındalık daralması/kaybına sebep olmaktadır. Bahse konu kazanın sebebi durumsal farkındalık kaybıdır (LSA). Durumsal farkındalık kaybının nedenlerinden birisi de uzaysal uyumsuzluk/Spatial Disorientation olmakla beraber her kazayı da bu faktöre bağlamak kanaatimce çok uygun olmamakta ve eksik bilgi ile yapılan bu yorumlar bilimsellikten uzak tahminler olmaktan öteye geçmemektedir. Zira LSA'nın sebebi olacak kişisel farkındalık (yorgunluk, uykusuzluk vb.), görev farkındalığı, sistem farkındalığı, çevresel farkındalık bileşenleri ve bu bileşenlerde daralmaya/kayıplara sebep olacak bir çok etken bulunmaktadır. Öte yandan bu kaza sebebini tıp literatüründe yer alan vertigoyla ilişkilendirmek konuya hakim olmama nedeniyle kulaktan dolma bilgilerle yapılmış "cahilce" bir yorum olarak değerlendirmek yanlış olmayacaktır.

Yorumu oyla      3      0  
Muzaffer Çetingüç 11 Haziran 2019 Salı 21:24

Bu haberde "pilotun vertigo (baş dönmesi) hastası olup bunu bilmediği için uzamsal farkındalığını kaybettiği" ifadesi yer alıyor. Tümüyle yanlıştır. Evet Vertigo hastalığı vardır, iç kulak enfeksiyonları veya denge organındaki kristaloid taşların yer değiştirmesi sonucu oluşur... Ama "Havacılık Vertigosu" diye de ayrı bir kavram vardır. Dış görüş referansı olmayan durumlarda (bulut, sis, gece uçuşu) pilotun vestibüler illüzyona girmesidir; dalışta mı, tırmanışta mı, takla mı atıyor, ters mi uçuyor... gibi pozisyon algısını yitirdiği bir durumdur. Burada "vertigo" yerine uçuş doktorları "Spatial Disorientation - SD" terimini kullanır. Ama pilot jargonunda 'vertigo' denilip geçilir... Yani Japon pilot SD sonucu dizoryante olup kaza yapmış ve yaşamını yitirmiştir... Farkında olmadığı vertigo hastalığı yüzünden değil...

Yorumu oyla      1      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MICROSOFT FLIGHT SIMULATOR GELİYOR
Yıllardır beklenen “Microsoft Flight Simulator” 2020 yılında geliyor
HELİKOPTER GÖKDELENE ÇARPTI
ABD'nin New York kenti Manhattan bölgesinde bir helikopter gökdelene çarparak düştü
BOMBARDIER’DE ÖNEMLİ SORUN
ABD’de bazı bölgesel havayolu şirketleri, navigasyon sistemi sorunu nedeniyle ...
 
BİRLEŞTİLER
Havacılık ve savunma sanayi şirketlerinden United Technologies ile savaş ...
LONDRA'DA BALON ŞÖLENİ
Sıcak hava balonları Londra'da eşsiz bir görüntü oluşturdu
BİLİM VE İNSANLIK İÇİN BİR UMUT
Kaliforniya Eyalet Teknoloji Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının ürettiği ...
 
DULLES HAVALİMANI'NDA ''KIZAMIK'' ALARMI
Washington Dulles Uluslar arası Havalimanı’nda "kızamık" alarmı veridi
HELİKOPTERDE YANGIN ÇIKTI
ABD Deniz Kuvvetlerine ait Sikorsky helikopterde eğitim uçuşu sırasında yangın çıktı
RYANAIR KABİN MEMURUNA SALDIRI
Ryanair kabin memuru ile yanındaki kadın arkadaşı Londra’da bir otobüste ...
 
İbrahim Köktener
PEGASUS’UN FARKI
İbrahim Köktener
Engin Aksüt
KOKPİTTE TEK PİLOT
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
HAVACILIK ŞİİRLERİ-III
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
HAVACILIKTA YAPAY ZEKÂLAR
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
KAÇAK ALTIN OPERASYONU
İGA'DA ÜCRETSİZ İNTERNET İŞ BİRLİĞİ
KOALİSYONUN İLK HAVAYOLU
KAR ALTINDA KORE
İFLAS EDİYORLAR
İSG CEO'SU İSTİFA ETTİ
THY'DE SEFER İPTALİ
İGA'DA 'ELBİSE-İ HÜMAYUN'
THY'DE 'YÜZ TANIMA' SİSTEMİ
CARGOJET UÇAĞI PİSTTEN ÇIKTI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
24 / 28 °C 24 / 30 °C 23 / 29 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •COVID 19
  •Rusya
  •Sabiha Gökçen Havalimanı
  •TUSAŞ
  •Delta Airlines