Dış hat uçuşlarında uygulanan el ve kabin bagajlarında sıvı kısıtlaması bugünden itibaren iç hat uçuşlarında da başladı. İlk olarak İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanlarında başlayan sıvı yasağı, 1 Nisan’dan itibaren tüm havalimanlarında uygulamaya girecek.
Yasağın başladığı ilk gün Atatürk Havalimanı iç hat terminalinde uygulamadan habersiz olan bazı yolcuların beraberindeki sıvı ürünlerin çoğu çöpe gitti. El ve kabin bagajlarında getirilen kısıtlamadan haberli olan yolcular ise beraberindeki sıvı ürünleri özel poşetler içerisine yerleştirerek uçağa alabildi. Yolcular tüm uçuşlarda el bagajında 1 litrelik ağzı kilitli poşet içerisinde, her biri en fazla 100 ml’lik kaplarda sıvı, jel, aerosol taşıyabilecek. Her yolcu sadece 1 tane poşet taşıyabilecek. Check-in sırasında uçak altına verilen bagajlar ise bu sınırlamanın dışında tutulacak.
KISITLAMAYA NELER GİRİYOR
Sıvı kısıtlamasına su, şurup içki dahil her türlü sıvı, kremler, losyonlar, yağlar(kozmotik yağlar dahil), parfümler, maskara dahil her türlü makyaj malzemesi(katı halde olan rujlar hariç), traş köpükleri, deodorantlar, diş macunları dahil her türlü macun kıvamındaki maddeler, reçel, bal, yoğurt, pekmez ve salça gibi tam katı halinde olmayan yiyecekler, kontak lens sıvıları, şampuanlar ve benzeri sıvılar giriyor.
İSTİSNAİ DURUMLAR
Sıvı yasağının uygulanamayacağı istisnai durumlar arasında ilaçlar(reçete, sağlık raporu ve orijinal ambalajında olmak koşuluyla) ve bebek mamaları (bebeğin uçakta olması ve yolculuk süresince tüketebileceği miktar kadar ) yer alıyor. Ancak güvenlik görevlileri bu istisnai durumları yolculardan belgelemelerini ve ilacı tatmalarını isteyebilecek.
AMAÇ UÇAK GÜVENLİĞİ
El ve kabin bagajlarındaki sıvı kısıtlaması ile ilgili gazetecilere bilgi veren Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri Ahmet Aydın, uçak güvenliğini sağlamak için uygulamaya geçtiklerini hatırlatarak, “Biliyorsunuz bizim de tabi olduğumuz uluslararası sivil havacılık örgütü var. Avrupa sivil hava konferansında alınan kararlar gereği ülkemiz de bu kriterlere uyacak diye söz verdi. 2009‘da dış hatlarda bunu başlatmıştık. 2009 tarihinden itibaren uçan yolcularımız bunu çok iyi biliyor. ICAO’nun aldığı kararlar gereği, özellikle terörist eylemlerde sıvıdan kaynaklı bir patlama olmasın diye bu tedbir alındı” dedi.
GÜMRÜKSÜZ MAĞAZA ÜRÜNLERİ
Gümrüksüz mağazalardan veya uçuş esnasında alınan ürünler görevli tarafından faturası ile birlikte özel poşete konulacak ve ürüne ait fatura güvenlik kontrol noktasında kontrol edildikten sonra uçağa alınacak. Eğer yolcu varış noktasına başka bir havaalanında aktarma yaparak gidecekse, son ineceği havaalanına kadar mağazada veya uçakta verilen özel gümrüksüz alış-veriş torbasını açamayacak. Yolcuların aktarma yapacağı havaalanındaki sıvı kısıtlamaları uygulamaları hakkında ayrıntılı bilgi gümrüksüz mağazalardan öğrenebilecek.Yetkililer özellikle yurtdışından Türkiye’ye gelecek ve iç hatlarda başka noktalara devam edecek yolcuların sıvılara getirilen kısıtlamalar hakkında ilgili havayolu şirketi görevlileri tarafından bilgilendirilmesi gerektiğinin altını çizdiler.
Süleyman ŞEN-Airkule.com