Van’da yaşanan deprem sonrası destek adına internette bir kampanya başlatan Onurair, Facebook sayfalarına yeni üye katılması ve like (beğen) yapılması koşuluyla her üye başına Van’a 50 kuruş yardım yapacağını ilan etmişti. Ancak başta Twitter olmak üzere sosyal medyada bu kampanyaya gelen tepkinin ardından şirket kampanyayı durdurdu, 110 bin TL bağış yaptı.
Onurair Genel Müdürü Şahabettin Bolukçu, “Bu konu yanlış anlamaya neden olduğu için biz şirket olarak 55.ooo TL Mehmetçik Vakfı, 55.000 TL’de Van depremi için Kızılay’a bağış yaptık. Buraki amaç sanal medyada bu konuya ilgi çekmekti yeni gelecek üyeden bir beklentimiz olmadan insanların duyarlılığını bizimle paylaşmasını sağlamaktı. Bu kampanyayı durdurduk. Kendi bağışımızı yaptık ve kendi sitemizde yanlış anlamaya karşı yazılı özür diledik” dedi.
Yolcuda rekor kağıtta zarar
Şirketin operasyonu ve 2011 yılını değerlendiren Şahabettin Bolukçu, kur artışı ve TL’nin değer kaybetmesi sonucu bu yıl havacılık sektöründeki özel şirketlerin zarar yazacağını söyledi.
Bolukçu, “Özellikle uçak alan şirketler kur artışından çok etkilenecek. 1.50’lerde anlaşmaları imzaladılar kur 1.80’lerde. 2011 yılı Türk havacılığı için ilginç bir yıl olacak. En yüksek uçuş saati, en fazla yolcuyu taşıyıp para kazanamadığı bir yıl olarak tarihe geçecek” dedi.
“Temmuz’da döviz zıplamasaydı, para koyacak yer bulmakta zorlanacaktık” diyen Bolukçu şunları söyledi: “2011 yılını özel havacılık sektörü 4 milyar dolara yakın ciroyla kapayacağını söyleyen Bolukçu, “Geçen yıl bu rakam 2.5 milyar dolardı.”
12 Nisan 2012’de 20. yıllarını dolduracaklarını belirten Bolukçu, “Türkiye’nin ikinci özel havayolu şirketiyiz. Devamlılığı olan, yolcusuna kaliteli yüksek standartlarda güvenlikten ödün vermeden hizmet veren bir firmayız. Havacılıkta 20 yıl demek 24 saat bir iş olduğu için 80 yıl demek aslında” dedi.
İki şirket ile görüşüyor
33 uçağa sahip olduklarını ifade eden Bolukçu, “1850 çalışanımız var. 300’ün üzerinde pilotumuz. Bu yılı yüzde 20’ye yakın artışla 700 milyon dolar ciroyla kapamayı hedefliyoruz. Kâr edeceğiz. İç hat yolcu sayımız yüzde 30 arttı” dedi.
Özellikle Ortadoğulu fon şirketlerinden ortaklık ve satın alma teklifleri aldıklarını belirten Bolukçu, “Teklifler bizi mutlu edecek seviyeye geldiği zaman değerlendireceğiz. Ortaklık da olabilir komple satış da olabilir. Şu anda iki tane ciddi teklif var görüşmeler sürüyor” şeklinde konuştu.
Hangara 50 milyon dolar
50 milyon dolar yatırımla Atatürk Havalimanı’na 4.900 metrekarelik 4 uçağın girebildiği hangar yaptıklarını belirten Bolukçu, “En iyi kalitede güvenliği sağlamak için hangarımızı yaptık. 450 kişilik mühendis ekibimiz var. Öncelikle kendi uçaklarımız olmak üzere diğer şirketlerin uçaklarına da bakım yapacağız” dedi.Global kriz nedeniyle uçak kiralama ve satın almanın maliyetinin düştüğünü anlatan Bolukçu “Uygun fiyata bulursak 3-4 tane almayı düşünüyoruz” diye konuştu.
NEVİN DONAT - Milliyet