EFB, pilotların uçuş sırasında ihtiyaç duydukları bilgileri elektronik ortamda sunan, uçuş sırasında oluşturulan dokümanların elektronik ortamda yaratılmasına ve yönetilmesine imkân veren bir sistem.
EFB Projesi öncesinde Pegasus filosunda yer alan 76 adet uçağın seyri ve güvenliği için kritik öneme sahip, 50 kilodan daha ağır birçok doküman, kokpit içerisinde tutulmaktaydı. Gerekli her güncelleme ise manuel olarak yapılmaktaydı. Ortaya çıkan iş yükü, yüksek maliyetler ve değişen teknoloji koşulları da dikkate alındığında, Uçuş Çantası’nın da dijitalleşmesi kaçınılmaz oldu.
PİLOTLARLA BİRLİKTE 1 YIL ÇALIŞILDI
Pegasus Hava Yolları’nın, Panasonic Toughpad FZ-G1 ile bir arada kullanmayı tercih ettiği EFB yazılımı için, şirket bünyesindeki Performans ve Navigasyon bölümünde küçük bir ekiple kullanıcı dostu bir sistem geliştirebilmek adına, pilotlarla işbirliği halinde, yaklaşık 1 yıl boyunca çalıştı. Sürecin sonunda tamamen Pegasus bünyesinde oluşturulan benzersiz içerikteki PegasusEFB yazılımı hayata geçirildi.
Bulut teknolojisi de kullanılarak hazırlanan PegasusEFB teknolojisi Panasonic tarafından dünyaya yayınlandı. Uçak takip sistemi, e-Uçuş Planı, e-Trip Info, e-Load and Trim Sheet ve e-Flight Log e-Terminal Chart, Kalkış ve iniş analizleri, Ağırlık ve denge hesaplamaları, Dökümantasyon ve memorandum, Handling informasyon modülleri ile, kokpitin tüm ihtiyaçlarını bir arada bulunduran PegasusEFB, entegre bir çözüm sunmaktadır.
Geçmişte kullanılan, onlarca kiloluk doküman yüklü çantaların yerini alan bu dijital sistem, uçağın yerdeki zamanının (ground time) kolay yönetilmesinde destek ve hız sağlamaktadır. Donanım tarafında ise Pegasus, EFB sertifikasına sahip Panasonic Toughpad FZ-G1 10’’ tableti tercih etti. Yapılan detaylı testler ve karşılaştırmalar sonucunda Panasonic Toughpad FZ-G1’in düşme, çarpma, su ve sarsıntıya dayanıklı oluşu, çok yüksek veya çok düşük sıcaklıktaki ortamlarda dahi çalışabilme becerisi, güneş ışığı altında dahi okunabilen, tepkime hassasiyeti yüksek ekranı ve yüksek mobil cihaz performansı, Pegasus Havayolları’nın bu projede Panasonic ile çözüm ortaklığı yapmasında etkili oldu.
Pegasus EFB Projesi, Panasonic Toughpad FZ-G1 cihazlarıyla birlikte tablet montajı, veri tabanı, Bulut sistemi ve veri bağlantı araçları, MDM modülleri ve destek ekiplerinden oluşan geniş kapsamlı bir kokpit çözümü ve bir yazılım olarak karşımıza çıktı.
Pegasus pilotları;
“Toughpad FZ-G1 üzerinde Pegasus EFB sistemini kullanarak; doğru bilgiye zamanında ulaşıp, tüm gerekli hizmetlere sadece bir tıkla ulaşırken, dikkat ve odaklarını giderek yoğunlaşan ve karmaşıklaşan operasyonuna verebilmekte. Windows İşletim Sistemi ve Bulut Teknolojisi üzerinde çalışan sistem ile birçok uygulama aynı anda birlikte çalıştırabilmektedir. Örneğin, uçuş haritası açıkken, diğer dokümanlar incelenebiliyor, kalkış hesaplamaları yapabiliyor ve pistteki genel durumu dinamik olarak görüntülenebiliyor. Hatta pushback ve motor çalıştırma zamanları efektif bir şekilde yönetilirken, tek motor taksi, intersection takeoff, takeoff flaps değerleri ve ağırlığa göre motor gücü hesaplama gibi daha birçok fonksiyonu bir arada kolayca kullanıp, zaman ve maliyet avantajı yakalanabilmekte.
Cihazlardaki gerekli güncellemeleri, uzaktan çevrimiçi olarak yapabiliyorlar. Tüm bu işlemleri güvenilir, hızlı ve ortam koşullarından etkilenmeyen Toughpad FZ-G1 ile yapmaları, kritik uçuş safhalarında büyük bir konfor sağlıyor. Dökümanlarda aradıkları bilgilere en güncel hali ile yüzlerce kâğıt doküman içinde bulmaya çalışmakla zaman kaybetmiyor, yolcularını gidecekleri yere güvenle ulaştırmak için yalnızca uçuşa konsantre olabiliyorlar.
EFB sistemi; içinde;
- Hızlı ve versiyonlu güncelleme sistemi
- Airport Moving Map özelliği ile dinamik pist kullanımı,
- Kolay park yeri bulma ve kolay piste çıkış imkânı,
- Ağırlığa göre hesaplanan motor takatiyle kalkış sayesinde ciddi yakıt tasarrufu,
YILDA 11 MİLYON EURO TASARRUF
Dayanıklı Toughpad FZ-G1 cihaz seçimi sayesinde cihaz kullanımdayken sağladığı donanımsal ergonomi ve performans, uçaktaki 50 kiloluk doküman yükünün azaltılması, kağıt, baskı ve fotokopi maliyetlerinin azaltılması gibi faktörlerle uçak başına yılda 135 bin Euro tasarruf edilmesini sağladı. Bunun Pegasus Havayollarına sağladığı katkı yılda toplam 11 Milyon Euro olarak gerçekleşmekte. Bununla birlikte operasyondan üretilen veriler BigData ile Performans Dashboard’larda tüm operasyonel verimliliği anlık olarak yönetici tarafında sunulmakta, hedeflerin dışına çıkılması durumunda ise ilgilisinin mail yoluyla haberdar edilmesi, ileri teknoloji bir ürün ve yönetim sunmaktadır.